ΓΔ: 2697.58 -0.15% Τζίρος: 399.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σοφία Ζαχαράκη χαμογελά
Φώτο: SOOC

Ζαχαράκη: Θεσμική αναβάθμιση για τις παραστατικές τέχνες

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Διοικούσας Επιτροπής της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών υπό την Υπουργό Παιδείας. Συζητήθηκαν τα πρώτα βήματα της Σχολής και θέματα οργάνωσης, στελέχωσης και προγραμμάτων.

Η Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών (ΑΣΠΤ) έκανε το πρώτο της βήμα με την εναρκτήρια συνάντηση εργασίας της Διοικούσας Επιτροπής, υπό την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, και παρουσία του υφυπουργού Νίκου Παπαϊωάννου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Η συνεδρίαση σηματοδότησε την έναρξη λειτουργίας της Διοικούσας Επιτροπής της ΑΣΠΤ, με αντικείμενο τον προγραμματισμό των πρώτων ενεργειών για τη μεταβατική φάση λειτουργίας του νέου ιδρύματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, συζητήθηκαν ζητήματα όπως η συγκρότηση των ακαδημαϊκών οργάνων και του Καλλιτεχνικού Συμβουλίου, η προετοιμασία της ΚΥΑ προσωρινής οργάνωσης της Σχολής και η επεξεργασία των προγραμμάτων σπουδών. Παράλληλα, εξετάστηκαν οι προγραμματικές συμβάσεις με τους πέντε συνεργαζόμενους φορείς, καθώς και τα πρώτα θέματα διοικητικής υποστήριξης και στελέχωσης.

Η Διοικούσα Επιτροπή αναλαμβάνει το κρίσιμο στάδιο της μεταβατικής λειτουργίας, σχεδιάζοντας τις απαραίτητες διοικητικές, οργανωτικές και ακαδημαϊκές ενέργειες για την πλήρη λειτουργία της ΑΣΠΤ.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, το Υπουργείο Παιδείας θα παρέχει κάθε αναγκαία στήριξη ώστε η μεταβατική λειτουργία να οργανωθεί με όρους ποιότητας και αξιοπιστίας, αξιοποιώντας την εμπειρία και το καλλιτεχνικό κεφάλαιο των φορέων που επί δεκαετίες υπηρέτησαν τις παραστατικές τέχνες στη χώρα.

Δηλώσεις της Υπουργού Σοφίας Ζαχαράκη

Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε ότι η νέα Διοικούσα Επιτροπή απαρτίζεται από «πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, με διαδρομή, γνώση και ισχυρό συμβολισμό για τον χώρο των παραστατικών τεχνών». Όπως σημείωσε, η σύνθεση της Επιτροπής εκφράζει τη φιλοσοφία της νέας Σχολής, συνδυάζοντας ακαδημαϊκό κύρος με σεβασμό στην ιστορία και τη ζώσα καλλιτεχνική πράξη.

Η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι η ίδρυση της ΑΣΠΤ «δίνει στις παραστατικές τέχνες τη θεσμική θέση που τους αξίζει» και χαρακτήρισε τη λειτουργία της «στοίχημα που θα κερδηθεί». Όπως είπε, η Σχολή δημιουργεί προοπτικές για τους νέους καλλιτέχνες και ενισχύει έναν χώρο που «τιμά την Ελλάδα και μας κάνει υπερήφανους».

«Η Ελλάδα είχε πάντα μεγάλους δημιουργούς, σημαντικούς φορείς και ισχυρή καλλιτεχνική παράδοση. Από σήμερα αποκτά ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που θα αποτελέσει την ακαδημαϊκή στέγη για τις επόμενες γενιές καλλιτεχνών», τόνισε η Υπουργός.

Η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Δηώ Καγκελάρη

Η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Δηώ Καγκελάρη, ανέφερε ότι η ίδρυση της ΑΣΠΤ αποτελεί αποτέλεσμα «ενός δημιουργικού και καλόπιστου διαλόγου» που ξεκίνησε από τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών των Δραματικών Σχολών για την αναγνώριση των πτυχίων τους.

Η κ. Καγκελάρη παρομοίασε το έργο της Επιτροπής με «τη μεταφύτευση ενός αγριολούλουδου σε μια γλάστρα», εξηγώντας ότι στόχος είναι να διατηρηθεί η φυσιογνωμία των καλλιτεχνικών σπουδών, προσδίδοντάς τους ταυτόχρονα πανεπιστημιακό κύρος. «Η ευθύνη είναι τεράστια απέναντι στους νέους ανθρώπους, στον καλλιτεχνικό κόσμο και στη μακρά ιστορία των πέντε κρατικών σχολών που πλέον θα είναι ανώτατες», πρόσθεσε.

Η σύνθεση της Διοικούσας Επιτροπής

Η Διοικούσα Επιτροπή της ΑΣΠΤ έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Δηώ Καγκελάρη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και Διευθύντρια Σπουδών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Αντιπρόεδρος: Χρίστος Γαλιλαίας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μέλη: Νικόλαος Χατζόπουλος, Γεώργιος Μάτσκαρης, Αστέριος Πελτέκης, Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος, Μιχαήλ Ελπιδοφόρος, Αικατερίνη Αρβανίτη, Χριστίνα Χατζηβασιλείου, Θανάσης Τρικούπης και Δήμητρα Τρυπάνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Alpha Bank Σταδίου
ESG

Alpha Bank: Δράσεις σε ESG, εκπαίδευση, αθλητισμό και πολιτισμό

Η Alpha Bank δημοσιεύει στα social media τον απολογισμό Αυγούστου με δράσεις σε βιώσιμη ανάπτυξη, εκπαίδευση, κοινωνική ένταξη, αθλητισμό και πολιτισμό, ενώ επισημαίνει και τις διακρίσεις της ελληνικής κωπηλασίας σε διεθνείς αγώνες.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Παιδείας: Εκδήλωση για Νέο Λύκειο & Εθνικό Απολυτήριο την Τετάρτη

Εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο, το Εθνικό Απολυτήριο και τις αναγκαίες δεξιότητες του μέλλοντος θα γίνει στις 2/9/2026 στο Ωδείο Αθηνών, σηματοδοτώντας τη νέα φάση του Εθνικού Διαλόγου για τη δευτεροβάθμια.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υποβολή αιτήσεων στις ΣΑΕΚ από 1 έως 11 Σεπτεμβρίου 2026

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας για αιτήσεις εγγραφής στις ΣΑΕΚ για το έτος 2026-27. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση από 1η έως 11 Σεπτεμβρίου, επιλέγοντας έως τρεις ειδικότητες.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα και Σερβία ενισχύουν τη συνεργασία τους στον αθλητισμό

Ελλάδα και Σερβία ενισχύουν τη συνεργασία τους στην εκπαίδευση και τον αθλητισμό με έμφαση σε σχολικά και πανεπιστημιακά προγράμματα και κοινά θερινά camps, προσφέροντας ευκαιρίες ανταλλαγών και δραστηριοτήτων για νέους.
Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑ: Διαδημοτικές δράσεις στο ΚΠΙΣΝ

Η ΟΕΣΑΔ Δ' Αθήνας, για δεύτερη χρονιά, σε συνεργασία με το ΚΠΙΣΝ, διοργανώνει Δράσεις ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ για μαθητές όλων των σχολείων, με στόχο την ενίσχυση των υγιεινών συνηθειών και των αξιών μέσω του αθλητισμού.