Στο επίκεντρο της συζήτησης για τη καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη βρέθηκε το 3ο Φεστιβάλ Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Πολιτισμού TechFuse, που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και Καινοτομία, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ότι το φεστιβάλ «ακουμπά τον πυρήνα της ανάπτυξης της επόμενης μέρας», υπογραμμίζοντας τη στρατηγική στροφής της χώρας προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.
Ο κ. Καλαφάτης επισήμανε πως η νέα εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, της κβαντικής υπολογιστικής, της φωτονικής και της ρομποτικής δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για την κοινωνία και την οικονομία. Η διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, όπως ανέφερε, αποτελεί κεντρικό στόχο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας στο μέλλον.
Περιφερειακοί κόμβοι καινοτομίας
Αναφερόμενος στη σημασία της διοργάνωσης στα Ιωάννινα, ο υφυπουργός σημείωσε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των περιφερειακών κόμβων καινοτομίας. «Κάθε περιφέρεια γνωρίζει καλύτερα τις δυνατότητες και τις ανάγκες της», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η συνεργασία μεταξύ startups, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου αναπτυξιακού προτύπου σε τοπικό επίπεδο.
«Στόχος εθνικός», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης, «είναι να αναπτύξουμε τις δυνατότητες και το απεριόριστο ταλέντο που υπάρχει στα Γιάννενα και σε άλλες περιφέρειες». Η ενίσχυση των περιφερειακών οικοσυστημάτων καινοτομίας, όπως εξήγησε, συμβάλλει στη μείωση των ανισοτήτων και στη διπλή σύγκλιση — μεταξύ περιφέρειας και αστικών κέντρων, αλλά και μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Νέες πρωτοβουλίες και ευρωπαϊκές δράσεις
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα προγράμματα στήριξης του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, στο έργο του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece» και στη δημιουργία 13 περιφερειακών κόμβων καινοτομίας. Παράλληλα, παρουσίασε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η πρώτη αφορά την προετοιμασία για τη θεσμοθέτηση του «EU Inc.», του λεγόμενου 28ου καθεστώτος που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο τη δημιουργία ενός πλήρως ψηφιακού πλαισίου λειτουργίας επιχειρήσεων στην Ευρώπη και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.
Η δεύτερη πρωτοβουλία σχετίζεται με τη δημιουργία ενός νέου αυτόνομου υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, το νέο υπουργείο θα ενοποιήσει τα Ερευνητικά Κέντρα, τα Πανεπιστήμια και την Καινοτομία κάτω από μία κοινή ομπρέλα, ενισχύοντας τη σύνδεσή τους με την κοινωνία και την οικονομία και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Πριν την έναρξη του συνεδρίου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου είχε συνάντηση με την πρύτανη Άννα Μπατιστάτου και τον αντιπρύτανη Έρευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης Θεόδωρο Ματίκα.