Φώτο: Shutterstock

Τσαβούσογλου: Η ΕΕ να μείνει αμερόληπτη στη διαμάχη με την Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επανέλαβε την ετοιμότητα της τουρκικής κυβέρνησης για έναν «άνευ προϋποθέσεων» διάλογο με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να διατηρήσει την αμεροληψία της στη διαμάχη Ελλάδας – Τουρκίας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία στο ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων, ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει να μείνει αμερόληπτη και επανέλαβε την ετοιμότητα της τουρκικής κυβέρνησης για έναν «άνευ προϋποθέσεων» διάλογο με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαστε έτοιμοι για περιεκτικό διάλογο με την Ελλάδα και την ΕΕ» για το μέλλον των διμερών σχέσεων, είπε, αναφέροντας ότι «οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να γίνουν ευκαιρία για συνεργασία». 

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι η ένταση οφείλεται σε μονομερείς δράσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων καθώς «αποκλείουν την Τουρκία που έχει τη μακρύτερη ακτογραμμή». 

«Η παρούσα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο προκλήθηκε από τις μονομερείς ενέργειες των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων», υποστήριξε. «Οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να δημιουργήσουν συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας απομονώνοντας εμάς και τους Τουρκοκύπριους», πρόσθεσε, αναφέροντας ενδεικτικά τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τη Γαλλία και το Ισραήλ. Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι «παρενόχλησε» το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και ότι στρατιωτικοποιεί τα νησιά.

Υποστήριξε ότι «δεν είμαστε υπέρ της στρατιωτικής δράσης», σημειώνοντας ότι «οι δυνάμεις μας έχουν εντολή από τον Πρόεδρο να μη πυροβολήσουν πρώτες», αλλά «οι ελληνικές δυνάμεις μας παρενοχλούν».

Τέλος, όσον αφορά μια πιθανή προσφυγή στη Χάγη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι θα πρέπει να προηγηθούν διερευνητικές επαφές «για όλα τα ανοιχτά θέματα» και μια διμερής συμφωνία. «Αν έχει η ελληνική πλευρά προϋποθέσεις, θα έχουμε κι εμείς», είπε, τονίζοντας ότι η Άγκυρα «δεν αποκλείει τίποτα». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ