ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαίες Ελλάδας Τουρκίας
Η ελληνική και η τουρκική σημαία σε γέφυρα του Έβρου, σύνορο Ελλάδας-Τουρκίας.

DW: Νέα ΝΟΤΑΜ για 13 νησιά από την Τουρκία

Ενώ παραμένει άδηλο τι ακριβώς θα γίνει με το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, η Τουρκία εξέδωσε νέα ΝΟΤΑΜ, θέτοντας ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης για τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Την αναστολή οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου απαιτεί η Τουρκία, με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε, ουσιαστικά μόλις μια ημέρα πριν από τη λήξη της Νavtex για το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με την Deutsche Wele, πρόκειται για την Ρόδο, το Καστελόριζο, την Σαμοθράκη, τον Άγιο Ευστράτιο, την Χίο, τα Ψαρά, την Ικαρία, την Λήμνο, την Μυτιλήνη, την Σάμο, την Τήλο, την Χάλκη, και την Πάτμο. 

Πάντως σήμερα, τελευταία μέρα ισχύος της Νavtex που μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής δεν είχε ανανεωθεί, το Oruc Reis έφτασε σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από τη νήσο Στρογγύλη. Τούρκοι αξιωματούχοι πάντως είχαν ανακοινώσει πρόσφατα ότι με αυτή την τελευταία Νavtex θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην εν λόγω περιοχή. Αναμενόμενη λοιπόν θα είναι η επιστροφή του ερευνητικού πλοίου για ανεφοδιασμό και αξιολόγηση των στοιχείων.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, εξαπέλυσε επίθεση στην Ελλάδα σε απάντηση ερώτησης αναφορικά με «το μήνυμα ρατσιστικής απειλής που γράφτηκε στον ανελκυστήρα της κατοικίας του Αχμέτ Μετέ, του ‘Μουφτή’ της Ξάνθης στην Ελλάδα». 

«Καταδικάζουμε το μήνυμα ρατσιστικής απειλής που γράφτηκε στον ανελκυστήρα του διαμερίσματος της κατοικίας του Αχμέτ Μετέ, του ‘μουφτή’ Ξάνθης στην Ελλάδα.
Αυτό το περιστατικό αποκάλυψε για άλλη μια φορά τη μη ανεκτικότητα ρατσιστικών και εξτρεμιστικών ομάδων στην Ελλάδα έναντι της ύπαρξης της ‘Τουρκικής Μειονότητας’ στη ‘Δυτική’ Θράκη και των εκπροσώπων τους. Αναμένουμε από το ελληνικό κράτος να ‘ρίξει φως’ στο ειδεχθές περιστατικό και να φέρει τους δράστες του στη δικαιοσύνη διεξάγοντας μια έρευνα με τη δέουσα σοβαρότητα και ευαισθησία
».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, καταστροφή το να μη μιλάμε με την Τουρκία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης διεμήνυσε ότι το casus belli δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τόνισε πως η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις, με ισχυρή θέση, ενίσχυση εξοπλισμών και ενεργό ρόλο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Σημαία Τουρκίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Προφυλάκιση 36 υπόπτων στην Άγκυρα, ανάμεσά τους και δήμαρχος

Ο εισαγγελέας της Άγκυρας διέταξε την προφυλάκιση 36 υπόπτων, μεταξύ των οποίων και δημάρχου αντιπολίτευσης, για υπόθεση δωροδοκίας. Ήδη 27 προσαγάγονται, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Ο δήμαρχος δήλωσε διαθέσιμος στις αρχές.
s400 system
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Τουρκία συζητούν για πιθανή μεταπώληση των S-400 σε τρίτη χώρα

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται σε επαφές για ενδεχόμενη μεταπώληση των S-400 από την Άγκυρα σε τρίτη χώρα, υπογραμμίζοντας πως απαιτείται ρωσική άδεια για μια τέτοια ενέργεια.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηνύματα Αθήνας για F-35, Τουρκία: Ας «προσγειωθούμε» στην πραγματικότητα

Με προεκλογικό άρωμα, υψηλούς τόνους και σκληρές διαπιστώσεις το κυβερνητικό «ταμείο» για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ . Τι λένε ανώτατες διπλωματικές πηγές για F-35, casus belli και τις σχέσεις της Αθήνας ΗΠΑ, Άγκυρας, Ιερουσαλήμ.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ελπίδες για πρόοδο σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ

Αισιόδοξος για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, εκφράζοντας προσδοκίες για θετικές εξελίξεις στα προγράμματα KAAN και F-35 και αναδεικνύοντας τον ρόλο της Τουρκίας στη Συμμαχία.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επικοινωνία ΥΠΕΞ Αραγτσί με Τουρκία, Ομάν και Πακιστάν

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγτσί καταδίκασε τις αμερικανικές επιθέσεις, κάνοντας λόγο για παραβίαση μνημονίου με το Ισλαμαμπάντ. Σε επαφές με Ομάν και Τουρκία υπογράμμισε την ανάγκη διπλωματίας για αποτροπή περαιτέρω κρίσης.