Στην υποβάθμιση του κύρους του κοινοβουλίου λόγω παραβίασης του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής από την πλειοψηφία, αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, κατά τη συζήτηση για τροποποιήσεις διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής.
Ο κ. Καλαματιανός τόνισε ότι, σύμφωνα με την άποψη των πολιτών, το καλοκαίρι σημειώθηκε κοινοβουλευτική εκτροπή, όταν υποβλήθηκε αίτημα αναβολής συζήτησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και το προεδρείο δεν προχώρησε σε ψηφοφορία επί του αιτήματος.
Επισήμανε επίσης ότι 80 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση, ενώ 67 κατέθεσαν επιστολική ψήφο, γεγονός που, όπως είπε, δείχνει απροθυμία να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη για συνολική συζήτηση σχετικά με τις αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, δίνοντας έμφαση στην ορθή εφαρμογή του.
Επεσήμανε την ανάγκη να σταματήσει η κατάθεση τροπολογιών τα μεσάνυχτα, να δίνεται η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να ψηφίζει χωριστά τα άρθρα κάθε τροπολογίας και να διασφαλιστεί ο σεβασμός της αντιπολίτευσης από τον πρωθυπουργό, με την παρουσία του στη Βουλή για απαντήσεις σε ερωτήσεις.
Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Σωκράτης Φάμελλος έχει καταθέσει 11 ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό χωρίς να λάβει απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη. Τέλος, ο κ. Καλαματιανός σημείωσε πως οι προτεινόμενες διατάξεις είναι αποσπασματικές και πρότεινε να εξεταστεί συνολικά ο χρόνος ομιλίας των προέδρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης