ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Μιχάλης Κατρίνης

Μ. Κατρίνης: Στα 8 δισ. ο ρεαλιστικός στόχος εσόδων από τον τουρισμό

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως δεν έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό και τις μεταφορές και δεν έχουν υλοποιηθεί τα πακέτα ενίσχυσης στην εστίαση.

Τις άστοχες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τα έσοδα από τον τουρισμό τόσο πέρυσι όσο και φέτος υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης τονίζοντας πως οι ρεαλιστικοί στόχοι είναι πολύ χαμηλότερα από ότι περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, καθώς ο ρεαλιστικός φετινός στόχος είναι κάτω από τα 8 δισ. ευρώ και όχι τα 11 δισ. ευρώ που προβλέπονταν και στο οποίο βασίστηκε η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 4,8%.

Ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε ότι με βάση την ΤτΕ 1 στα 4 δάνεια στον τομέα του τουρισμού είναι μη εξυπηρετούμενα, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη (αφού σε αυτά δε συμπεριλαμβάνονται τα κόκκινα δάνεια που ανήκουν στα funds), την ίδια στιγμή που διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες ετοιμάζουν επιθετικές εξαγορές ελληνικών καταλυμάτων.

Παράλληλα, ο κ. Κατρίνης σημείωσε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν καμία εισοδηματική στήριξη και η συλλογική σύμβαση εργασίας για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, δεν έχει υποχρεωτικότητα στην εφαρμογή της. Αυτό σημαίνει ότι οδεύουμε σε κατώτατα όρια αμοιβών για τους εργαζόμενους.

Χαρακτηριστικά, σημείωσε πως η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019 μιλούσε για δεκαετές σχέδιο που θα ήταν έτοιμο σε 6 μήνες ενώ στην πραγματικότητα δεν είχε και δεν έχει  σχέδιο ούτε για τις επόμενες 10 μέρες. Η κυβέρνηση, όπως και πέρυσι, ανοίγει τον τουρισμό χωρίς σχέδιο, χωρίς προετοιμασία και υπό το κράτος του πανικού, αφού:

  • Δεν έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό και τις μεταφορές, δεν έχει επιτευχθεί τείχος ανοσίας στο γενικό πληθυσμό ενώ και ο δείκτης εμβολιασμών σε χώρες, που αποτελούν προνομιακές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, όπως η Γερμανία, είναι πολύ χαμηλά.
  • Δεν έχει υλοποιηθεί το πακέτο ενίσχυσης μέσω ΕΣΠΑ, τόσο στην εστίαση όσο και τον τουρισμό, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα κατά την επαναλειτουργία τους
  • Δεν έχουν ανακοινωθεί τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας στον τουρισμό.
  • Οι δομές δημόσιας υγείας σε τουριστικές περιοχές παραμένουν υποστελεχωμένες

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι καμία από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού δεν υλοποιήθηκε, αφού έμειναν στα λόγια όπως η δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για το airbnb αλλά και η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης. Μάλιστα ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι το νομοσχέδιο για την τουριστική εκπαίδευση παραπέμφθηκε στις καλένδες, όπως και η ΚΥΑ για την αναβάθμιση των ΑΣΤΕ.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ενέκρινε πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και έρευνας, συνολικού προϋπολογισμού 420.000 ευρώ
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

katrinis-kinal
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατρίνης: Άμεση ανάγκη ρευστότητας για τουρισμό, λιανεμπόριο, εστίαση

Όπως είπε ο κ. Κατρίνης το Παρατηρητήριο Ρευστότητας αλλά και η ίδια η κυβέρνηση έχουν επιλέξει το ρόλο του παθητικού θεατή απέναντι στην απροθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.