ΓΔ: 2060.16 0.10% Τζίρος: 314.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: ΑΠΕ

Αχτσιόγλου: Να παραταθεί τώρα η προστασία της πρώτης κατοικίας

«Δεν είναι δυνατόν, όταν όλοι οι πολίτες καλούνται να μείνουν στο σπίτι, να υπάρχει ζήτημα άρσης της προστασίας της α' κατοικίας, που θα συμβεί στις 30 Απριλίου» τόνισε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Καλούμε την κυβέρνηση να παρατείνει τώρα την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν, όταν όλοι οι πολίτες καλούνται να μείνουν στο σπίτι, να υπάρχει ζήτημα άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα συμβεί με τα σημερινά νομικά δεδομένα στις 30 Απριλίου».

Μιλώντας στο Mega, η κ. Αχτσιόγλου είπε επιπρόσθετα ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάκριση των στρατηγικών κακοπληρωτών και των πολιτών οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν σε αδυναμία πληρωμών». Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ότι με το που λήξει η έκταση του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, θα υπάρξει συνολικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, που θα περιλαμβάνει και την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση του Eurogroup «δεν ήταν απλώς απογοητευτική, αλλά θα δημιουργήσει τριγμούς στη συνοχή της ΕΕ και είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε μια νέα κρίση χρέους για την Ευρωζώνη». Είπε ότι τη ρευστότητα 12 δισ. από την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να τη μεταβιβάσουν στην πραγματική οικονομία και πως για να γίνει αυτό «δεν μπορεί να αφεθεί στην καλή τους προαίρεση» και ότι χρειάζεται ισχυρή κρατική παρέμβαση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός: Νέα ρύθμιση για διάσωση πρώτης κατοικίας με μεγαλύτερο κούρεμα

Με παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών, Κ. Πιερρακάκη, προωθείται αλλαγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό με στόχο τη διάσωση της πρώτης κατοικίας με μεγαλύτερο «κούρεμα» και χαμηλότερες δόσεις, μέσω ρευστοποίησης λοιπής περιουσίας.
Προστασία κατοικίας συμβολική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοθετική προστασία πρώτης κατοικίας με εξωδικαστικό μηχανισμό

Ο Κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε νομοθετική παρέμβαση για την ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα διαχωρισμού της από την υπόλοιπη περιουσία.
Πλειστηριασμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

Έως τις 2 Απριλίου 2026 αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για τον Φορέα, που θα δώσει σε ευάλωτους οφειλέτες τη δυνατότητα να παραμείνουν ως ενοικιαστές στην κατοικία τους. Ποιοι επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Ασφάλεια σπιτιού αντικείμενο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνεται η ασφάλιση κατοικιών στην Ελλάδα με 1,3 εκατ. συμβόλαια σε ισχύ

Σημαντική άνοδο σημείωσε η ασφάλιση κατοικιών το τρίτο τρίμηνο, με 1.304.067 συμβόλαια έως τις 30/9/2025, αυξημένα κατά 1,8%. Η ασφαλιστική κάλυψη φτάνει πλέον το 19,8% των κατοικιών, σύμφωνα με την ΕΑΕΕ.
Ασφάλεια σπιτιού αντικείμενο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΑΕΕ: Στο 16,8% η ασφαλιστική κάλυψη κτιρίων στη χώρα

Η ΕΑΕΕ δημοσίευσε τα τελευταία στοιχεία για τα συμβόλαια ασφάλισης κατοικιών, με άνοδο 2% στα 1.281.374 συμβόλαια έως 30/6/2025. Οι κατοικίες με κάλυψη κτιρίου αυξήθηκαν κατά 3,5%, καλύπτοντας πλέον το 16,8% των κτιρίων.