ΓΔ: 932.96 2.15% Τζίρος: 88.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Χρ. Σταϊκούρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε την προστασία πρώτης κατοικίας

Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στον Ε. Τσακαλώτο σημείωσε πως η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την αναστολή καταβολής δόσεων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το γεγονός πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας υπενθύμισε στον Ευ. Τσακαλώτο ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας που τόνισε οτι η κυβέρνηση «κληρονόμησε αυτό το πλαίσιο» και κατάφερε να το βελτιώσει και να το παρατείνει.

Για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως ετοιμάζεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα δίνει δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους. Σημείωσε παράλληλα πως η κυβέρνηση δημιουργέι ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης δανείων που θα περιλαμβάνει και ενήμερους δανειολήπτες.

Όπως αναφέρει στην απάντηση του προς τον κ. Τσακαλώτο, ο Χρ. Σταϊκούρας αναφέρει οτι:

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τον Φεβρουάριο του 2019, κατήργησε με νόμο την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και στη συνέχεια διαμόρφωσε ένα πλαίσιο, το οποίο δεν εξασφάλιζε προστασία του συνόλου των δανειοληπτών. 

Η kυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κληρονόμησε αυτό το πλαίσιο, που αφορούσε αποκλειστικά δάνεια τα οποία ήταν μη εξυπηρετούμενα στις 31.12.2018. Το πλαίσιο αυτό, που έληγε στο τέλος του 2019, έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος του, το βελτιώσαμε και το παρατείναμε κατά επτά μήνες, μέχρι τις 31.7.2020. 

Τώρα, η kυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης δανείων, που περιλαμβάνει και ενήμερους δανειολήπτες. Και τούτο επειδή αντιλαμβάνεται την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θεσμοθέτησε την αναστολή καταβολής δόσεων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είτε μέσω νομοθετικής ρύθμισης για όσους επλήγησαν από τον κορονοϊό, είτε μέσω διμερών συμφωνιών μεταξύ οφειλετών και τραπεζών/διαχειριστών δανείων, για έξι ή και περισσότερους μήνες.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επιπροσθέτως, ετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, το οποίο παρέχει δεύτερη ευκαιρία σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους και περιλαμβάνει πρόνοιες, αφενός, για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και, αφετέρου, για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ο κ. Τσακαλώτος, καλεί τους πάντες σε πτήση πλειοδοσίας στα “ροζ συννεφάκια” του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ  εύκολα ξεχνά πού έχει βάλει την υπογραφή του. Αυτή όμως δεν σβήνει. Και θα του την υπενθυμίζουμε.

Eυ. Tσακαλώτος: Ο κ. Σταϊκούρας δεν είπε τίποτα για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας

Υπενθυμίζουμε πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε σήμερα το πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, καλώντας τον υπουργό να εισαγάγει συνολική παράταση της προστασίας της κύριας κατοικίας.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως  «ο κ. Σταϊκούρας σήμερα, λίγες μέρες πριν από τη λήξη της προστασίας της κύριας κατοικίας, δεν είπε τίποτα για παράτασή της. Άλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη δεσμευτεί για την κατάργηση της προστασίας της, δέσμευση που ποτέ δεν είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις πιέσεις των θεσμών», και τόνισε ότι «ο κ. Σταϊκούρας, επίσης, δεν είπε τίποτα για ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους».

«Αυτό που ανακοίνωσε, ήταν ένα πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων για εννιά μήνες με διευρυμένα μεν κριτήρια αλλά με δικαιούχους μόνο όσους πλήττονται από τον κορονοϊό.  Μάλιστα, σε όσο πιο δύσκολη θέση είναι ένας δανειολήπτης τόσο μικρότερη θα είναι η επιχορήγησή του», σχολίασε ο τέως υπουργός Οικονομικών καλώντας τον κ. Σταικούρα, στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει σήμερα το βράδυ «να εισαγάγει συνολική παράταση της προστασίας της κύριας κατοικίας», καθώς και «να εξηγήσει πώς προστατεύονται από πλειστηριασμό από 1 Σεπτεμβρίου και μετά όσοι και όσες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους αλλά δεν εντάσσονται στους πληττόμενους όπως τους όρισε».

«Πώς προστατεύονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι; Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που δεν εντάχθηκαν στο -αποτυχημένο- πρόγραμμα ΣΥΝεργασία, είναι χαμηλόμισθοι αλλά ο μισθός τους δεν μειώθηκε περαιτέρω αυτή την περίοδο; Οι επαγγελματίες που αντιμετώπιζαν προβλήματα και πριν από τον COVID, έχουν μείωση τζίρου, αλλά η μείωση είναι μικρότερη του 20%; Οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι;», διερωτάται ο κ. Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας ότι «το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι κληρονομιά της δεκαετίας της κρίσης και οι άνθρωποι που εξακολουθούν να έχουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους είναι πολλοί και πολλές». 

«Τέλος, καλούμε τον κ. Σταϊκούρα, να μας εξηγήσει, το εν λόγω πρόγραμμα με τι ακριβώς είναι "γέφυρα", όπως το αποκάλεσε; Ποια θα είναι η κατάσταση μετά το εννιάμηνο;», καταλήγει ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ