ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Βαρβιτσιώτης: 5 ιστορικές κατακτήσεις της Ευρώπης μέσα στην πανδημία

«Η Ευρώπη φέτος απέδειξε όχι μόνο την ανθεκτικότητα και τη συνεκτικότητά της, αλλά και τη δυνατότητα να προσαρμόζεται» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε πέντε ιστορικές κατακτήσεις το 2020 ακόμη και μέσα στο περιβάλλον της παγκόσμιας κρίσης, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε άρθρο του στην "Καθημερινή της Κυριακής".

Όπως τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός «φέτος, εκτός από την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 γιορτάζουμε και 40 από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Όλα αυτά τα χρόνια, πέρα από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια από τα διάφορα χρηματοδοτικά πακέτα, η συμμετοχή μας στην ΕΕ μας κατοχυρώνει πολλαπλά».

Αναφέρει, μάλιστα, πως παρότι συχνά αμφισβητούμε την Ευρώπη για καθυστερημένες ή άτολμες αντιδράσεις, η ΕΕ ανέδειξε ιστορικές κατακτήσεις τον περασμένο χρόνο.

Πρώτον, οι συντονισμένες πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας, καθώς «τα 27 κράτη-μέλη εναρμονίστηκαν, παρά τις αρχικές αρρυθμίες, με επιτυχία σε ζητήματα μεταφορών, εμπορίου και ιδιαίτερα στα θέματα προμήθειας και διάθεσης υγειονομικού εξοπλισμού».

Ακόμη, η ενιαία προμήθεια και διάθεση εμβολίων. «Διαπραγματευόμενη ως ενιαία αγορά 500 εκατομμυρίων ανθρώπων, η Ένωση βοήθησε στην χρηματοδότηση της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας. Κατάφερε να εξασφαλίσει ποσότητες από όλα τα εμβόλια ικανές να καλύψουν τις ανάγκες όλων των Ευρωπαίων πολιτών», ενώ υπενθυμίζει πως ήδη πριν τη λήξη του 2020, τα πρώτα αποτελεσματικά εμβόλια ήταν διαθέσιμα και στα 27 κράτη αναλογικά με τον πληθυσμό τους.

Τρίτη κατάκτηση είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, μια πρωτοφανής οικονομική ασπίδα. «Τα 750 δισ. του Ταμείου οχύρωσαν τις ευρωπαϊκές οικονομίες απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας. Συνοδευόμενα από το 1,1 τρισ. περίπου του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου αποτελούν το σημαντικότερο οικονομικό εργαλείο της κοινής αγοράς».

«Επιπλέον, η ΕΕ έσπασε το ταμπού της αμοιβαιοποίησης χρέους, πέτυχε έξυπνους συμβιβασμούς με τα διαφωνούντα κράτη και στήριξε τα πιο αδύναμα μέλη. Τελικά, έκανε ένα ιστορικό βήμα προς τη βαθύτερη ολοκλήρωσή της», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ακόμη, η επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, έστω και στην εκπνοή των πολυετών διαπραγματεύσεων, «κατορθώνοντας να συνεχίσουν απρόσκοπτα οι εμπορικές σχέσεις των 670 δις ευρώ».

Τέλος, η διεύρυνση, καθώς, η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. «Η διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί και Ελληνική δικαίωση, αφού υλοποιεί την ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003», αναφέρει και προσθέτει: «Αποφασίστηκε επίσης φέτος η νέα πιο «σφιχτή» διευρυνσιακή μεθοδολογία, που επιτρέπει τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο της όλης διαδικασίας».

 «Η Ευρώπη φέτος απέδειξε όχι μόνο την ανθεκτικότητα και τη συνεκτικότητά της, αλλά και τη δυνατότητα να προσαρμόζεται», τονίζει. «Η Ελλάδα όλα αυτά τα 40 χρόνια κερδίζει πολύ περισσότερα από τα -οπωσδήποτε πολύτιμα- κονδύλια. Κερδίζει στρατηγική στήριξη και ισχυροποίηση, ιδίως σε περιόδους κρίσεων».

«Η ισχυρότερη Ευρώπη σημαίνει και ισχυρότερη Ελλάδα, και ελπίζουμε για μια πέμπτη δεκαετία ευρωπαϊκής πορείας ακόμη πιο δυναμική», καταλήγει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dendias, Ypex
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες αύριο ο Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Πριν από τη έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν συζήτηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Ουκρανό ομόλογό τους, Ντμίτρο Κουλέμπα (Dmytro Kuleba), όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Βοηθώντας την Ουκρανία υπηρετούμε τα πιστεύω της χώρας μας

Ο υπουργός Εξωτερικών σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην ΕΡΤ εξηγεί τη θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για τον πόλεμο που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία και αναφέρεται στις σχέσεις μας με την Τουρκία.