ΓΔ: 2022 0.32% Τζίρος: 129.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:10:33
Υπουργείο Εξωτερικών
Φώτο: Υπουργείο Εξωτερικών

Διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για τη νέα Navtex

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει εκ νέου την παραβατική αυτή συμπεριφορά, ενώ τονίζει πως θα προχωρήσει στην ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.

Οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την Τουρκία έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέχεια της νέας τουρκικής Navtex για έρευνες του Oruc Reis 16 μίλια από τη Ρόδο. 

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει εκ νέου την παραβατική αυτή συμπεριφορά και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε, ενώ τονίζει πως θα προχωρήσει στην ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά. 

Οι ενέργειες αυτές δείχνουν εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, ενώ δημιουργούν περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή, σημειώνει το ΥΠΕΞ. 

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται: 

«Δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης.

Οι ενέργειες αυτές δείχνουν εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές.

Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την παραβατική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά». 

Σημειώνεται πως η Τουρκία εξέδωσε Navtex, σύμφωνα με την οποία το ωκεανογραφικό σκάφος Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνές του νότια της Ρόδου για άλλες δύο εβδομάδες από σήμερα έως τις 14 Νοεμβρίου. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Χακάν Φιντάν συγκαλεί σύσκεψη ΥΠΕΞ Ισλαμικών χωρών για τη Γάζα

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν θα φιλοξενήσει συνάντηση αύριο στην Κωνσταντινούπολη για τις εξελίξεις στη Γάζα, με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών από Τουρκία, ΗΑΕ, Ινδονησία, Κατάρ, Πακιστάν, Σ. Αραβία και Ιορδανία.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η πολιτική μας είναι ενεργητική με βάση το εθνικό συμφέρον

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας ενημερώνει το κοινό μέσω της Υπηρεσίας Ενημέρωσης για τις τρέχουσες εξελίξεις και δράσεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.
Μεβλούτ Τσαβούσογλου
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΥΠΕΞ Τουρκίας χαιρετίζει την εκεχειρία στη Γάζα

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαιρετίζει την εκεχειρία στη Γάζα, καλεί για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια και ανοικοδόμηση, ευχαριστεί Κατάρ, Αίγυπτο, ΗΠΑ για τη διαμεσολάβηση και δεσμεύεται για ενεργή στήριξη της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός.
Μεβλούτ Τσαβούσογλου
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ανακοίνωση για τη δράση Ισραήλ κατά στόλου ακτιβιστών

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει ως «τρομοκρατική ενέργεια» την ισραηλινή επίθεση σε πλοία ακτιβιστών που πήγαιναν στη Γάζα, κατηγορώντας την κυβέρνηση Νετανιάχου για «φασιστική» πολιτική και ανακοινώνει μέτρα για τους Τούρκους κρατούμενους.
Κώστας Τσουκαλάς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Τα «ήρεμα νερά» έγιναν «θολά» λόγω δισταγμών της κυβέρνησης

Ο Κώστας Τσουκαλάς στηλίτευσε την ακύρωση της συνάντησης με Ερντογάν, μιλώντας για παγίδα της Τουρκίας και ερασιτεχνισμό στην προετοιμασία, ενώ εξέφρασε ανησυχία για το πλήγμα στην εικόνα της Ελλάδας.