ΓΔ: 897.01 -1.45% Τζίρος: 251.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Plakiotakis
ΑΠΕ

Με μάσκες οι επιβάτες στα πλοία - Καμία αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων

Τους βασικούς άξονες του σχεδίου για την ακτοπλοΐα μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων λόγω κορονοϊού, ανέλυσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Τι αλλάζει στο μεταφορικό ισοδύναμο.

«Ο κόσμος θα πάει στα νησιά με ασφάλεια και υπομονή. Με τα έγκαιρα μέτρα που πήραμε για τα νησιά, στα περισσότερα νησιά δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα. Αν σήμερα μιλάμε για τουρισμό, αυτό οφείλεται εν πολλοίς στα νησιά, στα μέτρα που πήραμε και την συμπεριφορά των κατοίκων», είπε ο Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1, «την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης και ξενοδοχεία στα νησιά, οι εργαζόμενοι και συνεργεία, θα πάνε νωρίτερα. Θα γίνεται βήμα-βήμα η επιστροφή στην κανονικότητα, με χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες».

Σε ότι αφορά τα δρομολόγια της ακτοπλοΐας, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι «θα διακινείται έως το 50% του αριθμού επιβατών που μπορεί να μεταφέρει κάθε πλοίο. Πληρώματα και επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα, θα τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας κατά την επιβίβαση και την αποβίβαση».

Για τις καμπίνες, ο Υπ. Ναυτιλίας σημείωσε ότι θα ενοικιάζονται μόνο από το λιμάνι πρώτου απόπλου του δρομολογίου και όχι σε ενδιάμεσους σταθμούς και ότι στην καμπίνα θα μπορεί να φιλοξενείται μόνο ένας επιβάτης, με εξαίρεση την περίπτωση οικογενειών, οπότε θα επιτρέπεται να υπάρχουν περισσότερα άτομα στην καμπίνα.

Ο κ. Πλακιωτάκης ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων.

Για το μεταφορικό ισοδύναμο, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι δεν καταργείται, αλλά εκσυγχρονίζεται, λέγοντας ότι στο τέλος Ιουλίου καταργείται το σκέλος που αφορά τα καύσιμα, με αίτημα και των ίδιων των βενζινοπωλών.

Μιλώντας στον Σκάι, είπε πως. «Η μετάβαση στα νησιά είναι σταδιακή, καλά μελετημένη και με επιστημονικά κριτήρια» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός. 

Όπως εξήγησε η απελευθέρωση θα γίνει σε 3 φάσεις:

1. Η πρώτη θα γίνει από αύριο 

2. Η δεύτερη πριν την 1η Ιουνίου 

3. Η τρίτη μετά την 1η Ιουνίου 

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινηθούν στα νησιά με βεβαίωση εργοδότη.

Μέτρα για τα πλοία

«Τα μέτρα τα οποία πήραμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν καθοριστικά διότι καταφέραμε και περιορίσαμε στον ελάχιστο δυνατό βαθμό τα κρούσματα κορονοϊού στα νησιά. Πολλά νησιά αυτή τη στιγμή δεν έχουν κανένα απολύτως» είπε ο κ. Πλακιωτάκης.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη γίνει γνωστό ότι στα καθίσματα αεροπορικού τύπου θα υπάρχει μια κενή θέση ανάμεσα στους επιβάτες ενώ θα υπάρχει και ειδική σήμανση για το πού θα πρέπει να κάθονται. Επίσης, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, οι πόρτες και τα παράθυρα θα πρέπει να ανοίγονται περισσότερο χρόνο από τον συνηθισμένο, ενώ όσον αφορά στον μηχανικό αερισμό σε περίπτωση διακοπτόμενης λειτουργίας του πλοίου θα πρέπει το σύστημα αερισμού να μην σταματάει καθόλου.

Παράλληλα όπως ανέφερε «ήδη η ακτοπλοΐα ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό με 15 εκατ. ευρώ και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αίτημα για ενίσχυση της ακτοπλοίας από την Ευρωπαική Επιτροπή».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλακιωτάκης: Ο εκσυγχρονισμός των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών συνεχίζεται σταθερά

Την επόμενη δρομολογιακή περίοδο που ξεκινά την 1η Νοεμβρίου προκηρύσσονται νέες άγονες γραμμές που θα συνδέσουν τις Κυκλάδες με την Εύβοια, το Βόρειο Αιγαίο με την Θεσσαλονίκη και την Κρήτη με τα Δωδεκάνησα.
Plakiotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλακιωτάκης: Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή βοήθησε τη φίλη χώρα Αίγυπτο

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των λιμανιών της Ελλάδας, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας «βρισκόμαστε ήδη στο πρώτο στάδιο ολοκλήρωσης των διαγωνισμών».