ΓΔ: 2671.5 -0.17% Τζίρος: 332.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
τρένο υψηλής ταχύτητας

Προτάσεις Βόζεμπεργκ-Τσιόδρα για καλύτερες μεταφορές και φθηνότερη ενέργεια

Οι Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη και Τσιόδρας κατέθεσαν τροπολογίες για τη βελτίωση ενεργειακών διασυνδέσεων και υποδομών στην ΕΕ, τονίζοντας τη σημασία τους για χαμηλότερες τιμές ενέργειας και την προώθηση της Ενεργειακής Ένωσης.

Μια σειρά από κοινές τροπολογίες για τη βελτίωση των ενεργειακών διασυνδέσεων και των υποδομών ενέργειας και μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσαν η Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, και ο Δημήτρης Τσιόδρας, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι παρεμβάσεις τους αφορούν τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ που στηρίζει επενδύσεις σε διασυνοριακές ενεργειακές υποδομές και δίκτυα μεταφορών. Στόχος είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνδεσιμότητας και η προώθηση βιώσιμων επενδύσεων με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Όπως επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, η ενίσχυση των ενεργειακών διασυνδέσεων και των διασυνοριακών υποδομών μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές. Παράλληλα, μπορεί να περιορίσει τις μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές μεταξύ των κρατών-μελών και να προωθήσει την ολοκλήρωση της Ενεργειακής Ένωσης.

Επιπλέον, οι τροπολογίες προβλέπουν ότι το πρόγραμμα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών, ενισχύοντας έργα που βελτιώνουν τη συνδεσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των λιμένων. Η χρηματοδοτική στήριξη τέτοιων έργων θεωρείται κρίσιμη για την ασφάλεια και την καλύτερη σύνδεση των νησιών με την ενδοχώρα.

Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη για πρόσθετες επενδύσεις σε κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής περιφέρειας, προκειμένου να ενισχυθεί η συνδεσιμότητα με το ηπειρωτικό τμήμα της Ευρώπης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διασφάλιση του δικαιώματος προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία σε ολόκληρο το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών και σε όλα τα μέσα μεταφοράς.

Τέλος, οι Έλληνες ευρωβουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκές υποδομές μεταφορών πρέπει να επιτρέπουν την ταχεία και αποδοτική μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού, υλικού και εξοπλισμού. Η πρόβλεψη αυτή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για περιοχές όπως τα Βαλκάνια και η Ανατολική Μεσόγειος, λόγω της εγγύτητας με τρίτες χώρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απόστολος Τζιτζικώστας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζιτζικώστας: Καταστροφικές οι συνέπειες από τον αποκλεισμό του Ορμούζ

Ο επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολος Τζιτζικώστας, προειδοποίησε ότι ο αποκλεισμός του Στενού του Ορμούζ αυξάνει το κόστος καυσίμων και πιέζει σοβαρά την εφοδιαστική αλυσίδα.
Επιβατικό αεροσκάφος απογείωση
ΔΙΕΘΝΗ

Η Lufthansa βάζει άμεσο λουκέτο στη CityLine στη Γερμανία

Η Lufthansa διακόπτει άμεσα τη θυγατρική CityLine λόγω αυξημένων τιμών καυσίμων και απεργιών, τερματίζοντας πρόωρα τη λειτουργία 27 αεροσκαφών. Παράλληλα, περιορίζει χωρητικότητα και ενισχύει τη θυγατρική Discover με νέα A350.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Στενό Ορμούζ: Μόνο δύο πλοία πέρασαν σύμφωνα με τα δεδομένα

Μόνο δύο πλοία πέρασαν χθες το στενό του Ορμούζ, έναντι δέκα την προηγούμενη μέρα, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Πολλά πλοία πλέον κλείνουν τα συστήματά τους για να δυσκολεύουν τον εντοπισμό τους.
Δεμένο πλοίο λιμάνι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επιβατική κίνηση στα λιμάνια μειώθηκε 1% το α' τρίμηνο, λέει η ΕΛΣΤΑΤ

Μειωμένη κατά 1% ήταν η διακίνηση επιβατών στους ελληνικούς λιμένες το α' τρίμηνο 2025 σε σχέση με το α' τρίμηνο 2024, ενώ στα εμπορεύματα σημειώθηκε πτώση 9% το 2026 και στα τροχοφόρα μείωση 2,1% το ίδιο διάστημα.
Επιβατικό αεροσκάφος απογείωση
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ αεροπορικής κίνησης στην Ευρώπη το καλοκαίρι, κυρίως Βαλκάνια

Η Ευρώπη κατέγραψε φέτος ρεκόρ πτήσεων το καλοκαίρι, με μέσο όρο 35.959 πτήσεις ημερησίως και αύξηση 2,4% σε σχέση με το 2023, ενώ τα Βαλκάνια παρουσίασαν τη μεγαλύτερη άνοδο, σύμφωνα με τον Eurocontrol.