Φώτο: ΑΠΕ

Τριμερής Ελλάδας - Γερμανίας - Τουρκίας στο Βερολίνο

Η τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας, με φόντο την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Tριμερής συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η συνάντηση, όπως αναφέρεται, έγινε με την ευκαιρία της προγραμματισμένης συνάντησης της υπεύθυνης Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένης Σουρανή με τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής της 'Ανγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Η πρόσκληση της τουρκικής πλευράς από τη γερμανική πλευρά έγινε λόγω του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που είχε ως βασικό θέμα την Τουρκία. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουρανή και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της 'Ανγκελα Μέρκελ Γιαν Χέκερ.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, τα αποτελέσματα του χθεσινού Συμβουλίου Eξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η τουρκική πλευρά καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες. «Σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας χρειάζεται να μένουν ανοικτοί, ειδικά σε περιόδους κρίσεων», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο σημείο των ερευνών το Oruc Reis, με αντι-Navtex απαντά η Αθήνα

Ο σταθμός Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex, με την οποία ακυρώνει την τουρκική αναγγελία για τη δέσμευση της περιοχής στα νότια της Μεγίστης. Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Navtex από Τουρκία για το Oruc Reis - Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Από χθες, το Oruc Reis έχει κλείσει τους πομπούς του ώστε να μην είναι ανιχνεύσιμο. Σε κατάσταση ετοιμότητας οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ συνεδριάζει το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και το ΚΥΣΕΑ.