ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
adonis, georgiadis, ypourgeio anaptyxis
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Α. Γεωργιάδης: Άρχισε η αγορά να «τρέχει» με το click away

Παρά την αρχική αρνητική υποδοχή του μέτρου, ο υπουργός Ανάπτυξης τονίζει οτι στην δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής η αγορά έχει ανακτήσει το 35% του τζίρου.

Με την λειτουργία click away να έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων από τις περισσότερες εμπορικές και βιοτεχνικές συντεχνίες, την ίδια στιγμή που μεγάλες αλυσίδες αλλά και οι εταιρείες κούριερ παίρνουν ανάσα από το υπερφορτωμένο σύστημα παραδόσεων που είχε συσσωρευτεί, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τονίζει πως το σύστημα αποδίδει, σώζοντας ένα μέρος του εορταστικού τζίρου για πολλές μικρές επιχειρήσεις.

Σε απάντηση του, προς τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Μ. Κατρίνη στη Βουλή, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «ο μέσος όρος αύξησης της κίνησης αυτή την εβδομάδα με την προηγούμενη είναι 7,5%» επισημαίνοντας πως «τη χθεσινή ημέρα έφτασε περίπου το 35% του περσινού εορταστικού τζίρου, από το 0 που θα ήμασταν χωρίς την Παράδοση Εκτός. Έφτασε στο 35%. Πρόκειται περί θαύματος. 
Εάν συνεχίσει το μέτρο με αυτόν τον τρόπο, να γίνονται πωλήσεις χωρίς να αυξάνεται η κίνηση στους δρόμους»
και σημείωσε πως διατηρείται η υγειονομική ασφάλεια ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και η αγορά. 

Παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως στη χθεσινή δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ, την 4η μέρα του μέτρου πως το 34% του κοινού αντιμετωπίζει θετικό την λειτουργία «click away» σημειώνοντας οτι «ενώ ακόμα το λιανικό εμπόριο σ’ όλη την Ελλάδα, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, οι Εμπορικοί Σύλλογοι και τα κόμματα, είναι σε κατάσταση σοκ επειδή δεν άνοιξε η λιανική πώληση και οι ανακοινώσεις τους, όπως ξέρετε, ήταν διαπρυσίως ενάντια στη λογική καθώς ήθελαν να ισχύει το σύστημα εισόδου στο κατάστημα με ραντεβού ένας – ένας, παρόλα ταύτα, σε 4 μόνο μέρες, το κλίμα είναι θετικό στο μέτρο».

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε πολίτες και επιχειρήσεις να τηρήσουν τα μέτρα μέχρι το τέλος, χωρίς να τα παραβιάσουν τονίζοντας πως «εάν όλοι τηρήσουμε τα μέτρα, θα σώσουμε και επιχειρήσεις, θα σώσουμε και θέσεις εργασίας, θα εξυπηρετήσουμε και τον πελάτη» και για τον τζίρο που θα χαθεί φέτος σημείωσε οτι «οι υποθέσεις επί του τζίρου, θα είναι πολύ διαφορετικές στο τέλος του χρόνου από ό,τι νομίζετε στην ερώτηση. Και επαναλαμβάνω, και για τα μικρά καταστήματα, όχι μόνο για τα μεγάλα»

Υπενθυμίζουμε πως παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στο Business Daily ότι η όλη διαδικασία είναι περισσότερο επιβαρυντική πάρα χρήσιμη, επιβεβαιώνοντας και τις αρμόδιες πηγές του υπουργείου που αναφέρουν ότι το σύστημα της «παράδοσης εκτός» αποφασίστηκε αποκλειστικά και μόνο για λόγους αποσυμφόρησης των εταιρειών ταχυμεταφορών, χωρίς να υποκαθιστά σε καμιά περίπτωση την ομαλή λειτουργία του εμπορίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες ταχυμεταφορών ακόμη επεξεργάζονται παραγγελίες που έγιναν στη διάρκεια της Black Friday, ενώ οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις είχαν προπαραγγείλει εμπορεύματα εκτιμώντας ότι, μετά την καραντίνα του Νοεμβρίου, θα μπορούσαν να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία τον Δεκέμβριο, σενάριο που τελικά δεν επιβεβαιώθηκε. 

Οι επιχειρήσεις έχουν λάβει αρκετή στήριξη

Για την αγωνία των επιχειρήσεων και τις υποχρεώσεις που συσσωρεύονται ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «οι επιχειρήσεις δεν αγωνιούν για το σήμερα, γιατί σήμερα τις στηρίζουμε όλες  και με τη μείωση του ενοικίου στο 80% και με τις επιστρεπτέες προκαταβολές και με τα εγγυημένα δάνεια και με τα ΤΕΠΙΧ». 

Για το σύνολο των επιχειρήσεων που πήρε ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Εγγυοδοτικό, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως 32.000 επιχειρήσεις έχουν λάβει χρήματα σημειώνοντας πως «μόνο την τελευταία εβδομάδα, από το ΤΕΠΙΧ έλαβαν με μέσο όρο δανείου 60.000 ευρώ, δηλαδή μικρό μέσο όρο, μικρό δάνειο, 6.700 νέες επιχειρήσεις οι οποίες σημειωτέον δεν είχαν πάρει απολύτως κανένα δάνειο από καμία προηγούμενη τράπεζα, από κανένα εργαλείο», υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση έχει δώσει στην αγορά την μεγαλύτερη ρευστότητα με το ποσό να «είναι πάνω από 11 δισεκατομμύρια από Εγγυοδοτικό, ΤΕΠΙΧ και επιστρεπτέες προκαταβολές».

Επιπλέον ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε οτι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σχεδιάζει και εντός του Ιανουαρίου να βγάλει και καινούργιο εργαλείο ύψους 450 εκ. ευρώ με όριο τις 50.000 ευρώ μόνο για τις μικρές επιχειρήσεις με μεγαλύτερη εγγύηση έτσι ώστε «να μπορέσουμε να καλύψουμε εκ νέου επιχειρήσεις που θα χρειαστούν περαιτέρω οικονομική στήριξη για να αντεπεξέλθουν στη μεγάλη κρίση που προφανώς φέρνει το κλειστό λιανικό εμπόριο στις γιορτές».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Athina-paremporio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, τι περιλαμβάνει

Με το σχέδιο νόμου αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου και ρυθμίζονται διάφορα θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Παιδείας και Θρησκευμάτων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς

Μαζί με το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και η τροπολογία με τις ρυθμίσεις για τους παρόχους περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας.