ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Fotini Arabatzi
Φωτο: ΑΠΕ

Φ. Αραμπατζή: Ιστορική ευκαιρία το αναπτυξιακό «πακέτο» της ΕΕ

Στους τρόπους να θεμελιωθεί ξανά ο πρωτογενής τομέας αναφέρθηκε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση που θα λάβει η Ελλάδα.

Ως μία ιστορική ευκαιρία για τον αγροδιατροφικό τομέα χαρακτήρισε το αναπτυξιακό «πακέτο» που θα λάβει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, η κ. Αραμπατζή έκανε λόγο για πολύ μεγάλη ευκαιρία να επαναθεμελιωποιηθεί ο πρωτογενής τομέας και αναφέρθηκε ειδικά σε τομείς όπως η αυξημένη παραγωγικότητα, η ισχυρότερη εξωστρέφεια, η ψηφιοποίηση, η σύνδεση με τη μεταποίηση, η ποιότητα, η πιστοποίηση, η καινοτομία, τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα συλλογικά σχήματα για επίτευξη οικονομιών κλίμακας και η αύξηση της διαπραγματευτικής ισχύος στις αγορές.

«Σ' αυτήν τη μεγάλη εικόνα προσθέτουμε -και με το παρόν νομοσχέδιο- πολλές νέες ψηφίδες, τις ουσιαστικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που αποτελούν έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα του ολοκληρωμένου σχεδίου που εφαρμόζουμε από την πρώτη ημέρα μας στο υπουργείο», είπε η υφυπουργός.

Στη συνέχεια μίλησε για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων», που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος « ...διέβλεψε εγκαίρως την κρισιμότητα αυτού του ζητήματος και έδωσε ρητές κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας».

Με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η κ. Αραμπατζή εξήγησε ότι για πρώτη φορά «νομοθετείται τέτοια αυστηροποίηση του κυρωτικού πλαισίου σε βάρος των "ελληνοποιητών", -τα προϊόντα ΠΟΠ- ΠΓΕ-ΕΠΙΠ- ο εθνικός αυτός αγροτικός μας πλούτος τυγχάνει τέτοιας ποινικής προστασίας, οι "ελληνοποιητές" απειλούνται με αφαίρεση της άδειας ΠΟΠ, ενώ μπορούν να "βγουν στα μανταλάκια" με διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα, υπάρχει ποινική προστασία της φήμης της χώρας στο εξωτερικό, ο σφετερισμός της επισήμανσης, η απάτη για την ταυτότητα αποκτούν τέτοια απαξία και οι παραβάτες απειλούνται με ποινές φυλάκισης έως 5 έτη, σωρευτικά με χρηματική ποινή και πρόστιμα που μπορούν να ξεπεράσουν τις 600.000 ευρώ και να εξισωθούν με όσα αποκόμισαν, αισχροκερδώντας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Georgantas, Ypourgeio Psifiakis Politikis, Kivernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεωργαντάς: Απαραίτητη μια ευρωπαϊκή λύση για τον αγροτικό τομέα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι η αύξηση στο κόστος παραγωγής έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου πίεση στους αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ η άνοδος των επιτοκίων έχει, επίσης σοβαρό αντίκτυπο.
Georgantas, Ypourgeio Psifiakis Politikis, Kivernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργαντάς: Αναγκαία μια ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στην αύξηση τιμών

Στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, ο υπουργός ανέφερε πως πρέπει βρεθούν λύσεις για την τιθάσευση του πληθωρισμού και την αποφυγή κερδοσκοπιών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα στηρίζει την στρατηγική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ

Η γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει, μέσω διεύρυνσης του δικτύου εμπορικών συμφωνιών και της παρουσίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα κατάφερε να ενισχύσει τις διεθνείς της συμμαχίες

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε μεταξύ άλλων, την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, στην περιοχή του Ιονίου, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, υπογραμμίζοντας την προσήλωση της χώρας στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης: Τον δεύτερο χαμηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που παραθέτει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τον Απρίλιο ο ελληνικός πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει υποχωρήσει στο 11,2%, ενώ στην ευρωζώνη είναι στο 15,1% και στην ΕΕ στο 16,6%.