ΓΔ: 2122.6 -2.27% Τζίρος: 315.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
Ο Κωστής Χατζηδάκης σε δημόσια τοποθέτηση για τα οικονομικά θέματα της Ελλάδας.

Κ. Χατζηδάκης: Σταθερότητα η άμυνά μας απέναντι στην κρίση

Ο Κωστής Χατζηδάκης αναλύει σε άρθρο του τα πρώτα συμπεράσματα από τις νέες συγκρούσεις με επίκεντρο το Ιράν, επισημαίνοντας τον ενισχυμένο ρόλο ΗΠΑ και Ισραήλ και τις ελλείψεις της ΕΕ στην άμυνα και εξωτερική πολιτική.

Πέντε βασικά συμπεράσματα για τις συνέπειες των εχθροπραξιών με επίκεντρο το Ιράν, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και για την ελληνική οικονομία, παρουσιάζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης σε άρθρο του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Πρώτον, όπως σημειώνει, «οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την εκλογή του Προέδρου Τραμπ, υπογραμμίζουν την παρουσία τους ολοένα και περισσότερο διεθνώς. Το Ισραήλ, επίσης, έχει σκληρύνει τη στάση του, μετά την επίθεση της Χαμάς το 2023 και αξιοποιώντας πολύ προωθημένες τεχνολογικές δυνατότητες χτυπά καθεστώτα και οργανώσεις που θεωρεί υψηλού κινδύνου για το ίδιο».

Δεύτερον, «η Ευρωπαϊκή Ένωση, που, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιχειρεί να υιοθετήσει συγκεκριμένες πολιτικές για μια Κοινή 'Αμυνα, είναι φανερό ότι έχει πολύ σοβαρά ελλείμματα τόσο σε σχέση με την Κοινή 'Αμυνα όσο και σε σχέση με την εξωτερική της πολιτική. Η αμηχανία και η κακοφωνία, με αφορμή την κρίση στον Κόλπο το καθιστούν προφανές. Οι αδυναμίες στο πεδίο αυτό σε σχέση με τους άλλους μεγάλους διεθνείς παίκτες (ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία) μπορεί να κοστίσουν και στην ευρωπαϊκή οικονομία».

Τρίτον, «σε αντίθεση με την Ευρώπη και παρά τις "Κασσάνδρες", η Ελλάδα - για τις δικές της φυσικά δυνατότητες - όχι μόνο δεν έχει περιθωριοποιηθεί, αλλά αντιθέτως ενισχύει σταθερά τη θέση της, τα τελευταία χρόνια. Διαθέτει ισχυρούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και συμμαχίες με το Ισραήλ και με αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία. Ενώ την ίδια στιγμή έχει ενεργό ρόλο στην ΕΕ. Δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο!».

Τέταρτον, «είτε συμφωνεί κανείς είτε όχι με τον πρωθυπουργό και με την κυβέρνηση, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει ότι διαθέτουν τεχνογνωσία και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση κρίσεων. Μετά την κρίση στον Έβρο, την πανδημία του κορωνοϊού και την ενεργειακή κρίση, φαίνεται, ήδη από τις πρώτες κινήσεις, ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και τη νέα κρίση, τόσο σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής όσο και στην οικονομία. Και είμαστε αποφασισμένοι να μην αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα θεωρητικά και με ευχολόγια, αλλά με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ιδιαίτερα απέναντι σε φαινόμενα αισχροκέρδειας. 'Αλλωστε, η Ελλάδα δεν εισάγει φυσικό αέριο από την περιοχή, ενώ μόλις το 25% του πετρελαίου διέρχεται από τα Στενά του Ορμούζ. Η επίπτωση στην αντλία για τους καταναλωτές θα πρέπει να είναι περιορισμένη, διότι το μεγαλύτερο ποσοστό της τιμής συνδέεται με τους φόρους και όχι με τη διακύμανση των διεθνών τιμών».

Πέμπτον, «ανατρέπεται η φιλολογία της αντιπολίτευσης. Τόσο η άκρα Δεξιά όσο και η Αριστερά βρίσκονται σε αμηχανία. Όχι μόνο για την εξωτερική πολιτική, αλλά και για την οικονομία. Επιλέξαμε να μην ακολουθήσουμε το δόγμα "δώστα όλα" και τις μαγικές συνταγές εκείνων που υποτίθεται ότι κλαίνε γοερά υπέρ των φτωχών. Αντιθέτως ακολουθούμε μια σοβαρή, μετρημένη και νοικοκυρεμένη πολιτική. O ίδιος ο προϋπολογισμός συντάχθηκε και με σενάρια που λαμβάνουν υπόψη τιμές πετρελαίου μέχρι και 100 δολάρια το βαρέλι, πολύ υψηλότερες δηλαδή από τις σημερινές. Είναι αυτή ακριβώς η υπεύθυνη πολιτική η οποία θα μας επιτρέψει, να στηρίξουμε την κοινωνία, αν χρειαστεί. Όπως ακριβώς δηλαδή κάναμε και στις προηγούμενες κρίσεις», καταλήγει στο άρθρο του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Σοβαρότητα στην κρίση, στήριξη αν χρειαστεί

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κ. Χατζηδάκης, τονίζει πως η κρίση στον Κόλπο προκαλεί ανησυχία αλλά όχι πανικό. Η κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί προληπτικά, ελέγχοντας αποθέματα και τιμές, διαβεβαιώνοντας για επάρκεια και αυστηρούς ελέγχους.
Φρεγάτα Κίμων θάλασσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαϊκή ασπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή

Με φρεγάτες, F-16 και συστήματα Patriot, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη ευρωπαϊκής αμυντικής ασπίδας γύρω από την Κύπρο και στην ενίσχυση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ασπίδα και στη Βουλγαρία.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πλήγματα σε Ιράν και Λίβανο – Εκκενώνονται περιοχές στη Βηρυτό

Συνεχίζονται τα πλήγματα στη Μέση Ανατολή, από την Τεχεράνη ως το Λίβανο, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους στη Βηρυτό μετά από τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ, προειδοποιεί ο Λιβανέζος πρωθυπουργός.
Ιρανικοί πύραυλοι στρατός
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν έτοιμο να απαντήσει δυναμικά σε πιθανή χερσαία εισβολή

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας δήλωσε πως το Ιράν είναι έτοιμο για ενδεχόμενη χερσαία εισβολή, προειδοποιώντας ότι θα είναι καταστροφή για τους εχθρούς του. Διέψευσε επίσης φήμες για αμερικανική στήριξη Κούρδων κατά του Ιράν.