ΓΔ: 2687.91 -0.40% Τζίρος: 548.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:03
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
Φώτο: SOOC

Κ. Χατζηδάκης: Οι 10 πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος

Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε δέκα νέες δράσεις για το περιβάλλον, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Δέκα πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε, ειδικότερα, ότι «η 5η Ιουνίου δεν είναι γιορτή για το περιβάλλον. Είναι κάλεσμα επαγρύπνησης, κάλεσμα για δράση. Διότι η κλιματική κρίση είναι εδώ. Το βλέπουμε με τις τεράστιες πυρκαγιές σε όλο τον πλανήτη. Το βλέπουμε με τη λειψυδρία. Το βλέπουμε με φαινόμενα τα οποία είναι τόσο πρωτόγνωρα και δεν είχαν παρατηρηθεί όλες τις προηγούμενες δεκαετίες».

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «έχουμε υποχρέωση, πρωτίστως εμείς στην κυβέρνηση, όχι να γιορτάζουμε προφανώς, αλλά να επαγρυπνούμε και να σχεδιάζουμε για το μέλλον»

Ενώ παρουσίασε 10 συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος που, όπως τόνισε, αποδεικνύουν ότι «όχι μόνο δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια, αλλά κάναμε πολλά βήματα μπροστά, ορισμένα από αυτά μάλιστα με σοβαρές αντιδράσεις»:

1. Απολιγνιτοποίηση: Μέσω του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, έχουν εκδοθεί προσκλήσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προχωρούν έργα στον τομέα των ΑΠΕ. 

Ενώ η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι η «Πτολεμαΐδα 5», η τελευταία λιγνιτική μονάδα, θα αποσυρθεί στα τέλη του 2026. Δείχνοντας πρόνοια να είναι παρούσα στο πεδίο και να κάνει ουσιαστικές επενδύσεις στον χώρο των ΑΠΕ, μαζί με άλλες επενδύσεις που θα γίνουν από άλλες επιχειρήσεις.

2. Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: Η Ελλάδα είναι 7η σε όλο τον πλανήτη στις ΑΠΕ. Το 2024 το 55% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ενώ η χώρα έγινε, την ίδια χρονιά, καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας.

3. Υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών: Προχωρεί η διασύνδεση των Κυκλάδων, που θα ολοκληρωθεί το 2026. Η «μικρή» Κρήτη, μέχρι τα Χανιά, ολοκληρώθηκε το 2021. Ενώ η «μεγάλη» διασύνδεση Κρήτη-Αττική έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Και τα εγκαίνια θα γίνουν σε ένα μήνα περίπου.

4. Βήματα για την ηλεκτροκίνηση: Ο κ. Χατζηδάκης, αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει όσο άλλες χώρες, ανέφερε ότι, χάρη στα κίνητρα που έχει δώσει η κυβέρνηση, τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν φτάσει τα 50.000 από μόλις 500 το 2019. Παράλληλα, τα σημεία φόρτισης έχουν ξεπεράσει τις 8.000.

5. Δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης: Αφού αναγνώρισε τις καθυστερήσεις στις πληρωμές του «Εξοικονομώ», ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί 3 δισ. για δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης».

6. Πολεοδομικός και Χωροταξικός Σχεδιασμός: Προχωρούν, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, 245 Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια σε ολόκληρη τη χώρα. «Όταν ολοκληρωθούν, θα είναι σίγουρα η μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση, αλλά ενδεχομένως και η μεγαλύτερη σιωπηλή, ειρηνική μεταρρύθμιση που θα έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

7. Σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων: Το 2019 λειτουργούσαν μόνο 3 σύγχρονες μονάδες. Σήμερα, λειτουργούν 13 σύγχρονες μονάδες, 24 κατασκευάζονται, ενώ 6 ακόμη ξεκινούν φέτος.

8. Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων-Antinero: Mέσω του προγράμματος διατίθενται 600 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που, όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, «δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν». Παράλληλα, στους δασικούς χάρτες η κύρωση έχει φτάσει στο 90% της έκτασης της χώρας. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων, έχει ήδη ολοκληρωθεί η αναδάσωση της Βόρειας Εύβοιας και ακολουθούν τον Οκτώβριο δύο αναδασώσεις στη Θεσσαλονίκη, μία στην Πάρνηθα και μία στην Πεντέλη.

9. Απάτητα Τοπία: Με τα προγράμματα «Απάτητα Βουνά» και «Απάτητες Παραλίες», θεσπίστηκε καθεστώς απόλυτης προστασίας σε 9 βουνά και 238 παραλίες, ξεχωριστού φυσικού κάλλους.

10. Σύγχρονος περιβαλλοντικός νόμος: Εδώ, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Είχα δεχτεί κριτική τότε ως αρμόδιος υπουργός. Είχαν γίνει προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Απορρίφθηκαν». 

Στη συνέχεια προσέθεσε ότι χάρη σε αυτό τον νόμο έχουν προχωρήσει οι δασικοί χάρτες, υιοθετήθηκε ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο για τις περιοχές Natura, απλοποιήθηκαν ριζικά οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. 

Και ιδρύθηκε ο ΟΦΥΠΕΚΑ, αντικαθιστώντας 36 διάσπαρτους φορείς για τις προστατευόμενες περιοχές. Ο κ. Χατζηδάκης εξήρε τον ρόλο του ΟΦΥΠΕΚΑ, ως επιτελικής μονάδας με υψηλού επιπέδου στελέχη, σημειώνοντας ότι «τα πράγματα έχουν αλλάξει. Χαίρομαι που εγώ ο ίδιος είχα την πρωτοβουλία για τη σύσταση του ΟΦΥΠΕΚΑ και πλέον η λειτουργία του με έχει δικαιώσει». Επιπλέον, συμπλήρωσε, ότι ο ΟΦΥΠΕΚΑ υλοποιεί έργα συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει λύσει όλα τα προβλήματα όσον αφορά το περιβάλλον. Και συνέχισε: «Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Και είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει πάντως για το περιβάλλον, πολύ περισσότερα από αρκετές κυβερνήσεις που προηγήθηκαν»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «Μπορεί να μην φέρνουν ψήφους όπως άλλα θέματα, ωστόσο οι δράσεις για το περιβάλλον είναι δράσεις συνείδησης! Και ιδιαίτερα όσοι από εμάς έχουμε παιδιά και μικρά παιδιά, που θέλουμε να ζήσουν σε μια ανθρώπινη χώρα και σε έναν ανθρώπινο πλανήτη, έχουμε υποχρέωση συνειδησιακή να έχουμε το περιβάλλον πάρα πολύ ψηλά!».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεσογειακή θέα θάλασσας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μεσόγειος θερμαίνεται και αλμυραίνει πιο γρήγορα από ποτέ

Μελέτη στο "Geophysical Research Letters" δείχνει πως η Μεσόγειος θερμαίνεται και γίνεται πιο αλμυρή, κυρίως στην κεντρική και ανατολική περιοχή και την Αδριατική, όπου οι αλλαγές φτάνουν μέχρι τον πυθμένα της θάλασσας.
ξηρασία και λειψυδρία
ΔΙΕΘΝΗ

Το 2025 συγκαταλέγεται στα πιο ξηρά έτη για τα ποτάμια παγκοσμίως

Το 2025 καταγράφηκε ως ένα από τα πιο ξηρά έτη για τα ποτάμια παγκοσμίως, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, με τα υδάτινα αποθέματα της Γης να μειώνονται συνεχώς και τις μελλοντικές επιπτώσεις να ανησυχούν τους επιστήμονες.
Λιμνοδεξαμενή με ξηρασία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοτικό ενδιαφέρον για ξηρασία και υδάτινους πόρους στον Παγγαίο

Ο Δήμος Παγγαίου συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο PRIMES για πρόληψη της ξηρασίας, τονίζοντας τη σημασία της κοινωνικής συμμετοχής και της προληπτικής διαχείρισης. Το πρώτο workshop έγινε στο Κοκκινοχώρι με θέμα την αξιολόγηση κινδύνου.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση Τραμπ καταργεί περιορισμούς εκπομπών στα εργοστάσια ρεύματος

Η κυβέρνηση Τραμπ κατήργησε τα όρια εκπομπών ρύπων στους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, αμφισβητώντας τις κλιματικές δράσεις. Το μέτρο ακυρώνει κανονισμούς Μπάιντεν και εμποδίζει μελλοντικές ρυθμίσεις για το κλίμα.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Η Ευρώπη χρειάζεται παγοθραυστικά για την Αρκτική περιοχή

Η Κάγια Κάλας τόνισε πως η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερα παγοθραυστικά για να ενισχύσει την παρουσία της στην Αρκτική, λόγω κλιματικής αλλαγής και νέων θαλάσσιων διαδρόμων, μιλώντας στη σύνοδο ΕΕ-Αρκτικής στη Φινλανδία.