ΓΔ: 1063.57 -0.08% Τζίρος: 16.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:17:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Επανεξέταση του ν/σ του υπ. Μετανάστευσης ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης

Η επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης προτρέπει τους Έλληνες νομοθέτες να απορρίψουν τους περιορισμούς που προβλέπονται σε άρθρο του ν/σ και να αναγνωρίσουν το ανθρωπιστικό έργο των ΜΚΟ που σώζουν ζωές στη θάλασσα.

Να επανεξετάσει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου καλεί το ελληνικό Κοινοβούλιο η επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση, και κυρίως το άρθρο 40, «θα εμπόδιζε σοβαρά το σωτήριο έργο που εκτελείται στη θάλασσα από ΜΚΟ και τις ικανότητές τους να παρακολουθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αιγαίο».

Η επίτροπος εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι «η εν λόγω διάταξη προστέθηκε στο νομοσχέδιο για τις απελάσεις και τις επιστροφές μετά το κλείσιμο της περιόδου δημόσιας διαβούλευσης» και προτρέπει τους Έλληνες νομοθέτες να απορρίψουν τους περιορισμούς που προβλέπονται στο άρθρο αυτό και να αναγνωρίσουν το ανθρωπιστικό έργο των ΜΚΟ που σώζουν ζωές στη θάλασσα.

Επιπλέον, η κ. Μιγιάτοβιτς σημειώνει ότι το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στην κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά στον αντίκτυπό του για παράδειγμα, «στο δικαίωμα ασύλου, στην πρόληψη της επαναπροώθησης, στα μέσα προσφυγής, στις διασφαλίσεις στις διαδικασίες επιστροφής και στην πρόληψη της αυτόματης, μεγάλης κλίμακας κράτησης». Καλεί δε τα μέλη του Κοινοβουλίου να αξιοποιήσουν τις συστάσεις των φορέων και εμπειρογνωμόνων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να διασφαλίσουν ότι το νομοσχέδιο, μόλις εγκριθεί, «θα αντικατοπτρίζει πλήρως τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας μπαίνει το μεταναστευτικό πρόβλημα

Η ροή των παράτυπων αφίξεων αυξάνεται, και η Frontex μέτρησε περίπου 330.000 παράνομες αφίξεις στην ΕΕ το 2022. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στοιχεία μόλις το 21% των αποφάσεων επαναπατρισμού που εκδόθηκαν το 2021 εφαρμόστηκαν πραγματικά.
mitarakis, prosfigiko, metanasteytiko, vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μηταράκης: 50 εκατ. σε περιφέρειες που πιέζονται από το μεταναστευτικό

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε ότι έχουν τρεις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο, και από τους 90.000 διαμένοντες σε 121 δομές, σήμερα οι διαμένοντες είναι 15.000 σε 33 δομές.