Φώτο: Shutterstock

Ρεκόρ στις τουρκικές παραβιάσεις εναέριου χώρου

Στα ύψη εκτινάσσεται η τουρκική προκλητικότητα το 2019, αφού ο αριθμός των καταγεγραμμένων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου έφτασε τις 3.954, που αποτελεί ρεκόρ από το 1985.

Τα ολοένα και αυξανόμενα επίπεδα τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο μαρτυρούν οι αποκαλύψεις του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου Στρατού σχετικά με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιστατικών στα οποία τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2019 έφτασε τις 3.954.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, αφού πρόκειται για τον μεγαλύτερο από το 1985. Ο αριθμός των παραβιάσεων του Τουρκικού εναέριου χώρου ήταν 3,705 το 2018 και 3,317 το 2017, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές.

Δύο τουρκικά αεροσκάφη F-16 παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 18 φορές μόνο την Τρίτη.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ορίζει τον εναέριο χώρο της στο Αιγαίο στα 10 ναυτικά μίλια (19 χιλιόμετρα) από την ακτογραμμή της, την ώρα που τα χωρικά ύδατα βρίσκονται σήμερα στα έξι ναυτικά μίλια.

Η Τουρκία αρνείται τους ισχυρισμούς της Ελλάδας λέγοντας ότι τα χωρικά της ύδατα καθορίζουν επίσης τα όρια του εναέριου χώρου της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Φυσικά, θα πρέπει να τονιστεί ότι η χώρα μας κανονικά δικαιούται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, δε προβαίνει όμως στη συγκεκριμένη κίνηση, μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της καλής θέλησης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tourkia, simaia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Τουρκίας σε Ελλάδα για σύνθημα κατά του μουφτή της Ξάνθης

«Καταδικάζουμε το μήνυμα ρατσιστικής απειλής που γράφτηκε στον ανελκυστήρα του διαμερίσματος της κατοικίας του Αχμέτ Μετέ, του ‘μουφτή’ Ξάνθης στην Ελλάδα», είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Γεννηματά σε Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για κυρώσεις στην Τουρκία

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογραμμίζει την απροκάλυπτη περιφρόνηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου καθώς παρεμβαίνει και οξύνει τις υπάρχουσες συγκρούσεις στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.