Σε εκδήλωση που διοργάνωσαν σήμερα στην Αθήνα η Τράπεζα της Ελλάδος και ο όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε πέντε πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, όπως αυτές επισημαίνονται στις εκθέσεις Λέτα και Ντράγκι.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι οι εθνικές προσπάθειες δεν επαρκούν από μόνες τους και ότι απαιτείται συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εμβάθυνση της Ενιαίας Αγοράς, την ενίσχυση της καινοτομικής ικανότητας και την άμβλυνση των στρατηγικών εξαρτήσεων της Ε.Ε.
Οι δύο εκθέσεις, όπως εξήγησε, συμπίπτουν σε τρεις βασικούς προβληματισμούς:
Υστέρηση της Ευρώπης έναντι ΗΠΑ και Κίνας στην καινοτομία και την αξιοποίηση της έρευνας, με πρόταση για δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Έρευνας και Καινοτομίας.
Έλλειψη μεγάλης κλίμακας, συντονισμένης χρηματοδότησης, με αναγκαία την προώθηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.
Ανάγκη για ευέλικτο ρυθμιστικό περιβάλλον, που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να καινοτομούν χωρίς δυσανάλογα εμπόδια.
Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τις πέντε βασικές πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης:
Νέο πλαίσιο για την επιχειρηματική καινοτομία και τους μετασχηματισμούς
Ένα από τα πιο σύγχρονα και προωθημένα θεσμικά πλαίσια στην Ε.Ε., με υπερεκπτώσεις έως και 315% για δαπάνες R&D, μειωμένη φορολογία για εκμετάλλευση ευρεσιτεχνιών και φορολογικά κίνητρα για επενδυτές (business angels). Ο νόμος ισχύει ήδη εδώ και έξι μήνες.
Σύγχρονο οικοσύστημα χρηματοδότησης
Με αναβάθμιση της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς, ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα, και δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου Υποδομών και Καινοτομίας. Παράλληλα, προβλέπεται αξιοποίηση ΕΣΠΑ, Ταμείου Ανάκαμψης και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Σύνδεση έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας
Με έμφαση στην εμπορική αξιοποίηση της έρευνας, στήριξη μη κρατικών πανεπιστημίων, και ανάπτυξη στρατηγικών κλάδων όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη. Στόχος είναι η διαμόρφωση ρυθμιστικού πλαισίου που συνδυάζει επιχειρηματική αξιοποίηση με προστασία δικαιωμάτων.
Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
Προβλέπεται η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, μείωση διοικητικού βάρους για τις επιχειρήσεις κατά 25%, και συνεχής εκσυγχρονισμός της φορολογικής και εργατικής νομοθεσίας.
Ενίσχυση εξαγωγών και εξωστρέφειας
Με ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές, χρηματοδοτικά εργαλεία για εξαγωγικές επιχειρήσεις, απλοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών και ενδεχόμενα φορολογικά κίνητρα για προϊόντα με διεθνή δυναμική.
Ο κ. Χατζηδάκης εξήρε τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία την τελευταία πενταετία έχει χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με 14,5 δισ. ευρώ, κυρίως για ΜμΕ, ενεργειακά έργα και πολιτική προστασία.
Εξέφρασε προσδοκίες από την υπό σχεδιασμό πρωτοβουλία TechEU, που αποσκοπεί στην ενίσχυση καινοτόμων επιχειρήσεων και επενδύσεων υψηλού ρίσκου.
Κλείνοντας, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι η καινοτομία και η ανταγωνιστικότητα είναι στρατηγικές προτεραιότητες για την Ελλάδα.
Παράλληλα με τη ναυτιλία και τον τουρισμό, τόνισε ότι η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει τον ταλαντούχο επιστημονικό της δυναμικό, τις startups και τις νέες τεχνολογίες, ώστε να χτίσει το μέλλον της οικονομίας στη γνώση και στην εξωστρέφεια.
«Στηρίζοντας την καινοτομία», υπογράμμισε, «στηρίζουμε τη νέα γενιά, την οικονομία και τις προοπτικές της χώρας».