Φώτο: ΑΠΕ

Κ. Πιερρακάκης: Κλειδί για την ανάκαμψη της Ευρώπης η ψηφιοποίηση της οικονομίας

Καινοτόμα σκέψη για την δομή της δημοπρασίας του φάσματος 5G ζήτησε να υπάρξει ο υπουργός Ψηφ. Διακυβέρνησης που τόνισε οτι η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την δημιουργία οικοσυστήματος 5G στην Ευρώπη.

Την ανάγκη για αλλαγή του πλαισίου προμηθειών στην ΕΕ και να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνηση Κυριάκος Πιερρακάκης. Τόνισε παράλληλα τα οφέλη της ανάπτυξης του δικτύου 5G και ανέφερε πως θα υπάρξουν μεγάλες ενημερωτικές εκστρατείες με στόχο την καταπολέμηση των fake news.

Προτάσεις κανονισμού για την προστασία της ιδιωτικότητας στην ψηφιακή σφαίρα (e-privacy), καθώς και για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ικανοτήτων για την Βιομηχανία, την Τεχνολογία και την Έρευνα στον Τομέα της Κυβερνοασφάλειας (European Competence Center), ήταν ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην διάρκεια του Συμβουλίου υπουργών Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, στο οποίο συμμετείχε κι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Θα πρέπει να σκεφτούμε καινοτόμα σε σχέση με τη δομή της δημοπρασίας φάσματος 5G, όχι μόνο εστιάζοντας στη μεγιστοποίηση εσόδων, αλλά κυρίως στη δημιουργία ενός σχετικού οικοσυστήματος 5G», είπε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα αναπτύξει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για αυτό. «Η ψηφιοποίηση της οικονομίας θα είναι το κλειδί για την ανάκαμψη της Ευρώπης. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι επιλογές που κάνουμε σήμερα θα καθορίσουν το μέλλον», κατέληξε.

Ακόμη, υιοθετήθηκε το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου αναφορικά με το μέλλον της Ψηφιακής Πολιτικής της Ευρώπης, ενώ η Επιτροπή ενημέρωσε για την πρόοδο της χρήσης της εργαλειοθήκης για το 5G από τα κράτη μέλη. Στο πλαίσιο της κοινής αντιμετώπισης της πανδημίας στην ΕΕ, ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά επίτροπος, Τιερί Μπρετόν, επανέλαβε τη σημασία των κατευθυντήριων γραμμών όσον αφορά τις κινητές εφαρμογές ιχνηλάτησης και ανέφερε ότι σύντομα θα συμπληρωθούν με νέες οδηγίες.

Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας, των κοινών δράσεων και του συντονισμού των πρωτοβουλιών, ώστε να μπορούν τα κράτη μέλη από κοινού να αντιμετωπίζουν κρίσεις. «Το κλειδί για εμάς ήταν η οργάνωση μιας υπάρχουσας στρατηγικής -της ψηφιοποίησης του κράτους- ως μέσου για την καταπολέμηση του COVID19. Αυτό το κάναμε αφαιρώντας επισκέψεις πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες», σημείωσε, εξηγώντας την φιλοσοφία της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρήση της τεχνολογίας προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των πολιτών.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για αλλαγή του πλαισίου προμηθειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στην ανάγκη εκπόνησης Ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου για την ανάπτυξη των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης. Επιπλέον, σημείωσε ότι θα πρέπει η ΕΕ να διενεργήσει μεγάλες ενημερωτικές εκστρατείες σχετικά με τη δυναμική του 5G και τα οφέλη του, με βάση επιστημονικά στοιχεία και σκοπό την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των fake news.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Πιερρακάκης: Σε ψηφιακά έργα το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε πως πρέπει να γίνουν πολλά έργα ψηφιοποιήσεων στις υπηρεσίες του Δημοσίου, ενώ για το 5G σημείωσε πως θα έχει ολοκληρωθεί η δημοπρασία πριν το τέλος του έτους.
Michel
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία στις Βρυξέλλες, τέλος στο θρίλερ της Συνόδου

Πριν τις 2.00, ώρα Ελλάδος, ανακοινώθηκε η λήξη της Συνόδου και βρίσκεται σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πληροφορίες για σημαντική βελτίωση στο κείμενο για την Κύπρο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Διεθνώς καινοτόμα προσέγγιση για το δίκτυο 5G

Στην καινοτόμα προσέγγιση της Ελλάδας για το δίκτυο 5G αναφέρθηκε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να φτιάχνουμε οικοσυστήματα για να δίνουμε ώθηση στην ιδιωτική οικονομία και στην αγορά, για να καινοτομήσει.»