ΓΔ: 2608.57 -0.12% Τζίρος: 41.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:49:34
Ελληνική σημαία κυματίζει

Ηράκλειο: 850.000 ευρώ για ενίσχυση υγείας στις απομακρυσμένες περιοχές της Κρήτης

Η Περιφέρεια Κρήτης ενισχύει την πρόληψη Δημόσιας Υγείας με δράση 850.000 ευρώ για την τριετή λειτουργία κινητών μονάδων, δίνοντας έμφαση σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές και προσφέροντας ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Η Περιφέρεια Κρήτης προχωρά σε νέα ενίσχυση των υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, με την υπογραφή νέας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Η πρωτοβουλία, με προϋπολογισμό 850.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Κρήτη» 2021-2027 (ΕΚΤ+). Απευθύνεται σε όλο τον πληθυσμό του νησιού, δίνοντας έμφαση στις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Στόχος της δράσης είναι η διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της αξιοποίησης και χρηματοδότησης των υφιστάμενων Κινητών Μονάδων της Περιφέρειας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επισήμανε πως η Περιφέρεια συνεχίζει το έργο των Κινητών Μονάδων προαγωγής της δημόσιας υγείας για τα επόμενα τρία χρόνια. Όπως δήλωσε, η Περιφέρεια βρίσκεται στο πλευρό κάθε πολίτη, προσφέροντας ισότιμη πρόσβαση σε κρίσιμες υπηρεσίες πρόληψης, με έμφαση στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Κρήτης. Επενδύοντας στην πρόληψη, ενισχύεται η κοινωνική συνοχή και προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή.

Η δράση επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς άξονες:

Πρώτον, το Πρόγραμμα Πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, με υλοποίηση προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου μέσω της Κινητής Μονάδας Μαστογραφίας. Στόχος είναι η έγκαιρη διάγνωση και η μείωση της νοσηρότητας, ειδικά σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε εξειδικευμένες δομές.

Δεύτερον, το Πρόγραμμα Προαγωγής της στοματικής υγείας των παιδιών, που περιλαμβάνει στοματολογικούς ελέγχους και προληπτικές παρεμβάσεις, όπως οδοντικές φθοριώσεις, σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εστιάζοντας στις ηλικίες 7 έως 9 ετών, μέσω της Κινητής Οδοντιατρικής Μονάδας.

Τρίτον, το Πρόγραμμα ΖΩΗ για την πρόληψη και εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες, με ανάπτυξη δικτύου πρόληψης και εκπαίδευση των πολιτών στη χρήση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (AED) σε δημόσιους χώρους και στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).

Στο ίδιο πλαίσιο, θα υλοποιηθεί πιλοτική παρέμβαση καρδιολογικού ελέγχου σε εφήβους ηλικίας 13-17 ετών, σε συνεργασία με ιατρικούς και αθλητικούς φορείς της Κρήτης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νότια Κορέα Σεούλ Skyline
ΔΙΕΘΝΗ

Νότια Κορέα: 16 νεκροί από καύσωνα από τα μέσα Μαΐου

Από τα μέσα Μαΐου, 16 άνθρωποι στη Νότια Κορέα πέθαναν λόγω ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη, ενώ 2.025 έχουν νοσήσει, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Πέρυσι, οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 20 θάνατοι και 3.170 ασθενείς.
Διαρροή σωλήνα νερού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σίβηρη Χαλκιδικής: Ακατάλληλο το νερό λόγω μικροβιολογικών ενδείξεων

Το νερό στη Σίβηρη Χαλκιδικής κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλο λόγω μικροβιολογικής επιβάρυνσης. Ο δήμος προχωρά σε απολύμανση του δικτύου και επαναληπτικούς ελέγχους. Συνιστάται η χρήση εμφιαλωμένου ή βρασμένου νερού.
Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εξωτερικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος εξοπλισμός στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος» με χρηματοδότηση Περιφέρειας Μακεδονίας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε 68.000 ευρώ για νέο εξοπλισμό στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», καλύπτοντας αναβατόριο, υπερηχογράφο για τα επείγοντα και πέντε ηλεκτρικές κλίνες για τη Νευρολογική Κλινική.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Σε εξέλιξη ανθρώπινη, περιβαλλοντική και εθνική τραγωδία

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την κατάσταση με τις φωτιές ως ανθρώπινη και εθνική τραγωδία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δοκιμάζεται. Κάλεσε σε αλλαγές για να μην επαναλαμβάνεται το φαινόμενο και σημείωσε πως δεν είναι ώρα για δικαιολογίες.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Έμπολα: Πάνω από 3.500 κρούσματα, η χειρότερη επιδημία στο Κονγκό

Στη ΛΔ Κονγκό έχουν καταγραφεί πάνω από 3.500 κρούσματα Έμπολα μέσα σε λίγους μήνες, ξεπερνώντας την προηγούμενη φονική επιδημία, ενώ η ανατολική περιοχή της χώρας πλήττεται και από μακροχρόνιες συγκρούσεις.