ΓΔ: 2512.07 -0.05% Τζίρος: 208.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Άλλαξε ξανά κατεύθυνση το Oruc Reis, νοτιοδυτική η νέα πορεία

Κινείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και της παράνομης Navtex, ενώ συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη του τουρκικού Ναυτικού και παρακολουθείται από μονάδες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Tο τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis άλλαξε ξανά κατεύθυνση και κινείται πλέον νοτιοδυτικά, εντός της κυπριακής ΑΟΖ μέχρις ώρας, και εντός της παράνομης Navtex, ενώ συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Εχθές το απόγευμα, το τουρκικό ερευνητικό βγήκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και κινήθηκε εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στα όρια της παράνομης Navtex, με ποντισμένα τα καλώδια του, και κρατώντας βορειοανατολική πορεία με ταχύτητα 4 κόμβων.

Όπως ανέφερε στην ηλεκτρονική της έκδοση η τουρκική Sabah, η Άγκυρα είχε ανακοινώσει πως συνεχίζονται οι δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Oruc Reis θα παραμείνει στην Μεσόγειο μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Η Τουρκία από την πλευρά της, μέσω του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σημείωσε πως η Τουρκία θέλει να επιλύσει μέσω του διαλόγου τη διένεξη με την Ελλάδα, σχετικά με τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, επιμένοντας ωστόσο πως η Άγκυρα θα υπερασπισθεί «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της» στην περιοχή.

«Παρά ταύτα, θέλουμε να πιστεύουμε πως η κοινή λογική θα επικρατήσει. Τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι, είμαστε με την πλευρά του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας και του διαλόγου», ανέφερε ο Ακάρ μιλώντας στο Reuters.

«Θέλουμε να καταλήξουμε σε πολιτικές λύσεις με ειρηνικά μέσα ευθυγραμμιζόμενοι με τους διεθνείς νόμους», πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «τα συμφέροντα, τους δεσμούς και τα συμφέροντά της» στα παράκτια ύδατα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Έκκληση προς Τουρκία για σεβασμό κυριαρχίας των κρατών-μελών

Η Κάγια Κάλας ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ ανακοίνωσε ότι θα επιθεωρήσει την επιχείρηση Aspides, τονίζοντας τη σημασία της για τη ναυσιπλοΐα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Η Σύνοδος ΝΑΤΟ στην Άγκυρα ανέδειξε τον ρόλο της Τουρκίας

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία φιλοξένησε επιτυχημένα τη 36η σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τονίζοντας τα υψηλά μέτρα ασφαλείας και ευχαριστώντας τους κατοίκους της Άγκυρας για την κατανόηση και τη συνεργασία τους.
Αστυνομικό όχημα Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: 1.000 εντάλματα σύλληψης λίγο πριν την επέτειο του πραξικοπήματος

Οι αρχές διέταξαν τη σύλληψη σχεδόν 1.000 ατόμων με φερόμενες σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν, το οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Από εξωτερική πολιτική Τσίπρα, μόνο η γραβάτα έμεινε

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τα F-35, υπενθυμίζοντας τις εξοπλιστικές επιτυχίες της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια και επισημαίνοντας τη διαφορά από την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, καταστροφή το να μη μιλάμε με την Τουρκία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης διεμήνυσε ότι το casus belli δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τόνισε πως η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις, με ισχυρή θέση, ενίσχυση εξοπλισμών και ενεργό ρόλο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.