ΓΔ: 899.42 0.53% Τζίρος: 88.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Αχτσιόγλου: 8 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι το οικονομικό κλίμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει καταρρεύσει, έχουν χάσει το 50% του τζίρου τους, ασφυκτιούν και πολλές κινδυνεύουν να κλείσουν.

«Η κυβέρνηση έδρασε πολύ αργά, δίνοντας λίγα και πολύ συχνά στη λάθος κατεύθυνση. Δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες που υπάρχουν ούτε για να προλάβει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης ούτε, κυρίως, για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις γρήγορης επαναφοράς στην ανάπτυξη», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στοThessaloniki Helexpo Forum.

«Οι δαπάνες για άμεση ενίσχυση προς επιχειρήσεις, εργαζόμενους και νοικοκυριά δεν ξεπερνούν τα 4,6 δισ., μαζί με τις εγγυοδοτήσεις. Δηλαδή 2,4% του ΑΕΠ, που μας φέρνει στην προτελευταία θέση της ευρωζώνης», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «οι 8 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έμειναν εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και όσες την έλαβαν πήραν ένα δάνειο, το οποίο αυξάνει το χρέος που ήδη έχουν σωρεύσει».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «έχουμε 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας και μέσα σε ελάχιστους μήνες η ανεργία αυξήθηκε 4 μονάδες. Το οικονομικό κλίμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει καταρρεύσει, έχουν χάσει το 50% του τζίρου τους, ασφυκτιούν και πολλές κινδυνεύουν να κλείσουν». Επισήμανε, ακόμη, ότι «η πρόσβαση στη ρευστότητα που έχουν οι τράπεζες μέσω της ΕΚΤ δεν έχει περάσει στην πραγματική οικονομία. Το 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό. Υπάρχει κενό ρευστότητας 15 δισ. στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και τι κάνει η κυβέρνηση; Απολύτως τίποτα. Τις εξωθεί στην πτώχευση και στο κλείσιμο».

Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει ισχυρή επεκτατική πολιτική, στήριξη με ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους, διατήρηση των θέσεων εργασίας, των σχέσεων εργασίας και του επιπέδου των μισθών, για να υπάρχει κατανάλωση και βελτίωση του ΑΕΠ το επόμενο διάστημα. Ακόμη και τώρα, αν γινόταν μία τέτοια στροφή στην οικονομική πολιτική, θα είχαμε καλύτερες προϋποθέσεις για ανάπτυξη. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει τέτοια πρόθεση. Υλοποιεί ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της αγοράς εις βάρος των εργαζομένων και συσσώρευσης εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

axtsioglou, bouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Τα μέτρα δεν αφορούν την επιβίωση των μικρομεσαίων

Η κα Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι η μείωση της φορολογίας των κερδών αφορά λίγες και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν κέρδη, ενώ, ειδικά σήμερα, οι μικρομεσαίες έχουν καταβαράθρωση τζίρου και ζημιές.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Σχέδιο Ανάκαμψης με κατάργηση 8ώρου και απλήρωτες υπερωρίες

Έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι καταχρεωμένες, όπως και τα νοικοκυριά, τα οποία βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης.
axtsioglou, bouli, oikonomia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Η ΝΔ καταφεύγει στο μοντάζ με στόχο να προκαλέσει φθορά

Για το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης η κα Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «θα νομιμοποιήσει και θα μονιμοποιήσει τη 10ωρη εργασία. Σύμφωνα με την ίδια το νομοσχέδιο βλάπτει σφοδρά και τους νυν εργαζόμενους και τους ανέργους.