ΓΔ: 2087.2 1.05% Τζίρος: 225.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΑΠΕ

Οι αποφάσεις της Διυπουργικής για την ενέργεια και το κλίμα

Τις βασικές προτεραιότητες του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, σκιαγράφησε η αρμόδια διυπουργική επιτροπή, με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028 να ξεχωρίζει.

Η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028, η αύξηση του στόχου διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα στο 35% έως το 2030 και η υιοθέτηση πιο φιλόδοξων στόχων για ενεργειακή αποδοτικότητα, είναι οι βασικές προτεραιότητες του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Αυτό προκύπτει από τη σημερινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής που θα εκπονήσει το νέο ΕΣΕΚ, η οποία έλαβε χώρα υπό την προεδρία του υφυπουργού Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά.

Όπως σημείωσε ο κ. Θωμάς, το νέο ΕΣΕΚ αποτελεί βασικό εργαλείο του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού για την επόμενη δεκαετία, και σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τις δράσεις των εθνικών φορέων και οργανισμών σε θέματα ενέργειας, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, που θα πρέπει να λάβει υπόψη τις παραμέτρους του κατά τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.

Τα βασικά εργαλεία για τη μείωση των εκπομπών αερίου

Ο υπεύθυνος του εργαστηρίου ανάλυσης ενεργειακών συστημάτων του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Φίλιππος Σιακκής, ανέφερε ότι τα βασικά εργαλεία για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είναι η απολιγνιτοποίηση, η μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας, η προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας σε όλους τους τομείς, η ενίσχυση του εξηλεκτρισμού, η προώθηση ΑΠΕ σε παραγωγή ηλεκτρισμού και τελική κατανάλωση, η ανάπτυξη των δικτύων και των συστημάτων αποθήκευσης, οι νησιωτικές διασυνδέσεις και η αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου σε ηλεκτροπαραγωγή και τελική κατανάλωση.

Τέλος, ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος, παρουσίασε σενάρια για την περίοδο 2030-2050, που θα αποτελέσουν βάση συζήτησης για την μετάβαση σε οικονομία μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050. Μεταξύ άλλων, τέθηκαν θέματα όπως η αύξηση της χρήσης της βιομάζας, του υδρογόνου και καινοτόμων συνθετικών καυσίμων, με την επισήμανση ότι πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος της οικονομικότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογαριασμοί ρεύματος χέρι υπολογισμός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εξοικονομώ 2025»: Αναρτήθηκαν οι πίνακες για 33.000 δικαιούχους

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τους πίνακες του «Εξοικονομώ 2025», που αφορά 33.000 νοικοκυριά με προϋπολογισμό 720 εκατ. ευρώ, δίνοντας έμφαση σε ευάλωτες ομάδες και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η σύμβαση θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο μέχρι τέλος Νοεμβρίου

Ο Στ. Παπασταύρου δήλωσε ότι η σύμβαση με Chevron–HelleniqEnergy–ΕΔΕΥΕΠ θα αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για έρευνες υδρογονανθράκων από το 2026.
Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πώς η Ελλάδα μετατρέπεται σε κεντρικό παίκτη της ενεργειακής ασφάλειας

Η σύνοδος P-TEC στο Ζάππειο αναδεικνύει την Ελλάδα σε κομβικό εταίρο των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην ενεργειακή ασφάλεια, ενισχύοντας τον γεωπολιτικό της ρόλο και περιορίζοντας την τουρκική επιρροή. Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος*
Θερμοσίφωνας με θερμόμετρο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 100.000 νοικοκυριά στο πρόγραμμα αλλαγής θέρμανσης

Δόθηκε στη δημοσιότητα ο οριστικός πίνακας δικαιούχων του προγράμματος «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» με πάνω από 100.000 πολίτες, μεταξύ των οποίων 5.000 ευάλωτοι, προωθώντας την ενεργειακή αναβάθμιση και μείωση κόστους.