ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες

Επιμελητήριο Πειραιά: Παρεμβάσεις στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ανέδειξε στις Βρυξέλλες τις προκλήσεις της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ζητώντας κοινή εθνική γραμμή και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις για την ανταγωνιστικότητα.

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων, αποτέλεσε το βασικό θέμα των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες μεταξύ Ελλήνων ευρωβουλευτών και του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Βασίλη Κορκίδη, καθώς και του υπεύθυνου υποστήριξης επιχειρήσεων και μέλους της Διοικητικής Επιτροπής του επιμελητηρίου, Νίκου Μαυρίκου. 

Οι συναντήσεις έγιναν με την ευκαιρία του συνεδρίου της EuroCommerce στο Ευρωκοινοβούλιο, στις 7-9 Απριλίου 2026, για το ευρωπαϊκό χονδρικό και λιανικό εμπόριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το ΕΒΕΠ παρέδωσε υπόμνημα στους ευρωβουλευτές, το οποίο περιλάμβανε πέντε βασικά θέματα, αντίστοιχα αιτήματα και προτάσεις. 

Το υπόμνημα ανέδειξε τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής εθνικής γραμμής παρέμβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Στόχος είναι η ενίσχυση της θέσης της Ευρώπης στον διεθνή οικονομικό χάρτη, αλλά και της Ελλάδας ως ενεργειακού και διαμετακομιστικού κόμβου της ΕΕ στη ΝΑ Μεσόγειο.

Το επιμελητήριο τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, λόγω της εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο Ισραήλ με Ιράν και των εξελίξεων σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Περσικό Κόλπο και Ερυθρά Θάλασσα. 

Οι συνθήκες αυτές, σε συνδυασμό με το υψηλό ενεργειακό κόστος και τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, εντείνουν τον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες.

Προτάσεις για ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική

Κατά τις συναντήσεις, επισημάνθηκε η ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να παρουσιάσει άμεσα έναν οδικό χάρτη με τίτλο «Μια Ευρώπη - Μια Αγορά», ο οποίος θα περιλαμβάνει σαφές χρονοδιάγραμμα, συγκεκριμένους στόχους και δεσμευτικές προθεσμίες για την ενίσχυση και ενοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας

 Στο πλαίσιο των φορολογικών και τελωνειακών ζητημάτων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της ΓΔ Φορολογίας TAXUD, Γεράσιμο Θωμά.

Το ΕΒΕΠ ζήτησε από τους ευρωβουλευτές να προωθήσουν μια ενιαία εθνική στρατηγική στα ευρωπαϊκά όργανα και να στηρίξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Επιπλέον, ζητήθηκε να αναδειχθεί ο ρόλος των logistics, της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, της ακτοπλοΐας και της ναυπηγικής βιομηχανίας στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και να υπάρξει παρέμβαση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, ιδίως στα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον διευθυντή Εμπορίου και Ανταγωνιστικότητας της SEA EUROPE, Vincent Guerre, με αντικείμενο τη συμμετοχή των δύο μεγάλων ελληνικών ναυπηγείων του Κόλπου της Ελευσίνας σε ευρωπαϊκές δράσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, ευχαρίστησε όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές που ανταποκρίθηκαν στην επίσκεψη στις Βρυξέλλες, και ιδιαίτερα τους Γιώργο Αυτιά, Δημήτρη Τσιόδρα, Νίκο Παπανδρέου, Ελίζα Βοζεμπεργκ, Έλενα Κουντουρά, Μαρία Ζαχαριά, Κώστα Αρβανίτη και Σάκη Αρναούτογλου για τις εποικοδομητικές συναντήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: 50.000 νέες ΜμΕ και 570.000 θέσεις εργασίας από το 2019

Ο Σταύρος Καλαφάτης τόνισε στη Χαλκιδική τη στήριξη της κυβέρνησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μείωση φόρων και επένδυση στην καινοτομία, τονίζοντας τη συμβολή τους στην παραγωγή και την εξωστρέφεια της χώρας.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Συνάντηση με συμπρόεδρο της Morgan Stanley στις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Dan Simkovitz της Morgan Stanley, όπου συζήτησαν για την ελληνική οικονομία, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις προκλήσεις στον ενεργειακό τομέα και τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για ξένα κεφάλαια και επενδύσεις

Ο Τ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος προορισμός για ξένες παραγωγικές επενδύσεις, ανακοινώνοντας νέο πλαίσιο που δίνει φοροαπαλλαγές και ταχεία αδειοδότηση, με υποχρεωτική συμμετοχή των επενδυτών στο εγχείρημα.
λογαριασμός ρεύματος επιδοτήσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΠ: Ζητά ενεργοποίηση του CISAF για το υψηλό ενεργειακό κόστος

Το ΕΒΕΠ μαζί με 16 φορείς επιχειρηματικότητας ζητούν άμεση ενεργοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων, όπως το CISAF, για στήριξη των ενεργοβόρων εταιρειών έναντι του υψηλού ενεργειακού κόστους και ενίσχυση των επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Millennium επενδυτική εταιρεία ξεκινά δραστηριότητα στην Ελλάδα

Η διεθνής εταιρεία Millennium ανακοίνωσε ότι ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομίας Πιερρακάκη, στοχεύοντας στην ανάπτυξη του κλάδου διαχείρισης περιουσίας.
Χάρης Θεοχάρης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ συναντήθηκε με τον Χάρη Θεοχάρη

Το προεδρείο της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Χ. Θεοχάρη και φορείς, συζητώντας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, το ελληνικό παραγωγικό μοντέλο και τη διεθνή προώθηση ελληνικών προϊόντων.