ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μιχάλης Κατρίνης ομιλία
Φωτογραφία Μιχάλης Κατρίνης ΠΑΣΟΚ

Κατρίνης: Επικίνδυνη η διάσταση Ελλάδας-Κύπρου με ευθύνη της κυβέρνησης

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης κατηγορεί την κυβέρνηση για επικίνδυνη διάσταση με την Κύπρο στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης και προειδοποιεί για τον κίνδυνο κατάρρευσης της κτηνοτροφίας από τον καταρροϊκό πυρετό.

Για «πρωτοφανή και επικίνδυνη διάσταση» στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ News, με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. 

Ο κ. Κατρίνης απέδωσε την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «η Αθήνα έχει παραμελήσει τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής».

«Για πρώτη φορά φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή διάσταση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου», δήλωσε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας: «Αλίμονο αν αυτό οδηγήσει σε διατάραξη σχέσεων. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο».

Ο κ. Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν επέδειξε την απαιτούμενη αποφασιστικότητα απέναντι στις τουρκικές παρεμβάσεις που εμπόδισαν την πρόοδο του έργου. «Είναι αδιανόητο ένα ενεργειακό, ευρωπαϊκό έργο να έχει παραπεμφθεί στις καλένδες», σημείωσε. «Εμείς επίμονα ρωτούσαμε στη Βουλή αν υπάρχει πολιτική βούληση. Δυστυχώς, οι απαντήσεις ήταν κάποιες χαλαρές διαβεβαιώσεις».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ζήτησε να σταματήσουν οι «απειλές από τον ΑΔΜΗΕ», ο βουλευτής επεσήμανε την απουσία αντίδρασης από τον Πρωθυπουργό. «Δεν υπήρξε καμία δημόσια τοποθέτηση, ούτε μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου», είπε.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επέκρινε επίσης την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε τα ευρωπαϊκά θεσμικά εργαλεία προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα. «Όταν η Τουρκία παρεμποδίζει ένα ευρωπαϊκό ενεργειακό έργο, πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θυμάμαι ποτέ τον Πρωθυπουργό να έθεσε αυτό το ζήτημα στις Βρυξέλλες», τόνισε.

Ο κ. Κατρίνης αποκάλυψε ακόμη ότι «στην υπόθεση έχει εμπλακεί και η Ευρωπαϊκή Οικονομική Εισαγγελία, η οποία διερευνά ορισμένες πτυχές του έργου».

Παράλληλα, ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι λόγω του καταρροϊκού πυρετού, υπογραμμίζοντας ότι «η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι ιδεατή και απέχει από την πραγματικότητα».

«Όταν ένας κτηνοτρόφος σφαγιάζει 500 πρόβατα σε μία μέρα, δεν θα έχει εισόδημα για πολλούς μήνες. Θα έπρεπε να προβλεφθεί πλήρης αποζημίωση», σημείωσε. «Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν μπορεί να αποζημιώσει ανθρώπους που χάνουν σχεδόν τα μισά τους ζώα».

Ολοκληρώνοντας, τόνισε: «Αν θέλουμε ισχυρό πρωτογενή τομέα, πρέπει να στηρίξουμε τους παραγωγούς στα δύσκολα – τώρα που έρχεται η δυσκολία και στην ευλογιά και στον καταρροϊκό πυρετό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Διασφαλισμένη η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Ο Γ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε κεκλεισμένων των θυρών στη Βουλή ότι το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου θα υλοποιηθεί κανονικά, τονίζοντας πως η άδεια έχει εκδοθεί και κάθε απόπειρα παρεμπόδισης θα απαντηθεί ανάλογα.
Χάρης Θεοχάρης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Θεοχάρης: Διαφανής ομάδα συνεργασίας με Ισραήλ, όχι μυστικό λόμπι

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Χάρης Θεοχάρης διευκρίνισε πως η Ομάδα Συνεργασίας σε 69 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, δεν είναι λόμπι ή ακροδεξιά, αλλά στοχεύει στη διαφάνεια και την ενίσχυση διμερών σχέσεων.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Θα αναζητήσει νέο «εθελοντή» διευθυντή ο Πρωθυπουργός;

Το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει την αποχώρηση του Μιχάλη Μπεκίρη από το γραφείο του Πρωθυπουργού, ρωτώντας αν θα βρεθεί άλλος «εθελοντής», καθώς δεν έχουν απαντηθεί ερωτήματα για τον διορισμό και τα προσόντα του.
Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονη αντιπαράθεση Ζ. Κωνσταντοπούλου με Π. Χρηστίδη στη Βουλή για τη συνάντηση

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ Ζωής Κωνσταντοπούλου και Παύλου Χρηστίδη, με αφορμή τη συμμετοχή του στην πρόσφατη συνάντηση Ελλήνων και Ισραηλινών. Αλληλοκατηγορίες περί ξένων συμφερόντων και επικοινωνιακών τρικ.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ο Ν. Ανδρουλάκης παρουσίασε το όραμα της νέας Αλλαγής

Ο Κώστας Τσουκαλάς επισήμανε στο ΕΡΤnews ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε τη «Νέα Αλλαγή» του ΠΑΣΟΚ, που προτείνει ισχυρό κράτος και κοινωνική προστασία, προσφέροντας εναλλακτική στις πολιτικές της ΝΔ και του λαϊκισμού.