ΓΔ: 1437.61 -0.77% Τζίρος: 68.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:36:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
dendias_kairo
Ο Ν. Δένδιας στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο υπ. Εξωτερικών. Πηγή: ΑΠΕ.

Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ

«Ξαναπιάσαμε το νήμα των διαπραγματεύσεων», τονίζει ο Ν. Δένδιας μετά τις συναντήσεις με τον Αιγύπτιο πρόεδρο και τον ομόλογό του στο Κάιρο.

Την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) σηματοδοτούν οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Όπως δηλώνει ο Νίκος Δένδιας,

  • Είχα σήμερα την τιμή να γίνω δεκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, στον οποίο μετέφερα τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού της Ελλάδας, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Του μετέφερα επίσης τη διακηρυγμένη βούληση της χώρας μας να συσφίξουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο. Αμέσως μετά είχα μακρές συνομιλίες με τον στενό μου φίλο, τον Αιγύπτιο Υπουργό, τον κ. Σαμέχ Σούκρι.
  • Συζητήσαμε για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα.
  • Τέλος, ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Άρθρο Δένδια σε αιγυπτιακή εφημερίδα

Σημειώνεται ότι σε άρθρο του στην εφημερίδα της Αιγύπτου Al-Ahram, με αφορμή τη επίσκεψή του στο Κάιρο, ο κ. Δένδιας τόνισε την αισιοδοξία του ότι η επίσκεψή του θα συμβάλει στην ουσιαστική προώθηση των συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως η Μεσόγειος αποτελεί γέφυρα φιλίας, κατανόησης, συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών Ελλάδος και Αιγύπτου, ενώ υπενθυμίζει πως «η ελληνική παρουσία στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο είναι ζωντανή, με τις παροικίες των Ελλήνων ομογενών, αλλά και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και την Ι. Μονή Αγ. Αικατερίνης του Σινά, να συνεισφέρουν πολλαπλά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Αιγύπτου».

«Όλα τα ανωτέρω αποτελούν περίτρανη απόδειξη της θρησκευτικής ελευθερίας της Αιγύπτου και την καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση», σημειώνει.

Αλλά, όπως υπογραμμίζει, «σήμερα, η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μεσόγειο απειλούνται», καθώς η Τουρκία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, τόσο με το παράνομο και άκυρο μνημόνιο που υπέγραψε με τον Αλ Σαράτζ της Λιβύης, αλλά και με την εμπλοκή της στον λιβυκό εμφύλιο, κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ελλάδα και Αίγυπτος, οι δυο παλαιότεροι πολιτισμοί στη Μεσόγειο, πάντα είχαν ανοιχτά σύνορα και πάντα η μεταξύ μας θάλασσα, μας ένωνε αντί να μας χωρίζει. Με την απαράδεκτη παρεμβατικότητά της και τις παράνομες ενέργειές της, η Τουρκία επιδιώκει να καταργήσει τα κοινά μας θαλάσσια σύνορα, τον κοινό μας δρόμο προς τη συνεργασία, την ανάπτυξη, την ευημερία», σημειώνει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ypoyrgeio-exoterikvn
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Εξωτερικών: Υποστηρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά ότι το αντίστοιχο υπουργείο της Τουρκίας πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την κυριαρχία της χώρας μας, τόνισε.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Να συζητήσουμε με την Τουρκία υπό παραγωγικούς όρους

«Σήμερα έχουμε εδραιώσει ένα δίαυλο επικοινωνίας που μας επιτρέπει να μπορούμε να συζητούμε», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Δε μπορώ να δεχτώ ότι δε μπορούμε να συζητούμε ορθολογικά».