Φωτο: Shutterstock

Αίρονται οι ρουμανικοί περιορισμοί σε εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων

Μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, η Ρουμανία έκανε πίσω στην απόφασή της να απαγορεύσει την εξαγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων.

Παύει να ισχύει η απαγόρευση εξαγωγής ορισμένων αγροδιατροφικών προϊόντων που είχε επιβάλλει η Ρουμανία, μετά από παρέμβαση του υπουργού Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.

Συγκεκριμένα, πριν από μερικές μέρες ο Έλληνας υπουργός με επιστολή του προς τους Ευρωπαίους Επιτρόπους αρμόδιους για θέματα Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, Εμπορίου, Φιλ Χόγκαν, Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν και Υγείας και Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η κίνηση της Ρουμανίας παραβιάζει τις βασικές αρχές και τους κανονισμούς, τόσο της Κοινής Αγοράς όσο και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η Ρουμανία με Στρατιωτικό Διάταγμα στις 10 Απριλίου απαγόρευσε την εξαγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων, κάτι που σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό μπορούσε να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους και επιπλοκές στο εμπόριο και την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής και διατροφικής αλυσίδας εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ «η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργού βρήκε ισχυρή στήριξη από εννέα Κράτη Μέλη και συγκεκριμένα από τη Σουηδία, το Λουξεμβούργο, τη Δανία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Πολωνία και την Πορτογαλία».

Ύστερα από την ελληνική πρωτοβουλία και την επιτυχημένη έκβασή της, η Ρουμανία αποφάσισε να κάνει πίσω στη συγκεκριμένη της απόφαση, γεγονός που θα διευκολύνει σημαντικά τον ομαλό εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συστήνεται Συντονιστική Επιτροπή Επίσημων Ελέγχων για τρόφιμα, ζωοτροφές και ζώα

Η Συντονιστική Επιτροπή θα αποτελείται από Γ.Γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από τους Προϊστάμενους των Γ. Δ. Τροφίμων, Γεωργίας, Κτηνιατρικής και του Εθνικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.