Φώτο: ΑΠΕ

Φόβοι για έξοδο του Oruc Reis, σε ετοιμότητα το Ναυτικό

Το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος αναμένεται να κατευθυνθεί κοντά στο Καστελόριζο.

Μετά τις πρόσφατες απειλές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν πως θα ξεκινήσουν και πάλι οι τουρκικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε ετοιμότητα μετά τις πληροφορίες πως θα αποπλεύσει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis για σεισμογραφικές έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα κοντά στο Καστελόριζο.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει πριν μερικές μέρες από την Αγιά Σοφιά, οτι «η Μέρκελ μου ζήτησε να σταματήσω τις εργασίες γεώτρησης. Εμείς είπαμε, "εάν εμπιστεύεστε την Ελλάδα, τους άλλους, θα κάνουμε ένα διάλειμμα για μερικές εβδομάδες, αλλά δεν τους εμπιστευόμαστε". Δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους και τώρα συνεχίσαμε αμέσως τις εργασίες γεώτρησης», προσθέτοντας ότι «ήδη το Barbaros έχει ξεκινήσει τις έρευνές του (σ.σ.: σε περιοχές της ΑΟΖ της Κύπρου»). Ενημερώσαμε σχετικά τη Μέρκελ».

Μάλιστα, λίγο πριν αποχωρήσει έκανε ένα ακόμη προκλητικό σχόλιο κατά της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ειδικά στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, δεν χρειάζεται καν να διαπραγματευτούμε με εκείνους που δεν έχουν δικαιώματα ή νόμους».

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται αφορά το ενδεχόμενο το Oruc Reis να αναχωρήσει αύριο ή μεθαύριο από το λιμάνι της Αττάλειας με στόχο να κατευθυνθεί στη θαλάσσια περιοχή που από 21 Ιουλίου έως και τις 2 Αυγούστου, είχε δεσμεύσει με σχετική ΝΟΤΑΜ η Άγκυρα για τη διεξαγωγή ερευνών εντοπισμού υδρογονανθράκων νοτιοανατολικά του Καστελόριζου

Στο υπουργείο Άμυνας θεωρούν ότι η ΝΟΤΑΜ των Τούρκων για τη διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά του Πολεμικού τους Ναυτικού, νότια του Καστελόριζου, στις 10 και 11 Αυγούστου, πιθανόν να συνδέεται με την πρόθεση τους να βγάλουν στα ανοιχτά το Oruc Reis.

Την ίδια στιγμή το σύνολο των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετεί στα πλοία του στόλου έχει τεθεί σε δίωρη ετοιμότητα, εξαιτίας των πληροφοριών που υπάρχουν ότι η Τουρκία θα επιχείρηση να προχωρήσει σε νέα κλιμάκωση της έντασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ως αντίδραση στην πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη αυξηθεί ο αριθμός των πλοίων επιτήρησης στο Νότιο Αιγαίο, με τις ελληνικές δυνάμεις να παρακολουθούν στενά την κινητικότητα του τουρκικού στόλου, η δραστηριότητα του οποίου εμφανίζεται κατά τις τελευταίες τρεις ημέρες, σημαντικά αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκλητική επιστολή Ερντογάν στους ηγέτες της Ε.Ε.: Μην υποστηρίζετε Ελλάδα - Κύπρο

Υπεύθυνες για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Αθήνα και η Λευκωσία και όχι η Άγκυρα, σύμφωνα με τον Ερντογάν. Η επιστολή δεν εστάλη σε Κυρ. Μητσοτάκη και Ν. Αναστασιάδη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Deutsche Welle: Καμία συναίνεση στην ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Λείπει η αναγκαία ομοφωνία, δηλώνει κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο. Διττή στρατηγική έναντι της Άγκυρας με συνδυασμό ευρωπαϊκών προσδοκιών και παραχωρήσεων. Προϋπόθεση η αποκλιμάκωση της έντασης.