ΓΔ: 2552.68 -2.64% Τζίρος: 225.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:27:37
Φωτο: Shutterstock

Αίρονται οι ρουμανικοί περιορισμοί σε εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων

Μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, η Ρουμανία έκανε πίσω στην απόφασή της να απαγορεύσει την εξαγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων.

Παύει να ισχύει η απαγόρευση εξαγωγής ορισμένων αγροδιατροφικών προϊόντων που είχε επιβάλλει η Ρουμανία, μετά από παρέμβαση του υπουργού Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.

Συγκεκριμένα, πριν από μερικές μέρες ο Έλληνας υπουργός με επιστολή του προς τους Ευρωπαίους Επιτρόπους αρμόδιους για θέματα Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, Εμπορίου, Φιλ Χόγκαν, Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν και Υγείας και Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η κίνηση της Ρουμανίας παραβιάζει τις βασικές αρχές και τους κανονισμούς, τόσο της Κοινής Αγοράς όσο και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η Ρουμανία με Στρατιωτικό Διάταγμα στις 10 Απριλίου απαγόρευσε την εξαγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων, κάτι που σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό μπορούσε να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους και επιπλοκές στο εμπόριο και την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής και διατροφικής αλυσίδας εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ «η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργού βρήκε ισχυρή στήριξη από εννέα Κράτη Μέλη και συγκεκριμένα από τη Σουηδία, το Λουξεμβούργο, τη Δανία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Πολωνία και την Πορτογαλία».

Ύστερα από την ελληνική πρωτοβουλία και την επιτυχημένη έκβασή της, η Ρουμανία αποφάσισε να κάνει πίσω στη συγκεκριμένη της απόφαση, γεγονός που θα διευκολύνει σημαντικά τον ομαλό εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λειψοί λιμάνι βάρκες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλάσια η επιδότηση πετρελαίου για τους ψαράδες: Έως 32 λεπτά ανά λίτρο

Διπλασιάζεται η επιδότηση αλιευτικού πετρελαίου για επαγγελματίες αλιείς: 32 λεπτά/λίτρο για Απρίλιο-Μάιο, 24 λεπτά για Ιούνιο-Αύγουστο. Εξετάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση, με ανακοινώσεις αναμενόμενες τον Οκτώβριο.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η νέα γραμμή ρεύματος Μολδαβίας-Ρουμανίας θα ονομαστεί «Ντόναλντ Τραμπ»

Η νέα γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ρουμανίας-Μολδαβίας θα ονομαστεί «Trump Liberty Line», σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία. Το έργο, αξίας 130 εκατ. δολαρίων, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Μολδαβίας.
Νικουσόρ Νταν δημόσια ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμανία: Πρωθυπουργός ο 55χρονος Λούκα Νικουλέσκου, πρώην διπλωμάτης

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Νίκουσορ Νταν όρισε τον Λούκα Νικουλέσκου πρωθυπουργό, επιδιώκοντας να τερματιστεί η πολιτική κρίση και να διατηρηθεί η φιλοδυτική πορεία και οι οικονομικές δεσμεύσεις της χώρας.
Αμπελώνας στη Σαντορίνη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική οινοπαραγωγή 1,67 εκατ. εκατόλιτρα το 2026/27

Η ελληνική οινοπαραγωγή για το 2026/27 αναμένεται στα 1.666.688 εκατόλιτρα, αυξημένη κατά 1,31% σε σχέση με πέρυσι, αλλά 7,89% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ. Αιτία: ακραία καιρικά φαινόμενα.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μ. Σχοινάς αρχίζει επαφές με φορείς του πρωτογενούς τομέα

Ξεκίνησε κύκλος επαφών του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Σχοινά, με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, με στόχο διάλογο για ενισχύσεις, Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών, με συμμετοχή και του επικεφαλής της ΑΑΔΕ.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επείγουσα επιτάχυνση για ΕΑΕ 2026, ενισχύσεις μόνο σε πραγματικούς παραγωγούς

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης της υποβολής Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης 2026 και την ενίσχυση της συνεργασίας με τα ΚΥΔ, με στόχο τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στον πρωτογενή τομέα.