ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:14:46 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xatzidakis, energeia
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Κ. Χατζηδάκης: Καταφέραμε να υπάρξει αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας

Ο Κ. Χατζηδάκης στην τελετή παράδοσης του υπουργείου στον Κ. Σκρέκα υπογράμμισε πως το γεγονός οτι μιλάμε πλέον για μια νέα ΔΕΗ πιστώνεται τόσο στη κυβέρνηση όσο και την διοίκηση της εταιρείας.

Στα μέτρα για τη σωτηρία και τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τις ιδιωτικοποιήσεις και την αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αναφέρθηκε ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης του υπουργείου στον νέο υπουργό Κώστα Σκρέκα.

«Καυτές πατάτες», μεγάλα στοιχήματα αλλά και προκλήσεις αφήνει ο απερχόμενος υπουργός ΥΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης στον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα ΣκρέκαΨηλά στην ατζέντα του υπουργείου η ρύθμιση της αγοράς των ΑΠΕ, η βελτίωση της λειτουργείας του target model και της αγοράς του ρεύματος εν γένει, η εξέλιξη των διαδικασιών της απολιγνιτοποίηση και των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων και φυσικά η απορρόφηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των μεγάλων έργων που είναι ήδη ώριμα.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι σήμερα μιλάμε για μια καινούργια ΔΕΗ, και αυτό πιστώνεται τόσο στη διοίκηση της επιχείρησης, όσο και στην κυβέρνηση ενώ για τις ΑΠΕ σημείωσε πως με τα πρόσφατα μέτρα διασφαλίστηκε η βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ σε ορίζοντα δεκαετίας, και τέθηκαν οι βάσεις για τη σταδιακή ένταξή τους στην αγορά ενέργειας.

Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, στάθηκε στους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη για τον ΔΕΔΔΗΕ, τη ΛΑΡΚΟ, τις ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας καθώς και την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας. Υπογράμμισε επίσης το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης και το σχέδιο δίκαιης μετάβασης των περιοχών που πλήττονται από αυτήν, τα διεθνή ενεργειακά πρότζεκτ, την απλούστευση των περιβαλοντικών αδειοδοτήσεων, το πλαίσιο προστασίας των περιοχών Natura, το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης, το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων με τη δημοπράτηση σύγχρονων μονάδων, την πρόοδο του Κτηματολογίου (η κτηματογράφηση ανέβηκε από το 28% στο 65% σε 16 μήνες καλύπτοντας το 93% της επικράτειας), το νόμο για τη χωροταξία και τις χρήσεις γης κ.α.

«Η ισχυρή, αειφόρος και βιώσιμη Ανάπτυξη της χώρας μας περνάει μέσα από τον ενεργειακό κλάδο. Και στο δίλημμα περιβάλλον ή ανάπτυξη, θα πω ανάπτυξη και περιβάλλον», τόνισε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. «Μόνον έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια ισχυρή, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Προστατεύοντας το περιβάλλον για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε κλάδοι όπως η βιομηχανία, ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας να μπορέσουν να αναπτυχθούν», πρόσθεσε. Απευθυνόμενος δε στον κ. Χατζηδάκη, τόνισε: «Τώρα με τη νέα ομάδα, με τον Γιώργο Αμυρά και τον Νίκο Ταγαρά, να είστε βέβαιοι ότι με άοκνη εργασία, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με συγκεκριμένο προσανατολισμό, θα καταφέρουμε το έργο που εσύ ξεκίνησες, να το ολοκληρώσουμε και να δώσουμε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό μας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη διακυβέρνηση αυτής της χώρας και από αυτόν τον τομέα».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

skrekas-ypen
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Σκρέκα με τον Γερμανό πρέσβη - Συζητήθηκε η συμφωνία ΔΕΗ- RWE

Στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία των γερμανικών επενδύσεων, ιδίως στην ηλιακή ενέργεια με επίκεντρο τη στρατηγική συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της RWE και το ενδιαφέρον και άλλων γερμανικών εταιρειών να επενδύσουν σε ΑΠΕ στην Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία Κυβέρνησης - Θεσμών για μονοπώλιο ΔΕΗ στο λιγνίτη

Βρέθηκε συμφωνία του υπουργείου με τους Θεσμούς για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη. Στα επόμενα 3 χρόνια η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε τμηματική πώληση ενέργειας μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα «βέλη» προς τον Κ. Χατζηδάκη για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ

Ως τον αποκλειστικό υπεύθυνο για την διεύρυνση του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, μέσω της αναδρομικής μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, χαρακτηρίζει τον Κ. Χατζηδάκη ο Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση και μέτρα για κάλυψη του ΕΛΑΠΕ

Ο υπουργός αναφέρει ότι οι παρεκκλίσεις για δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα από 4 στρέμματα θα καταργηθούν το 2022, ωστόσο στο μεσοδιάστημα δεν θα μετράει ο χρόνος για την έκδοση εγκρίσεων από την δασική και την αρχαιολογική υπηρεσία.