ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Μητσοτάκης: Ικανοποίηση για τις προτάσεις για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Η επένδυση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μέσω της ιδιωτικοποίησης του, θα το καταστήσει πόλο ανάπτυξης για ολόκληρη τη Θράκη, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης

«Η επένδυση που θα γίνει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μέσω της ιδιωτικοποίησης του θα το καταστήσει, αυτό όλοι οραματιζόμαστε, έναν πόλο ανάπτυξης όχι μόνο για την πόλη της Αλεξανδρούπολης, αλλά για ολόκληρη τη Θράκη», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη του στο λιμάνι.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του γιατί επισκέφθηκε το Λιμάνι την επομένη της ανακοίνωσης των ενδιαφερομένων σχημάτων να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση. Είπε ότι είναι ικανοποιημένος γιατί πρόκειται για τέσσερις πολύ αξιόπιστες προτάσεις και προσβλέπει στην ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων του διαγωνισμού.

Ο πρωθυπουργός περπάτησε για λίγο στον χώρο του λιμανιού και ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ του έδειξε την έκταση στην οποία θα γίνει η επένδυση. Ο κ. Χατζημιχαήλ εξέφρασε τη χαρά του γιατί η επίσκεψη του πρωθυπουργού συνέπεσε με την επέτειο των 150 χρόνων του λιμανιού.

Όπως έγραφε το ΒD νωρίτερα, με γρήγορους ρυθμούς, αποφασιστικότητα και συντονισμό διπλωματίας και επιχειρηματικού τομέα «τρέχουν» οι Αμερικανοί το σχέδιο για πολυεπίπεδη διεύρυνση της παρουσίας τους στην Ελλάδα, καθώς διεκδικούν το στρατηγικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τη δεύτερη μεγάλη -μαζί με τα μαχητικά Rafale- προμήθεια του νέου εξοπλιστικού προγράμματος, δηλαδή τις τέσσερις νέες φρεγάτες, αλλά και τον έλεγχο ενός μεγάλου συμπλέγματος ναυπηγείων, που θα συνδυάζει τις εγκαταστάσεις στη Σύρρο, την Ελευσίνα και τον Σκαραμαγκά.

Το χθεσινό άνοιγμα, στο ΤΑΙΠΕΔ, των επιστολών εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης επιβεβαίωσε όσα είχε προαναγγείλει ο πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, για μια ισχυρή κοινοπραξία με επικεφαλής το επενδυτικό fund Black Summit, που διευθύνεται από τον Έλληνα καθηγητή Οικονομικών στις ΗΠΑ, Γιάννη Χαραλαμπάκη.

Η σύνθεση της κοινοπραξίας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς συνδυάζει έναν από τους κορυφαίους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με μια σημαντική ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης λιμένων και μια εταιρεία με ισχυρή παρουσία στο χώρο της ασφάλειας και αμυντικής βιομηχανίας.

  • Η Euroports είναι διεθνής εταιρεία λιμενικών υποδομών, με έδρα το Βέλγιο, που αναπτύσσει, λειτουργεί και διαχειρίζεται παγκόσμιες λύσεις θαλάσσιας εφοδιαστικής αλυσίδας για διεθνείς στοχευμένους βιομηχανικούς πελάτες, μέσω 26 τερματικών λιμενικών σταθμών, σε στρατηγικές τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη και την Ασία.
  • Η EFA Group αποτελεί όμιλο εταιρειών που κατασκευάζουν προϊόντα και συστήματα υψηλής τεχνολογίας, καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης συμβάσεων/έργων στους τομείς της αεροδιαστημικής, της άμυνας, της εσωτερικής ασφάλειας και άλλων βιομηχανικών τομέων. Ένα από τα σημαντικά έργα που έχει αναλάβει στην Ελλάδα, κατόπιν επιλογής της από τη Lockheed Martin, είναι η ανάπτυξη του λογισμικού του νέου Ολοκληρωμένου Τακτικού Συστήματος Αποστολής για τα υπό αναβάθμιση αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, P-3HN. Η συμμετοχή της EFA Group στην κοινοπραξία αντανακλά τη στρατηγική σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στους αμυντικούς σχεδιασμούς του NATO για την αναχαίτιση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ανατολική Ευρώπη.

Η μεγάλη κινητοποίηση επιχειρηματικών δυνάμεων από τέσσερις διαφορετικούς τομείς (διαχείριση κεφαλαίων, διαχείριση λιμένων, άμυνα – ασφάλεια και κατασκευές), με τη σθεναρή υποστήριξη της αμερικανικής διπλωματίας, όπως φαίνεται από τις επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις του Τζέφρι Πάιατ, αλλά και, πρόσφατα, του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δείχνει ότι η αμερικανική πλευρά επιδιώκει να διασφαλίσει την επικράτηση στη διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από το ύψος της οικονομικής προσφοράς της κοινοπραξίας.

Άλλωστε, έχει εγγραφεί ως σοβαρή αποτυχία της Ουάσιγκτον η ανάληψη του ελέγχου του λιμανιού της Θεσσαλονίκης από γερμανικά, γαλλικά και ρωσικά συμφέροντα και δεν υπάρχουν, όπως λέγεται χαρακτηριστικά στους διπλωματικούς κύκλους, περιθώρια αστοχίας στην Αλεξανδρούπολη. Πολύ περισσότερο, όπως τονίζεται, όταν στην κούρσα της διεκδίκησης έχει εισέλθει και ο ΟΛΘ, κάτι που, θεωρητικά τουλάχιστον, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο... επανάληψης της ιστορίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα γίνεται μαγνήτης κεφαλαίων από το εξωτερικό

O πρωθυπουργός παρεβρέθηκε στην τελετή υπογραφής της σύμβασης πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών (67%) του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) σε κοινοπραξία με ηγέτη τον ιταλικό όμιλο Grimaldi.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα η φυσική πύλη των ινδικών επιχειρήσεων στην ΕΕ

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στους Ινδούς επιχειρηματίες να επισκεφθούν την Ελλάδα και σημείωσε ότι όλοι οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαστεργίου: Χρειαζόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη για να ζούμε ασφαλέστερα

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στη θετική ανταπόκριση των πολιτών στην πρώτη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης του Ελληνικού Δημοσίου καθώς ο Ψηφιακός Βοηθός-mAigov καθημερινά απαντά κατά μέσο όρο σε 10.000 ερωτήσεις.
Marinakis-Pavlos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για να δοθεί κάτι στους αγρότες

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μείωσε το ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και για τα λιπάσματα και μείωσε τον εισαγωγικό συντελεστή για τον φόρο εισοδήματος των αγροτών από το 22% στο 9%.