ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Βαρβιτσιώτης: H στάση της Ουγγαρίας έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ΕΕ

Ως συνέπεια αυτής της στάσης της Ουγγαρίας, η Ελλάδα υπέγραψε τη δήλωση καταδίκης του επίμαχου νομοσχεδίου της Ουγγρικής κυβέρνησης που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

«Δεν μπορούμε να εξάγουμε δημοκρατία, να εξάγουμε ανθρώπινα δικαιώματα και να είμαστε ο φάρος των κοινών αξιών που θέλουμε να ενστερνίζεται ο υπόλοιπος κόσμος, αλλά να μην τα εφαρμόζουμε μεταξύ μας», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για το επίμαχο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου στην Ουγγαρία σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό περιοδικό Politico.eu, στο περιθώριο της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι είχε την ευκαιρία κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Τρίτης 22 Ιουνίου να εκφράσει ο ίδιος τις ανησυχίες του τόσο για το πρόσφατο νομοσχέδιο στην Ουγγαρία που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, όσο και για τα ζητήματα της πολιτικής διαφθοράς, της ελευθερίας του Τύπου και της δικαστικής ανεξαρτησίας στην ίδια χώρα.

Όπως αναφέρει, στην ερώτησή του ποια βήματα σκοπεύει η Ουγγαρία να λάβει για να αντιμετωπίσει την κριτική που δέχεται από τους Ευρωπαίους ομολόγους της, η απροθυμία της να απαντήσει επί της ουσίας «ήταν κάτι που πραγματικά με άφησε κατάπληκτο».

Ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνει μάλιστα ότι η Ουγγαρία απέρριψε την όποια κριτική ως «εκβιασμό προς την Ουγγρική κυβέρνηση, κάτι το οποίο δεν ήταν μια πολύ εποικοδομητική θέση και στάση», ενώ «ουσιαστικά δεν απάντησε» σε καμία από τις κριτικές που της ασκήθηκαν.

Ως συνέπεια αυτής της στάσης της Ουγγαρίας, η Ελλάδα υπέγραψε τη δήλωση καταδίκης του επίμαχου νομοσχεδίου της Ουγγρικής κυβέρνησης που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ενώ ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι η δύστροπη στάση της Ουγγαρίας έχει συνολικά αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα ολόκληρης της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα στην Αθήνα η υπουργική σύνοδος των μεσογειακών χωρών της ΕΕ

Στην ατζέντα της υπουργικής Συνόδου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα θέματα της διαχείρισης της πανδημίας, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Next Generation EU) και της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
dendias, exoterikon, ypeks
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μόνο με καλή διαγωγή η Τουρκία μπορεί να έχει ευρωπαϊκή προοπτική

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η αποκλιμάκωση θα πρέπει να είναι διαρκής ώστε να προχωρήσει ο διάλογος με την Τουρκία και τόνισε οτι η Ελλάδα είναι πλέον διπλωματικά και αμυντικά θωρακισμένη.