ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Μάριος Θεμιστοκλέους πορτραίτο
Φώτο: SOOC

Θεμιστοκλέους: Μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ ενόψει της θερινής περιόδου

Ο υφυπουργός Υγείας , Μ. Θεμιστοκλέους. ανέφερε κάλυψη 2/3 των κενών ιατρών στα νησιά, επικείμενες προκηρύξεις θέσεων, ενίσχυση 2.000€ για μετακινήσεις και συνολικά 8.000 νέες προσλήψεις προσωπικού στο ΕΣΥ έως το 2026, με ταχύτατες διαδικασίες.

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι Ένα 90,4 FΜ» και στην εκπομπή «Πρωινό Soundtrack» με τους δημοσιογράφους Κάτια Αντωνιάδη και Γιώργο Σαραντάκο, αναφέρθηκε στα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ ενόψει της θερινής περιόδου. 

Ειδικότερα, παρουσίασε το σχέδιο κάλυψης των κενών σε γιατρούς στα νησιά, τις νέες προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, την αύξηση των ραντεβού στο σύστημα υγείας, τη μείωση του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και την αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους ασθενείς.

Όπως σημείωσε, «από τις περίπου 300 θέσεις στην Περιφέρεια και κυρίως στα νησιά, οι οποίες από τα χρόνια της κρίσης παρέμεναν άγονες, έχει πλέον καλυφθεί περίπου το 2/3». 

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι η βελτίωση αυτή επιτεύχθηκε μέσω στοχευμένων κινήτρων για συγκεκριμένες ειδικότητες και περιοχές, τα οποία, όπως ανέφερε, έχουν αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι «τις επόμενες ημέρες ξεκινά η μεγάλη προκήρυξη, η οποία θα περιλαμβάνει και θέσεις στα νησιά, με στόχο την προσέλκυση μόνιμου προσωπικού», προσθέτοντας πως «η μονιμότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα προσέλκυσης υποψηφίων». 

Όσον αφορά τις μετακινήσεις γιατρών από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, τόνισε ότι προβλέπεται επιπλέον ενίσχυση 2.000 ευρώ πέραν του μισθού για την κάλυψη κρίσιμων κενών.

Προσλήψεις στο ΕΣΥ και νέο προσωπικό

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στον προγραμματισμό των προσλήψεων για το 2026, επισημαίνοντας ότι προβλέπονται συνολικά 5.000 μόνιμες και 3.000 επικουρικές θέσεις.

Όπως εξήγησε, «οι μόνιμες προσλήψεις καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από εργαζόμενους που ήδη υπηρετούν στο σύστημα ως επικουρικό προσωπικό».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «η πλατφόρμα για το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό έχει ήδη ανοίξει για την Αττική και θα προσληφθούν όσοι έχουν υποβάλει αίτηση και διαθέτουν σωστά δικαιολογητικά». 

Σύντομα, όπως είπε, «η πλατφόρμα ανοίγει και για την υπόλοιπη χώρα καθώς και για τις υπόλοιπες ειδικότητες», με στόχο οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους τρεις έως τέσσερις μήνες.

Αύξηση των ραντεβού στο σύστημα υγείας

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι η βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος αποτυπώνεται στην αύξηση των ραντεβού. Όπως είπε, «το σύστημα ξεκίνησε από περίπου 330.000 ραντεβού και σήμερα έχει φτάσει στις 550.000, καταγράφοντας μια πολύ σημαντική αύξηση». 

Η πρόοδος αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται στην αύξηση των διαθέσιμων ραντεβού και στη δημιουργία ενός πιο εύχρηστου συστήματος για τους πολίτες.

Τόνισε επίσης ότι καθοριστικό ρόλο είχε η ιατρική κοινότητα, καθώς οι γιατροί προσφέρουν περισσότερα ραντεβού ανά εβδομάδα. Οι πολίτες, βλέποντας τη βελτίωση, αξιοποιούν πλέον περισσότερο την υπηρεσία, αυξάνοντας τη συμμετοχή τους.

Μείωση του χρόνου αναμονής στα ΤΕΠ

Αναφερόμενος στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ο υφυπουργός σημείωσε ότι όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, ο μέσος χρόνος αναμονής ήταν περίπου 9 ώρες, ενώ σήμερα έχει μειωθεί στις 4 ώρες και 30 λεπτά. Όπως εξήγησε, ο χρόνος αυτός βρίσκεται πλέον στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επεσήμανε ακόμη ότι μόνο στην Αττική περίπου 600.000 έως 650.000 πολίτες επισκέπτονται ετησίως τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της βελτίωσης στην εξυπηρέτηση.

Αξιολόγηση νοσοκομείων από τους ασθενείς

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι «περισσότεροι από 40.000 πολίτες έχουν συμμετάσχει στην αξιολόγηση της νοσηλείας τους». Όπως είπε, αξιολογούν όσοι έχουν νοσηλευτεί τουλάχιστον μία ημέρα στα νοσοκομεία, ενώ «το 75% των πολιτών δήλωσε ότι η νοσηλεία ήταν καλή ή πολύ καλή».

Υπογράμμισε ότι η διαδικασία αυτή δεν περιορίζεται στη γενική εικόνα, αλλά αναδεικνύει συγκεκριμένα ζητήματα ανά νοσοκομείο, επιτρέποντας την άμεση παρέμβαση όπου χρειάζεται. 

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την καθαριότητα, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση χαμηλής βαθμολογίας, ο διοικητής οφείλει να λάβει μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Επτά νεκροί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε ανατ. και νότιο Λίβανο

Ισραηλινές επιθέσεις σε κοινότητα της ανατολικής Λιβάνου σκότωσαν πέντε άτομα, ανάμεσά τους παιδί και γυναίκα, και δύο Παλαιστίνιους στη νότια Τύρο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας Βηρυτού, πριν διαταχθεί κατάπαυση πυρός.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

ΛΔ Κονγκό: 993 κρούσματα και 245 νεκροί από τον Έμπολα

Στα 933 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό, με 245 θανάτους, σύμφωνα με τον Υπ. Υγείας. Η επιδημία οφείλεται στο σπάνιο στέλεχος Μπουντιμπουγκιό, για το οποίο δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο μέχρι σήμερα.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδ. Γεωργιάδης: Κλειδί η e-συνταγογράφηση αντιβιοτικών για αντοχή μικροβίων

Πριν την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση το 2020, 4 στα 10 αντιβιοτικά δίνονταν χωρίς συνταγή. Το 45% του πληθυσμού λαμβάνει τουλάχιστον ένα κουτί το χρόνο, με τη χρήση να αυξάνει στις γυναίκες και ηλικιωμένους.
Διάδρομος νοσοκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δωρεάν κατοικίες και κίνητρα από τον Δήμο Σίφνου για προσέλκυση γιατρών ΕΣΥ

Ο Δήμος Σίφνου αποφάσισε ομόφωνα τη χορήγηση πρόσθετων κινήτρων για ιατρούς του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου, όπως δωρεάν κατοικία, ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες υγείας και να διατηρηθούν ειδικευμένοι γιατροί στο νησί.
Διάδρομος νοσοκομείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελευταία μέρα αύριο για αιτήσεις σε 1.131 θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ

Λήγει αύριο η προθεσμία για τις 1.131 θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ, με πιθανότητα παράτασης όπως δήλωσε ο υφ. Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους. Υψηλή συμμετοχή στην Αττική, χαμηλότερη σε απομακρυσμένες περιοχές. Αυξήθηκαν οι θέσεις στις άγονες ζώνες.