ΓΔ: 2482.96 0.28% Τζίρος: 47.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:26:01
Φώτο: ΑΠΕ

Ελληνική στήριξη στη Κύπρο, στην επέτειο 36 ετών του ψευδοκράτους

Τη διαβεβαίωση ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της απέναντι στις προκλήσεις έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω ανακοίνωσης, η οποία εκδόθηκε επ' ευκαιρία της θλιβερής επετείου των 36 ετών από την ίδρυση του ψευδοκράτους.

Στο πλευρό της Κύπρου στέκεται η Ελλάδα, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να εκδίδει ανακοίνωση με την οποία αναφέρεται στη θλιβερή επέτειο 36 ετών από την ίδρυση του ψευδοκράτους.

Η χώρα μας τονίζει ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της απέναντι στις προκλήσεις και ξεκαθαρίζει ότι στόχος είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας.

«Η σημερινή θλιβερή επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου υπενθυμίζει στη Διεθνή Κοινότητα τη συνεχιζόμενη, επί 36ετία, κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρει, χαρακτηριστικά.

Όπως προσθέτει, «το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τις Αποφάσεις 541/1983 και 550/1984 έχει ρητά καταδικάσει την παράνομη, αποσχιστική και άκυρη αυτή οντότητα. Έχει επίσης καλέσει, όπως επιτάσσει η διεθνής νομιμότητα, όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν ή τη βοηθήσουν καθ' οιονδήποτε τρόπο. Μόνη θλιβερή εξαίρεση περιφρόνησης των αποφάσεων αυτών η Τουρκία».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει σήμερα νέες προκλήσεις και παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων από την κατοχική δύναμη. Η Κύπρος, κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε., δεν είναι μόνη της απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις», σημειώνει του υπουργείο Εξωτερικών και τονίζει: «Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η κλιμάκωση των παρανομιών και των προκλήσεων δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε αντίστοιχη κλιμάκωση και της διεθνούς αντίδρασης προς αυτήν. Το Διεθνές Δίκαιο υπάρχει για να εφαρμόζεται. Να εφαρμόζεται από όλους. Πλήρως και όχι επιλεκτικά».

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί και να αναγνωρίσει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο. Σταθερός εθνικός μας στόχος είναι η αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στο νησί, ο τερματισμός της κατοχής, η κατάργηση του απολύτως αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και του επεμβατικού δικαιώματος, η επίτευξη συμφωνημένης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αγωνίζεται και να υποστηρίζει σταθερά, με ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και ετοιμότητα, τις πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολεμικά πλοία ασκήσεων
ΔΙΕΘΝΗ

Θετικότερη στάση του Φόρεϊν Όφις για το Κυπριακό

Μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για αποκλιμάκωση στην περιοχή, το Βρετανικό ΥΠΕΞ ανανέωσε τις ταξιδιωτικές συμβουλές για χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, βελτιώνοντας ξανά την εικόνα ασφάλειας της Κύπρου για τους επισκέπτες.
Δωμάτιο ξενοδοχείου πολυτελείας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Leonardo Hotels: Άνοιξε το νέο πεντάστερο NALU Latchi στην Κύπρο

Η Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean ανακοίνωσε το άνοιγμα του πεντάστερου NALU Latchi στην Κύπρο, επένδυση 87 εκατ. ευρώ. Το θέρετρο προσφέρει 240 σύγχρονες σουίτες, με έμφαση στην πολυτελή οικογενειακή φιλοξενία και μοναδική
Νίκος Παπανδρέου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπανδρέου: Αναγκαία η ουσιαστική αλλαγή στάσης της Τουρκίας για την ΕΕ

Ο Ν. Παπανδρέου χαρακτήρισε σημαντικό το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για Τουρκία, σημειώνοντας πως αναδεικνύει τις παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο και δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις για ανθρώπινα δικαιώματα και αυταρχισμό στην Τουρκία.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Παπασταύρου: Πράσινο φως στον Eastern Mediterranean Gateway Act από τη Γερουσία ΗΠΑ

Η έγκριση του Eastern Mediterranean Gateway Act από τη Γερουσία ΗΠΑ επιβεβαιώνει τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και ενισχύει τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ στην ενέργεια, αναφέρει ο Στ. Παπασταύρου.
Γιώργος Γεραπετρίτης σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη με την απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, επαναβεβαιώνοντας τη στήριξη της Ελλάδας σε δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.