ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Δ. Παπαδημούλης: Η οικονομική κρίση ήδη καλπάζει - Υπαρκτός ο κίνδυνος για νέα μνημόνια

Ο κ. Παπαδημούλης εξήγησε γιατί η Ελλάδα είναι πιο εκτεθειμένη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην «οικονομική κρίση, που ήδη καλπάζει» και υποστήριξε ότι διέξοδος είναι το ευρωομόλογο.

Tη βαθιά του ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία εξέφρασε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, σε διαδιδκτυακή του συνέντευξη, καθώς βάση εκτιμήσεων το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί πάνω από το 210% του ΑΕΠ τη διετία 2020-2021. Παράλληλα υποστήριξε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος νέων μνημονίων.

Απαντώντας σε ερώτηση του businessdaily.gr, ο κ. Παπαδημούλης εξήγησε γιατί η Ελλάδα είναι πιο εκτεθειμένη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην «οικονομική κρίση, που ήδη καλπάζει».

«Υπάρχει μελέτη του ΟΟΣΑ, η οποία εκτιμά ότι η Ελλάδα θα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση το 2020, από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Ο βασικός λόγος είναι ότι έχουμε υψηλή εξάρτηση ως χώρα από τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις συναφείς υπηρεσίες. Όλα αυτά μαζί είναι το 40% του ΑΕΠ. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι παρά τη σχετική ελάφρυνση του χρέους το 2018, παρά το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχουμε έναν καθαρό διάδρομο στην αποπληρωμή του χρέους τα επόμενα δέκα χρόνια, έχουμε ένα δημόσιο χρέος της τάξης του 180% του ΑΕΠ, που με βάση αυτές τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, κι άλλων οργανισμών, μπορεί να πάει στο 210% - 220%, το 2020 και να παραμείνει πάνω από το 200% και για το 2021. 

Επομένως κάθε λογικός άνθρωπος οφείλει να ανησυχεί, ανησυχώ κι εγώ, διότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια πολύ μεγάλη ύφεση και μεγάλη αύξηση της ανεργίας και επομένως πολύ κοινωνικό πόνο για την Ελλάδα που ζήσαμε μια δεκαετία με χρεοκοπία, μνημόνια, τεράστια ύφεση, έκρηξη της ανεργίας».

Ερωτώμενος αν νέα μνημόνια είναι προ των πυλών, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε: «Είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος και για αυτόν ακριβώς τον λόγο πιστεύω έχει ιδιαίτερη αξία για την Ελλάδα και θα έλεγα είναι εθνικό συμφέρον να διεκδικήσει τις θέσεις που ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής».

Υποστήριξε ότι διέξοδος είναι το ευρωομόλογο, με εγγυήσεις της Κομισιόν, ώστε να μην προστεθεί επιπλέον χρέος στις χώρες που είναι ήδη επιβαρυμένες, όπως η χώρα μας και η Ιταλία, αλλά και για να μην αυξηθεί το χάσμα μεταξύ Βορρά - Νότου, που μπορεί να κλονίσει την ευρωπαϊκή συνοχή. «Στο τελευταίο Eurogroup, που δεν υιοθετήθηκε το ευρωομόλογο, 11 από τις 19 χώρες το υποστήριξαν, ανάμεσά τους και η Ελλάδα και η Κύπρος. Στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα είναι να μην θαφτεί, προφανώς θα υπάρξει, ένας συμβιβασμός διότι υπάρχει και το ενδεχόμενο του αδιεξόδου και της αναβολής που θα είναι μια όχι καλή λύση θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα κι αν θα είναια κοντά σε αυτά που ζητάει το Ευρωκοινβούλιο ή όχι». 

Εξέφρασε την ελπίδα να εισακουστούν οι θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου. «Εμείς έχουμε κάθε λόγο όχι μόνο για το συμφέρον της Ευρώπης, όπως εκτιμά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και για το συμφέρον της Ελλάδας,να διεκδικήσουμε τολμηρές λύσεις ισχυρότερης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μια τροπολογία, που δυστυχώς δεν υιοθετήθηκε με μικρή διαφορά, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θεωρεί προκειμένου να διατηρηθεί η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ακεραιότητα της νομισματικής της ένωσης είναι αναγκαίο να αμοιβαιοποιηθεί σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης ένα σημανιτκό μέρος του χρέους που θα εκδοθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης λόγω της νόσου covid 19. Αυτή η τροπολογία πήρε 282 υπέρ, 328 κατά και 74 αποχές και για αυτό δεν υιοθετήθηκε. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ευρωβουλευτών ανεξαρτήτως πολιτικών ομάδων ψήφισε υπέρ αυτής της τροπολογίας. Κια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Το υπογραμμίζω διότι οι θέσεις του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ένα επιπλέον επιχείρημα στη συζήτηση που θα γίνει αύριο στη Σύνοδο Κορυφής για όλες τις χώρες που ζητούν ευρωομόλογο και η Ελλάδα είναι μια από αυτές».

Καταλήγοντας έστειλε το μήνυμα ότι  «η ΕΕ βρίσκεται σε κομβικό σημείο που θυμίζει το παλιό σλόγκαν, Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Georgiadis-Ypourgos-Ygeias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Διαγραφή των προστίμων σε ανεμβολίαστους ηλικιωμένους

Κατά την διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού και της γρίπης των ευπαθών ομάδων, ηλικιωμένων και ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από αρχές Οκτωβρίου τα εμβόλια για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού Ο4 - Ο5

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αυτήν τη στιγμή ο κόσμος εμβολιάζεται με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Ο1 και φιλοδοξούμε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου να είναι στη διάθεσή μας και τα εμβόλια κατά της Ο4 και Ο5.