ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Καταδίκασε τις τουρκικές παράνομες δραστηριότητες στην Κύπρο ο Βαρβιτσιώτης

Ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα, είπε πως οι τουρκικές ενέργειες παραβιάζουν την ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, καθώς και το διεθνές δίκαιο, υπονομεύοντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, καταδίκασε από το βήμα της 4ης Ευρω-αραβικής Συνόδου Κορυφής, «τις τουρκικές παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας εντός των χωρικών υδάτων και της ΑΟΖ της Κύπρου», καθώς και την «πρόσφατη μονομερή τουρκική στρατιωτική δράση στη Βορειοανατολική Συρία»,

Εστιάζοντας στη Μεγαλόνησο, ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα, είπε πως οι τουρκικές ενέργειες παραβιάζουν την ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, καθώς και το διεθνές δίκαιο, υπονομεύοντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, διαμήνυσε πως η διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή μας πρέπει να είναι ο πρωταρχικός μας στόχος.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, προκαλεί απαράδεκτο ανθρώπινο πόνο και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, απευθύνοντας κάλεσμα για συλλογική δράση και ολιστική αντιμετώπισή του στη βάση της δίκαιης κατανομής. Η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, σημείωσε, και επικαλούμενος τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε πως «φτάνουμε στα όρια μας όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».

Επίσης, ζήτησε περισσότερη συνεργασία με τα κράτη προέλευσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αιτίες του φαινομένου, αναφέροντας τη φτώχεια, τις συγκρούσεις και την κλιματική αλλαγή.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Βαρβιτσιώτης αφού αναφέρθηκε στους μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς Ευρώπης και αραβικών κρατών, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας τους, «ξεκλειδώνοντας τις τεράστιες δυνατότητες» διμερούς συνεργασίας τους και εμβάθυνσης του πολιτικού τους διαλόγου. «Εναπόκειται σε εμάς, τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών, να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες αυτής της μακροχρόνιας φιλίας και εμπιστοσύνης προς αμοιβαίο όφελος» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Σε αυτή την κατεύθυνση έκανε ειδική αναφορά στον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως χώρα-μέλος της ΕΕ και με παραδοσιακούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο. «Η Ελλάδα έχει παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις με τις αραβικές χώρες. Έχουμε ενισχύσει τη συνεργασία σε διάφορα πεδία, συμπεριλαμβανομένων της οικονομίας, του εμπορίου και της ενέργειας» σημείωσε συμπληρώνοντας πως οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σημαντική παρουσία σε αυτή την περιοχή. Επισήμανε επίσης πως η Ελλάδα πιστεύει στη σημασία εμβάθυνσης του ευρω-αραβικού πολιτικού διαλόγου και ότι υποστηρίζει ένθερμα την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με τα αραβικά κράτη.

Διεμήνυσε πως οι αραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι καλοδεχούμενος και είπε πως η χώρα μας γίνεται κόμβος για τις επενδύσεις από τον αραβικό κόσμο. Επισήμανε πως οι επενδύσεις είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στα πρόσφατα μέτρα που λήφθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις τριμερείς συνεργασίες που έχει καθιερώσει η Ελλάδα και η Κύπρος με αραβικά κράτη της περιοχής, όπως την Αίγυπτο, το Λίβανο, την Ιορδανία, με στόχο να συμβάλλουν στην ασφάλεια και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Ακόμα τόνισε την ανάγκη προστασίας της θάλασσας της Μεσογείου. «Η Μεσόγειος είναι το κοινό μας σπίτι και είναι αυτή που ενώνει την ΕΕ και τον αραβικό κόσμο. Ο μόνος τρόπος να προστατευθεί το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου είναι μέσω κοινών δράσεων βάσει κοινών κανόνων» σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαβρόφ: «Ναι μεν, αλλά» για τα χωρικά ύδατα 12 μιλίων της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου να καθορίσει τα χωρικά της ύδατα, αλλά αν υπάρξει αντίθεση με συμφέροντα γειτονικού κράτους πρέπει να λυθούν οι διαφορές με διάλογο, δηλώνει ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bloomberg: Κοινή λίστα κυρώσεων κατά Τουρκίας από Ελλάδα, Γαλλία και Κύπρο 

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο στη λίστα που κατέθεσαν οι τρεις χώρες περιλαμβάνονται συγκεκριμένα ονόματα Τούρκων αξιωματούχων στους οποίους ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Να καταργηθεί το αναχρονιστικό σύστημα των Εγγυήσεων

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Ταραξία της ευρύτερης περιοχής και ευρωπαϊκό πρόβλημα ασφαλείας αποκάλεσε την Τουρκία.