Στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 28.2.2023 και αντιπροσωπείας της επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή την επίσκεψη της επιτροπής στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου, η συνάντηση αυτή αποτέλεσε τον πρώτο και πιο κρίσιμο σταθμό της επίσκεψης της αντιπροσωπείας PETI στη χώρα. Το διοικητικό συμβούλιο έθεσε στους ευρωβουλευτές ζητήματα που αφορούν τις ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών.
Ο σύλλογος, με την παρέμβασή του, αμφισβήτησε το αφήγημα περί "ατομικού σφάλματος" ή "κακιάς στιγμής" και ανέδειξε τη σημασία της πολιτικής κόστους-οφέλους. Επεσήμανε ότι η διαχρονική πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων για απελευθέρωση και κατάτμηση των μεταφορών, καθώς και η υποστελέχωση, αντιμετώπισαν την ασφάλεια ως "μη επιλέξιμο κόστος" έναντι των εταιρικών κερδών.
Ο σύλλογος παρουσίασε στοιχεία για την εγκληματική λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου χωρίς τηλεδιοίκηση, φωτοσήμανση και το σύστημα αυτόματης πέδησης (ETCS), με αποτέλεσμα οι συρμοί να κινούνται με υψηλές ταχύτητες, καθιστώντας το μοιραίο λάθος στατιστικά βέβαιο. Κατήγγειλε επίσης τις πιστοποιήσεις που δόθηκαν από την ΕΕ παρά την επικινδυνότητα, τονίζοντας ότι ο ERA και η Κομισιόν γνώριζαν την κατάσταση, ενώ το πιστοποιητικό ασφαλείας της σιδηροδρομικής εταιρείας είχε λήξει λίγες ημέρες πριν την τραγωδία, χωρίς να διακοπεί η λειτουργία των τρένων.
Ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 28.2.2023 συνεχίζει τον αγώνα για τη δικαίωση των θυμάτων, απαιτώντας να αποκαλυφθούν όλες οι αιτίες και οι υπεύθυνοι της τραγωδίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.