Φωτο: Shutterstock

Οι προκλήσεις της Τουρκίας πρώτο θέμα στη Σύνοδο Κορυφής

Διάσταση απόψεων καταγράφεται μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να τάσσεται ανοικτά ενάντια στην επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι η σειρά συζήτησης των θεμάτων στη Σύνοδο Κορυφής άλλαξε και αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο.

Πάντως, όπως έγινε απόλυτα σαφές από τις δηλώσεις των ηγετών της ΕΕ καθώς πριν την έναρξη της Συνόδου, δεν υπάρχει συναίνεση για την επιβολή κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία, με τη Γερμανία να είναι η χώρα που εμφανίζει τις μεγαλύτερες αντιστάσεις, η οποία, όμως, το τρέχον εξάμηνο έχει και την προεδρία της Ένωσης.

Είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. «να αναπτύξει μία πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία», είπε η Αγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και προσέθεσε ότι δεν είναι υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.

Αντίθετα πιο επιθετικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη της ΕΕ προς Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι κάτι που πρόκειται να τεθεί υπό διαπραγμάτευση. 

Υπέρ μίας ισχυρής αντίδρασης ενάντια στην Τουρκία τάχθηκε και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Στ. Κουρτς, ο οποίος τόνισε ότι «πρέπει επιτέλους να δούμε μια ξεκάθαρη αντίδραση στις ενέργειες της Τουρκίας Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επιτέλους να ορίσει κόκκινες γραμμές για τον πρόεδρο (Ταγίπ) Ερντογάν, που σημαίνει τέλος των ενταξιακών συνομιλιών και κυρώσεις κατά της Τουρκίας». 

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί, πλέον, να γίνει ανεκτή, ενώ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, ζήτησε από την ΕΕ να δείξει έμπρακτα τη στήριξή της προς τη χώρα του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκαλύψεις για τα Πρωτόκολλα του Βερολίνου: Γιατί η Τουρκία «τορπίλισε» τη συμφωνία

Τι αποκαλύπτεται για τις προσπάθειες της Γερμανίας να υπάρξει έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τους προηγούμενους μήνες. Πώς «ναυάγησε» τις κινήσεις της Μέρκελ η Άγκυρα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Εξαρτάται από την Τουρκία, το πώς και το πότε θα απαντήσει η ΕΕ

«Εμείς κινούμαστε  με ορίζοντα Δεκεμβρίου και μακάρι η τουρκική πλευρά να αποκλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες. Αν όμως συνεχίσει υπάρχει το ενδεχόμενο και για πιο σύντομη απάντηση από ευρωπαϊκής πλευράς» σημείωσε ο κ. Πέτσας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Σήμερα η συζήτηση των ηγετών για την τουρκική παραβατικότητα

«Η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», είπε εχθές ο Κυρ. Μητσοτάκης.