ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Χατζηδάκης: «Δεν θα αποσυρθεί το Δημόσιο από τα ΕΛΠΕ»

Ο Κωστής Χατζηδάκης διέψευσε τις προβλέψεις ΣΥΡΙΖΑ για αποχώρηση του ελληνικού Δημοσίου από τα ΕΛΠΕ, ενώ χαρακτήρισε τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες που ψηφίζονται στη Βουλή ως επωφελείς εθνικά, οικονομικά και «φιλικές» προς το περιβάλλον.

Ο Κωστής Χατζηδάκης αρνήθηκε τις προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ελληνικό Δημόσιο ετοιμάζεται να αποχωρήσει συνολικά από τα ΕΛΠΕ, κατά τη διάρκεια της ψήφισης των συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Συγκεκριμένα, ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε στην εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Δημόσιο θα αποσυρθεί από τα ΕΛΠΕ στις γεωτρήσεις. «Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία μετόχων, δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό. Υπάρχει ένα πλάσμα της φαντασίας σας. Μην παρασύρεστε από τέτοιες εκτιμήσεις, διότι πίσω μπορεί να έχει η αχλάδα του ουρά», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και συνέχισε: «Εμείς δεν έχουμε πρόθεση το Δημόσιο να αποσυρθεί συνολικά από τα ΕΛΠΕ αλλά ακόμη και να είχαμε μια τέτοια πρόθεση, θέλω να σας πω ότι τα ΕΛΠΕ σε δύο από τις τέσσερις συμβάσεις, συμμετέχουν σε ποσοστό 20%. Διαχειριστής σε αυτές τις συμβάσεις τα ΕΛΠΕ, είναι μόνο σε μία. Εξ ορισμού, επειδή μιλάμε για διεθνή διαγωνισμό, δεν μπορεί ο διαγωνισμός να έχει προειλημμένο αποτέλεσμα».

Σε σχέση με τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ σε οικόπεδα, ο κ. Χατζηδάκης είπε ακόμη: «Στα Ιωάννινα, είχαμε τη REPSOL και την ENERGIAN, δηλαδή μια ισπανική και μια ελληνική ιδιωτική εταιρεία. Έφυγε η ΕNERGIAN και με απόφαση των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ το έχει μόνη της η REPSOL. Καμία ελληνική εταιρεία. Μόνοι οι Ισπανοί. Αυτό δεν σας ανησυχεί, με βάση τη λογική που αναπτύσσετε σήμερα; Αλλά και για τα οικόπεδα της Αιτωλοακαρνανίας, στη σύμβαση που έγινε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, ανάδοχοι ήταν η REPSOL και η ENERGIAN. Δεν ανησυχεί που μετέχει μια ελληνική εταιρεία 100% ιδιωτική; Σας ανησυχεί ότι τα ΕΛΠΕ μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν περαιτέρω και ως εκ τούτου δεν ψηφίζετε τις σημερινές συμβάσεις! Νομίζω χρειάζεται πολιτική ψυχοθεραπεία».

«Ο κύριος Τσίπρας διαφωνεί με τον εαυτό του»

Υπενθυμίζεται ότι η ολομέλεια της Βουλής αποφασίζει σήμερα για τις τέσσερις συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης. Πρόκειται για συμβάσεις που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, σήμερα όμως δηλώνει "παρών" σε αυτές αν και έχουν κατατεθεί χωρίς αλλαγές στη Βουλή από τη νέα πολιτική ηγεσία. Υπέρ των συμβάσεων έχουν ταχθεί οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, ενώ καταψηφίζουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

«Ο κ. Τσίπρας σήμερα διαφωνεί με τον εαυτό του. Έχουμε δει κυβιστήσεις, έχουμε δει αλλαγές θέσεων αλλά τόσο σύντομη και εντυπωσιακή πολιτική κυβίστηση, ομολογώ ότι δεν θυμάμαι. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τις δικές του συμβάσεις, τις συμβάσεις που υπέγραψε δέκα μέρες πριν τις εκλογές, σε πανηγυρική συνεδρίαση στο κέντρο της Αθήνας», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέει το "παρών" με τους σχεδιασμούς της σημερινής κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό επικαλούμενος τις συμφωνίες στις οποίες είχε καταλήξει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους θεσμούς. «Καταλαβαίνω τι θα πείτε για το "παρών". Θα πείτε ότι άλλαξαν τα πράγματα, διότι τώρα πια έχουμε την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Έχω εδώ διάφορες συμφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα. Η συμφωνία- έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, αναφέρει, σε σχέση με τα ΕΛΠΕ, ότι επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, ότι το ΤΑΙΠΕΔ λαμβάνει εντολή να μελετήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προσέθεσε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτά συμφωνήσατε και σήμερα μας καταγγέλλετε. Αλλά καταγγέλλετε τους εαυτούς σας. Ε, αυτό που συμφωνήσατε, αυτό μελετούμε και αυτό μελετά και το ΤΑΙΠΕΔ για να κάνει πράξη. Είναι δέσμευση της κυβέρνησης ότι προχωρούμε στην κατεύθυνση που εσείς συμφωνήσατε. Εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ όλες τις επιλογές και θα κρίνουμε, προφανώς, με βάση το συμφέρον του δημοσίου και ευρύτερα το εθνικό συμφέρον».

«Συμβάσεις επωφελείς εθνικά, οικονομικά και φιλικές προς το περιβάλλον»

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι στις εξορύξεις θα τηρηθούν τα αυστηρά διεθνή στάνταρς, σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς όρους. «Θεωρώ ότι οι συμβάσεις αυτές είναι επωφελείς εθνικά, οικονομικά, επωφελείς από κάθε άποψη, για τη χώρα μας, χωρίς να ζημιώνουν το περιβάλλον», είπε ο υπουργός.

Στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν είναι ξεκάθαρη στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί στο μείγμα της ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα η συμμετοχή των ΑΠΕ. «Είμαστε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που προχωράει με θάρρος και χωρίς καθυστερήσεις την απολιγνιτοποίηση. Προφανώς και σεβόμαστε τις δεσμεύσεις της χώρας για την κλιματική αλλαγή», είπε ο κ. Χατζηδάκης. Επισήμανε εξάλλου ότι στην εκπόνηση του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, συμμετέχουν, για πρώτη φορά ισότιμα μαζί με τους φορείς του δημοσίου, η WWF και η Green Peace.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη

Στη τελική ευθεία μπήκε η διαδικασία κύρωσης των συμβάσεων για την παραχώρηση τεσσάρων θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη για έρευνες υδρογονανθράκων, αφού κατατέθηκαν απόψε στη Βουλή προκειμένου να επικυρωθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται επενδύσεις εκατομμυρίων για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Επενδύσεις ύψους εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να έρθουν από μεγάλους διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΠΕ: Εντός 2020 η γεώτρηση στον Δυτικό Πατραϊκό κόλπο για υδρογονάνθρακες

Εντός του 2020 αναμένεται να ξεκινήσει η ερευνητική γεώτρηση στην θαλάσσια περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού κόλπου για υδρογονάνθρακες όπως αποκάλυψε η ΕΛΠΕ, τονίζοντας ταυτοχρόνως ότι θα τηρηθούν οι αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές.