Φώτο: ΑΠΕ

Παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας από το ελληνικό και εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ

Σε επιστολή τους καλούν τις ΗΠΑ να κάνουν ξεκάθαρο στη γείτονα χώρα πως οι προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο μέσω του Oruc Reis είναι απαράδεκτες.

Με επιστολή τους στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, το ελληνοαμερικανικό και αμερικανοεβραϊκό λόμπι καλούν τις ΗΠΑ να ζητήσουν από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές δραστηριότητες του Oruc Reis και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή που έστειλε το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσία (Hellenic American Leadership Council – HALC) και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (American Jewish Committee – AJC), δύο από τις ισχυρότερες ομογενειακές οργανώσεις Ελλήνων και Εβραίων στις Ηνωμένες Πολιτείες στον Μάικ Πομπέο, «η προκλητικότητα της Τουρκίας απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας μέσω του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis που συνοδεύεται από σκάφη του πολεμικού ναυτικού, είναι ένας ξεκάθαρος και άμεσος κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σαφήνεια από τις ΗΠΑ».

Στην επιστολή που στάλθηκε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών λίγο πριν την συνάντηση με τον κ. Δένδια σημειώνεται πως «σας καλούμε να καταστήσετε σαφές ότι οι συνεχιζόμενες προκλήσεις στην ελληνική και κυπριακή κυριαρχία από την Τουρκία είναι απαράδεκτη για τις Ηνωμένες Πολιτείες και να καλέσετε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις προκλητικές δραστηριότητες του Oruc Reis, να τιμήσει το moratorium που είχε προηγουμένως συμφωνηθεί σε σχέση με δραστηριότητες έρευνας σε ύδατα στα οποία η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις ερευνητικές επιχειρήσεις της Τουρκίας

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη σθεναρή στήριξη του στον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να ξαναρχίσουν τη συζήτηση για τα συγκεκριμένα θέματα. 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Δένδιας στον ΓΓ του ΟΗΕ: Η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στην Αν. Μεσόγειο

Ο κ. Δένδιας επέδωσε επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αντόνιο Γκουτέρες που αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις και ζήτησε να διαβιβαστεί και προς τον πρόεδρο του Σ.Α.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τουρκικές κινήσεις αυξάνουν την ένταση στην Αν. Μεσόγειο 

Παράλληλα το υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μερική άρση της πώλησης όπλων προς την Κύπρο, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.