ΓΔ: 2613.23 -0.02% Τζίρος: 169.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:07:37
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτραίτο

Αλλαγές στα ΑΤΜ από 11 Αυγούστου: Καταργούνται χρεώσεις και τίθεται πλαφόν

Από 11 Αυγούστου ισχύουν νέοι κανόνες για τα ΑΤΜ: καταργούνται χρεώσεις ανάληψης, μηδενίζεται το κόστος ερώτησης υπολοίπου και θεσπίζεται πλαφόν 1,5 ευρώ στις προμήθειες.

Σημαντικές αλλαγές στους κανόνες χρήσης των ΑΤΜ τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 11 Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη

Με σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων, η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στις τραπεζικές χρεώσεις, διευκολύνοντας τους πολίτες και διασφαλίζοντας αποτελεσματικότερη προστασία των καταναλωτών.

Όπως αναφέρει ο κ. Πιερρακάκης μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, «Παρεμβαίνουμε όταν και όπου χρειάζεται, με καθαρές αποφάσεις, με ουσιαστική προστασία για όλους».

Με βάση τη δήλωση του υπουργού, τα βασικότερα σημεία της μεταρρύθμισης περιλαμβάνουν:

  • Κατάργηση προμηθειών για αναλήψεις από ΑΤΜ μεταξύ όλων των τραπεζών.
  • Αφαίρεση χρεώσεων εκ μέρους παρόχων όταν υπάρχει μετοχική διασύνδεση με την τράπεζα του πελάτη.
  • Επέκταση των μηδενικών χρεώσεων και στους ανεξάρτητους παρόχους για δημοτικές κοινότητες με έως ένα ΑΤΜ.
  • Θέσπιση εθνικού πλαφόν ύψους 1,5 ευρώ στις χρεώσεις από τους παρόχους.
  • Μηδενισμός χρεώσεων για ερώτηση υπολοίπου σε όλα τα ΑΤΜ και καθιέρωση ενιαίας χρέωσης 0,5 ευρώ για αποστολή εμβασμάτων κι από τους παρόχους, όπως ήδη ισχύει για τις τράπεζες.
  • Νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος, ώστε καμία τράπεζα να μην μπορεί να επιβάλει επιπλέον χρεώσεις στους πελάτες της για αναλήψεις μετρητών.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό, έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στην τραπεζική αγορά, διασφαλίζοντας παράλληλα αποτελεσματική προστασία του καταναλωτή. 

Όπως τονίζει ο κ. Πιερρακάκης: «Είμαστε υπέρ της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού. Είμαστε όμως και υπέρ του να παρεμβαίνουμε όταν και όπου χρειάζεται. Με καθαρές αποφάσεις, με ουσιαστική προστασία για όλους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Ανάγκη για ισχυρές τράπεζες και ενιαία ευρωπαϊκή αγορά

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΚΤ τόνισε την ανάγκη για πλήρη ολοκλήρωση της τραπεζικής αγοράς και ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα που ενισχύει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΘΟΟ: Αίτημα για ρήτρα διαφυγής και 1 δισ. επενδύσεις στην Ενέργεια

Αίτημα προς την Ε.Ε. για επέκταση της Εθνικής Ρήτρας Διαφυγής, ώστε να καλυφθούν επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ ως το 2028 για ενεργειακή ανθεκτικότητα, υπέβαλε ο Κ. Πιερρακάκης. Οι δαπάνες εξαιρούνται από τα ευρωπαϊκά όρια δαπανών.
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτραίτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικοί εταίροι: Αύξηση ημερήσιας σίτισης στα 10 ευρώ ζητούν

Κοινωνικοί εταίροι ζητούν με επιστολή αύξηση του ημερήσιου ορίου σίτισης εργαζομένων από 6 σε 10 ευρώ, λόγω μείωσης αγοραστικής δύναμης και για διατήρηση ποιοτικού προσωπικού, αφού το όριο παραμένει αμετάβλητο από το 2004.
Κυριάκος Πιερρακάκης κοντινό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: «Τα νησιά είναι η καρδιά και όχι η άκρη της Ελλάδας»

Ο Κ. Πιερρακάκης από τη Ρόδο τόνισε τη σημασία της νησιωτικότητας ως αναπτυξιακού πλεονεκτήματος, καλώντας να δούμε τα νησιά πέρα από τις δυσκολίες, αναδεικνύοντας τις δυνατότητές τους σε τουρισμό, ναυτιλία και ενέργεια.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Πιερρακάκης στους FT: Η Ευρώπη να αξιοποιήσει το ραδιοφάσμα για νέο πλούτο

Ο Κ. Πιερρακάκης τονίζει στους Financial Times ότι η Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσει το ραδιοφάσμα για να ευημερήσει και πως η ΕΕ δεν μπορεί να απαιτεί παγκόσμιο ανταγωνισμό από τις τηλεπικοινωνίες, οργανώνοντάς τες σε εθνικό επίπεδο.
Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνταγμα: Πιερρακάκης για το μέλλον της χώρας – Αντίθεση για άρθρο 16

Ο Κ. Πιερρακάκης στη Βουλή επισήμανε ότι η συνταγματική αναθεώρηση έχει στόχο το μέλλον και όχι το παρελθόν, δίνοντας έμφαση στη θωράκιση της δημοσιονομικής πολιτικής για να μην υποθηκευτεί το οικονομικό μέλλον της χώρας.