Στη συζήτηση της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό στη Χίο, ζητώντας σαφείς απαντήσεις και διερεύνηση των γεγονότων. Τόνισε ότι πρόκειται για ένα «πολύ βίαιο περιστατικό σύγκρουσης», επισημαίνοντας τη σημασία της ανθρώπινης ζωής.
Ο κ. Φάμελλος άσκησε έντονη κριτική στον υπουργό Μετανάστευσης, Θάνο Πλεύρη, και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τους για «ρητορική που δικαιολογεί θανάτους» και για πολιτικές που, όπως ανέφερε, απευθύνονται σε ακροδεξιό ακροατήριο. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση των διακινητών.
Διευκρίνισε ότι η κριτική του δεν αφορά τους λιμενικούς υπαλλήλους, αλλά την πολιτική ηγεσία. Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσπιστία του προς την κυβέρνηση, φέρνοντας ως παράδειγμα δηλώσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με τα push backs.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύμισε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Πλεύρη σχετικά με τη φύλαξη των συνόρων και έκανε λόγο για «γεμάτες μίσος αναφορές» που, όπως είπε, προσβάλλουν τη χώρα. Κατηγόρησε τον υπουργό για «υποκρισία και τραμπισμό», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιλέγει να «χαϊδεύει ακροδεξιά αυτιά» και να υιοθετεί σκληρή ρητορική απέναντι στους μετανάστες.
Ο κ. Φάμελλος παρουσίασε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ ενός σταθερού πλαισίου διαχείρισης του μεταναστευτικού, με έλεγχο όσων δικαιούνται άδεια παραμονής και με σεβασμό στη νόμιμη μετανάστευση. Επισήμανε ότι οι κυβερνητικές διατάξεις οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους στο περιθώριο και δίνουν τη δυνατότητα για «νόμιμο εμπόριο ανθρώπων» μέσω εργολάβων εργασίας. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για στοχοποίηση των ΜΚΟ και κατάργηση διατάξεων που αφορούν τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
Συνταγματική αναθεώρηση και θεσμική κριτική
Συνεχίζοντας, ο κ. Φάμελλος επέκρινε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για συνταγματική αναθεώρηση, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση «όταν δεν προστατεύονται οι ανθρώπινες ζωές». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι χρησιμοποιεί το θέμα για να προβάλλει ένα «εκσυγχρονιστικό προσωπείο», αποκρύπτοντας ζητήματα όπως η ακρίβεια και τα σκάνδαλα.
Υπογράμμισε ότι το κύριο ζήτημα δεν είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά η «παραβίαση του γράμματος και του πνεύματος του Συντάγματος» από την κυβέρνηση, φέρνοντας ως παραδείγματα τις υποκλοπές και τη λειτουργία των θεσμών. Τόνισε ότι η κυβέρνηση σηματοδοτεί «απαξίωση των θεσμών, συγκάλυψη, διαπλοκή και διαφθορά».
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι μόνο μια δημοκρατική κυβέρνηση μπορεί να αποκαταστήσει τον σεβασμό στη νομιμότητα και το Σύνταγμα, απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια εκμαίευσης συναίνεσης από την κυβέρνηση. Επεσήμανε ότι η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να αποτελέσει πεδίο προσέγγισης για τα προοδευτικά κόμματα.