ΓΔ: 800.48 0.98% Τζίρος: 1.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:34:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Μητσοτάκης: Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν θα γίνει ανεκτή 

Η Ελλάδα είναι υπέρ του διαλόγου και της διπλωματίας, αρκεί και η Τουρκία να δείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί το ίδιο, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κάλεσμα στην ΕΕ να αποφασίσει ποια πραγματικά θέλει να είναι η μελλοντική της σχέση με την Τουρκία, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο της Ένωσης, βασικό θέμα της οποίας είναι η τουρκική προκλητικότητα την Αν. Μεσόγειο. 

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει, πλέον, ανεκτή, τονίζοντας ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας δεν θίγει μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα όλης της Ευρώπης. 

Τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει υπέρ του διαλόγου και της διπλωματίας, προσθέτοντας, όμως, ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά αναπόφευκτα θα υπάρξει επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της. 

Κάλεσε, τέλος, την Άγκυρα να αποδείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί τον διάλογο. 

Η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη 

«Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και ειλικρίνεια την είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο ότι η τουρκική προκλητικότητα, είτε εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες, είτε μέσα από ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή, και αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών - μελών της ΕΕ, της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο. 

Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας. Ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου, της διπλωματίας, ένας διάλογος που πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες της καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση, η οποία αναπόφευκτα αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας. 

Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο, εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα έχει επιπτώσεις στην Αν. Μεσόγειο

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία τους ότι μπορεί να βγει συμφωνία που να συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την ΕΕ από τη Ρωσία.
Mitsotakis, Michel, Tourkia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με Τουρκία εάν συνεχίσει τις προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου ΥΠΕΞ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Σήμερα η συζήτηση των ηγετών για την τουρκική παραβατικότητα

«Η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», είπε εχθές ο Κυρ. Μητσοτάκης.