ΓΔ: 2707.83 1.57% Τζίρος: 423.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Γιώργος Φλωρίδης πορτρέτο

Φλωρίδης: Σταθερή στήριξη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης συναντήθηκε στο Στρασβούργο με τον πρόεδρο του ΕΔΔΑ, ο οποίος ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη σταθερή στήριξη και εξήρε τη συνεργασία, τονίζοντας τη σημασία της στη σημερινή περίοδο δημοκρατικών προκλήσεων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Mattias Guyomar, τη γενική γραμματέα του δικαστηρίου, Μαριαλένα Τσίρλη, και τον εθνικό δικαστή, Ιωάννη Κτιστάκη, στην έδρα του ΕΔΔΑ στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Guyomar εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον κ. Φλωρίδη και την ελληνική κυβέρνηση για τη σταθερή υποστήριξη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το σύστημα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Παράλληλα, ανέδειξε το υψηλό επίπεδο του εθνικού δικαστή και την άριστη συνεργασία με την ελληνική Μόνιμη Αντιπροσωπία στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του ΕΔΔΑ σημείωσε ότι, «στην παρούσα συγκυρία, όπου καταγράφεται σαφής δημοκρατική οπισθοδρόμηση και άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρώπη, η αταλάντευτη στάση της Ελλάδας υπέρ του Δικαστηρίου, της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου κρίνεται εξόχως σημαντική».

Από την πλευρά του, ο κ. Φλωρίδης διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του ΕΔΔΑ ότι «η Ελλάδα, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε ένα ιδιαιτέρως σύνθετο και απαιτητικό γεωπολιτικό περιβάλλον, θα συνεχίσει αταλάντευτα να πορεύεται με βάση το διεθνές δίκαιο υποστηρίζοντας την ανεξαρτησία και ακεραιότητα του Δικαστηρίου. Αυτή είναι η σταθερή θέση του Πρωθυπουργού».

Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν επιπλέον πρωτοβουλίες και μέτρα που σχεδιάζει να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης για την υποστήριξη της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΔΑ, με έμφαση στην πληρέστερη ενημέρωση των εθνικών δικαστών σχετικά με τη νομολογία του Δικαστηρίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρέσβης Νικόλας Σιγάλας, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος, Γεράσιμος Δόντας, η γενική διευθύντρια ειδικών νομικών ζητημάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτυχία Κατσιγαράκη, και η διευθύντρια του υπουργού, Ιωάννα Καρυοφύλλη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θέμιδος Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχόλια της Ένωσης Δικαστών για το νομοσχέδιο εναλλακτικής επίλυσης

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απέστειλε παρατηρήσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητώντας άμεσες βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για την εναλλακτική επίλυση διαφορών λόγω πολυπλοκότητας και υψηλού κόστους για τους πολίτες.
Άρειος Πάγος πρόσοψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοθεσία που διασφαλίζει άμεση ενημέρωση κληρονόμων για την κληρονομιά

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά στη θεσμοθέτηση νέου νομοθετικού πλαισίου για τις διαδικασίες ενημέρωσης των κληρονόμων, στοχεύοντας σε διαφάνεια, λιγότερη γραφειοκρατία και προστασία από κρυμμένα χρέη.
Κτίριο ΓΣΕΕ Αθήνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΣΕΕ: Ζητά την άμεση απόσυρση της νέας ρύθμισης για εργατικές διαφορές

Η ΓΣΕΕ ζητά με επιστολή της την άμεση απόσυρση άρθρου νομοσχεδίου του υπ. Δικαιοσύνης που προβλέπει υποχρεωτική διαμεσολάβηση στις εργατικές διαφορές, κρίνοντάς το άδικο και επιβαρυντικό για τους εργαζόμενους.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου κατά του οργανωμένου εγκλήματος

Ελλάδα και Κύπρος ενισχύουν τη συνεργασία τους κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και μεταναστών, ενώ εκπαιδευτικοί κύκλοι της ΕΛΑΣ θα εκπαιδεύσουν Κύπριους αστυνομικούς, όπως συμφώνησαν οι αρμόδιοι υπουργοί.
Ερμούπολη Σύρου θέα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας στη Σύρο

Στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων στη Σύρο παρευρέθηκαν σημαντικοί φορείς της Δικαιοσύνης. Ο Υπ. Δικαιοσύνης τόνισε πως στόχος ως το 2030 η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στις 10 πρώτες χώρες της ΕΕ στην ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης.