Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης για τους ελέγχους στις ιδιωτικές δομές υγείας βρέθηκαν οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ιώαννης Τσίμαρης, σε δήλωσή του, υπογράμμισε ότι «η τεχνολογία είναι μέσο» και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους ουσιαστικούς ελέγχους, ούτε να καλύψει παραλείψεις του παρελθόντος.
Ο κ. Τσίμαρης κατηγορεί τον υπουργό Υγείας για «τακτική επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων» και «διαρκούς μετατόπισης ευθυνών», εκτιμώντας πως αυτή η στάση δεν μπορεί να αποκρύψει την ουσία του προβλήματος. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση «τρέχει πίσω από τις εξελίξεις», προσπαθώντας να δικαιολογήσει την πολυετή αδράνειά της με τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποκάλυψε άγνωστα δεδομένα, αλλά εντόπισε ήδη δημόσιες διαφημίσεις, ενώ για τον εντοπισμό παράνομων προβολών απαιτείται πολιτική βούληση και επιτόπιοι ελεγκτές.
Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι το θεσμικό πλαίσιο για την απαγόρευση παράνομης ιατρικής διαφήμισης υφίσταται μέσω του άρθρου 6 του ν. 2194/1994, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να επιβάλλει πρόστιμα και να αφαιρεί άδειες λειτουργίας. Τόνισε πως η συγκρότηση της σχετικής επιτροπής αποτελεί ευθύνη του υπουργείου και χαρακτήρισε τη διαδικασία κομματικοποιημένη από τη Νέα Δημοκρατία. Επιπλέον, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε θεσπίσει ελεγκτικό μηχανισμό (ΣΕΥΥΠ), ο οποίος καταργήθηκε το 2019 και απορροφήθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Ο κ. Τσίμαρης σχολίασε πως «επτά χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και τρία χρόνια θητείας του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας δεν αρκούσαν ούτε για να λειτουργήσει η επιτροπή του ΚΕ.Σ.Υ. ούτε για να αντικατασταθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός που διέλυσαν». Υποστήριξε πως αν το πλαίσιο είχε ενεργοποιηθεί, ο υπουργός θα μπορούσε να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία για αποφάσεις, πρόστιμα και ανακλήσεις αδειών, κάτι που δεν συνέβη, καλώντας τον να καταθέσει τα σχετικά δεδομένα στη Βουλή.
Ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την επιβολή κυρώσεων για παραπλανητικές διαφημίσεις και επικίνδυνες ιατρικές πράξεις σε χώρους χωρίς άδεια, επισημαίνοντας ότι αυτό απαιτεί την εφαρμογή του νόμου και όχι νέα τεχνολογία. Παράλληλα, κάλεσε τον υπουργό Υγείας να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τους ελέγχους και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από το 2019 έως σήμερα, τονίζοντας πως αν δεν υπάρχουν, η πρόσφατη συνέντευξη Τύπου συνιστά παραδοχή.