ΓΔ: 2260.67 0.04% Τζίρος: 183.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
Ο Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει σε μία επίσημη εκδήλωση με σοβαρή έκφραση.

Καλαφάτης: Η καινοτομία μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινής ζωής

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Στ. Καλαφάτης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, τονίζει πως η έρευνα και καινοτομία ενισχύουν οικονομία, επιχειρηματικότητα και προσφέρουν νέες ευκαιρίες στους νέους επιστήμονες.

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα με επίκεντρο την έρευνα και την καινοτομία, που αποτελούν πλέον βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Όπως σημειώνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, οι τομείς αυτοί ενισχύουν την κοινωνία, στηρίζουν την εθνική οικονομία και δημιουργούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας.

Ο υφυπουργός υπογραμμίζει ότι, όπως έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «καμία έρευνα δεν επιτελεί τον κοινωνικό της προορισμό αν τα αποτελέσματά της δεν μετατρέπονται και σε καινοτόμες λύσεις». Μόνο τότε, σημειώνει, βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και ενισχύεται η ευημερία των πολιτών.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, η κυβέρνηση επενδύει συστηματικά στην οικονομία της γνώσης, ενισχύοντας την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη. Οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη αυξήθηκαν κατά 18,3% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ το επιστημονικό προσωπικό στα ερευνητικά κέντρα αυξήθηκε κατά 40%, δημιουργώντας 20.000 νέες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης.

Επενδύσεις, συνεργασίες και περιφερειακή διάχυση

Ο υφυπουργός αναφέρεται στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, που ενσωματώνει την καινοτομία ως κεντρικό πυλώνα, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον φιλικό στις επενδύσεις και τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, με τη δημιουργία 13 περιφερειακών κόμβων καινοτομίας, στοχεύεται η διασύνδεση των τοπικών οικοσυστημάτων με τα αναπτυξιακά προγράμματα κάθε Περιφέρειας.

Η δράση υποστηρίζεται από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), που συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός δυναμικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Σε αυτό εντάσσονται το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων ELEVATE GREECE, οι φοροαπαλλαγές για δαπάνες R&D έως 315%, η ενίσχυση ερευνητικών υποδομών με πόρους άνω των 370 εκατ. ευρώ και η θέσπιση νομοθεσίας για τη δημιουργία spin-off εταιρειών.

Η Ελλάδα στον χάρτη της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις νέες τεχνολογίες και στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία ενός από τα επτά πρώτα εργοστάσια AI στην Ευρώπη, το AI PHAROS, ενώ έργα όπως ο υπερυπολογιστής ΔΑΙΔΑΛΟΣ και το εργοστάσιο ΤΝ στη Δυτική Μακεδονία ενισχύουν τη διεθνή της θέση. Επιπλέον, εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Έρευνας AI Nucleus του ΕΚΕΤΑ.

Η χώρα αξιοποιεί τα ευρωπαϊκά προγράμματα «Ορίζων Ευρώπη» και «Ψηφιακή Ευρώπη», ενώ συμμετέχει στα έργα «ΘΩΡΑΞ» για την Άμυνα και «ΗΡΩΝ» για τη Ρομποτική. Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί στρατηγικές συνεργασίες με την OpenAI, τη Google και τη Mistral AI, με στόχο την ενίσχυση της εκπαίδευσης, της δημόσιας διοίκησης και του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων.

Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός, στόχος είναι η Ελλάδα να μην ακολουθεί απλώς τις εξελίξεις, αλλά να τις συνδιαμορφώνει. «Η χώρα μας διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό, τις υποδομές και τη στρατηγική βούληση να αποτελέσει κόμβο Έρευνας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», τονίζει, καταλήγοντας με το μήνυμα: «Καινοτομία παντού – Ευημερία για όλους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Μαντζούφας στο φόρουμ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόρουμ Δελφών 2026: Στο επίκεντρο γεωπολιτική, ενέργεια και τεχνητή νοημοσύνη

Το 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών «The Shock of the New» θα διεξαχθεί 22-25 Απριλίου 2026, εστιάζοντας στις ραγδαίες παγκόσμιες εξελίξεις και τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, με 1.200 ομιλητές και 200 συζητήσεις.
Σύγχρονη εργασία γραφείου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Διάλογος για βιώσιμες στρατηγικές και καινοτομία

Το 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών θα γίνει 22-25 Απριλίου 2026, με τη συμμετοχή ηγετών κρατών και προσωπικοτήτων όπως Τασούλας, Μητσοτάκης, Costa, Karis, Cvijanović, Rama, Gül, Αλβέρτος Β΄ και Al-Khulaifi.
Σταύρος Καλαφάτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Η καινοτομία είναι η βάση του νέου παραγωγικού μοντέλου μας

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε στο 5ο Deloitte Scale Up Event 2026 ότι η καινοτομία είναι πυρήνας του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με το κράτος να γίνεται στρατηγικός εταίρος και όχι απλός παρατηρητής.
Κτίριο Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank στο Rebrain Greece: Στήριξη στο brain regain και διεθνείς δράσεις

Η Alpha Bank ενισχύει το brain regain, συμμετέχει στο Rebrain Greece στη Νέα Υόρκη και συνδέεται με Έλληνες επαγγελματίες του εξωτερικού, προβάλλοντας τις ευκαιρίες καριέρας, την καινοτομία και τη διεθνή συνεργασία της.
Αστροναύτης στο διάστημα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα στη Space Tech Expo με ισχυρή εκπροσώπηση και νέες τεχνολογίες

Η Ελλάδα συμμετείχε στη Space Tech Expo στη Βρέμη με εθνικό περίπτερο, παρουσιάζοντας υψηλή τεχνογνωσία και καινοτομία. Ελληνικές εταιρείες είχαν στοχευμένες επαφές, ενώ το σμήνος μικροδορυφόρων προσέλκυσε διεθνές ενδιαφέρον.