ΓΔ: 1004 1.02% Τζίρος: 72.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Belharra, Fregates, Gallia, France
Πηγή: Naval Group

Tα μυστικά στο deal για τις φρεγάτες και τα ερωτήματα για τα ναυπηγεία

Εντυπωσιακά βελτιωμένη η προσφορά των Γάλλων στα 5 δισ. ευρώ. Προβληματίζει η έλλειψη ετοιμότητας των ελληνικών ναυπηγείων για συμμετοχή στο project.

Ιστορική ημέρα σήμερα για την Ελλάδα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια Ελλάδας - Γαλλίας.

Οι σημερινές ανακοινώσεις ήρθαν ουσιαστικά να επιβεβαιώσουν όλα όσα τόσες ημέρες ακούγονταν ότι η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια θα ενισχυθεί σημαντικά με την απόκτηση νέων σύγχρονων πολεμικών πλοίων και οπλικών συστημάτων.

Έτσι μετά την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με 24 αεροσκάφη «4,5 γενιάς» Rafale, ήρθε η σειρά του Πολεμικού Ναυτικού να εξοπλιστεί με τις «ψηφιακές» φρεγάτες Belharra της Naval Group.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, η Ελλάδα θα παραλάβει σε χρόνο - ρεκόρ, 3+1 φρεγάτες Belhara με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.

Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να "συνεργάζονται" με τα μαχητικά Rafale

Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος της αγοράς, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα φτάσει τα 5 δισ. ευρώ, πρόταση ιδιαίτερα βελτιωμένη, καθώς πριν από ένα χρόνο περίπου η πρόταση των Γάλλων ήταν πολύ κατώτερη της σημερινής συμφωνίας, αφού περιλάμβανε στην ίδια τιμή δύο Belharra και δύο αναβαθμισμένες La Fayette.

Επίσης παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε σχετικά, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται ακόμα και η εξασφάλιση τριών υπερσύγχρονων κορβετών Gowind (με option για άλλη μία) με πλήρη εξοπλισμό. 

Ωστόσο το «αγκάθι» όπως φαίνεται για το οποίο δεν ανακοινώθηκε κάτι σήμερα είναι η τωρινή κατάσταση των ελληνικών ναυπηγείων η οποία καθιστά απαγορευτική κάθε παραγωγική διαδικασία. Με δεδομένο ότι οι φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία, ώστε να παραδοθούν έγκαιρα στο Πολεμικό Ναυτικό, η ελληνική πλευρά θέλει οι κορβέτες να «χτιστούν» στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό, όπως όλα δείχνουν, θα οδηγήσει σε σημαντικές τεχνικές συζητήσεις και σίγουρα σε εξελίξεις για το μέλλον των ελληνικών ναυπηγείων.

«Τορπίλη» η συμφωνία για τα ναυπηγεία Ελευσίνας

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιθύνοντες αλλά και οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Ελευσίνας παρακολουθούν τις εξελίξεις «μουδιασμένοι», καθώς μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας για τις φρεγάτες Belharra βλέπουν το σχέδιο διάσωσής τους να βουλιάζει.

Η βιωσιμότητα των Ναυπηγείων Ελευσίνας, είχε συνδεθεί  άρρηκτα με την ανάληψη του προγράμματος φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς αυτά βαρύνονται από υπέρογκα χρέη σχεδόν 500 εκ. ευρώ από την προηγούμενη διαχείριση.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο επικεφαλής του  ελληνοαμερικανικού ομίλου Onex, Πάνος Ξενοκώστας παρουσίασε πριν μερικές ημέρες το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας στους εργαζόμενους των ναυπηγείων, οι οποίοι και το ενέκριναν, ωστόσο όμως και δεν έχει καταθέσει ακόμη με βάση τον Πτωχευτικό Νόμο στο δικαστήριο. 

Η προθεσμία για την κατάθεση του σχεδίου λήγει σε δύο ημέρες την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου και κανείς δεν ξέρει αν η Onex θα υπαναχωρήσει, κάτι που θα σημάνει και αποχώρησή της από το ναυπηγείο, με επιστροφή των μετοχών στους προηγούμενους κατόχους.

Σε επικοινωνία που είχε το Businessdaily.gr με την ONEX δεν θέλησαν να σχολιάσουν προς το παρόν κάτι για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Φρεγάτες Belharra και ο εξοπλισμός τους

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα αποκτήσει 3 φρεγάτες FDI HN (Hellenic Navy), της Naval Group, με διαμόρφωση η οποία επελέγη από το ίδιο το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, και η οποία είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη γαλλική.

Το πλοίο ανήκει στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζεται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire. Το τελευταίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον τελευταία τους έκδοση. Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και Αντιβαλλιστικές Ικανότητες.

Δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του, πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.

Η νέα φρεγάτα θα διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4. Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες.

Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους. Ο εξοπλισμός των νέων μας «ψηφιακών» φρεγατών συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gowind-Korvetta-Naval-Group
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επί ποδός ναυπηγεία και εταιρείες άμυνας για τις κορβέτες του Ναυτικού

Ο χρόνος τελειώνει και η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει προμηθευτή ανάμεσα στην ιταλική Fincantieri και τη γαλλική Naval. Κρίσιμη η σύμβαση των 1,7 δισ. για τα ελληνικά ναυπηγεία και τις εγχώριες εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας.
Belharra, Fregates, Gallia, France
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα πορεία στα εξοπλιστικά του Ναυτικού για φρεγάτες και κορβέτες

Το Μαξίμου αποφάσισε μικρή αναβολή της προμήθειας κορβετών. Την διεκδικεί η ιταλική Fincantieri που συμμετέχει στην εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Προχωρά ο εκσυγχρονισμός φρεγατών. Πιθανή η αγορά και τέταρτης Belharra.
Belharra - Naval Group
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Επιτροπή της Βουλής οι συμβάσεις για Belharra και Rafale

Λίγο πριν το τέλος του χρόνου, έρχονται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τα δύο μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, μετά από πάρα πολλά χρόνια «ξηρασίας».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία η «ναυμαχία» των φρεγατών με έπαθλο ύψους 5 δισ. ευρώ

Γαλλία, ΗΠΑ, Ολλανδία και Ιταλία οι κυριότεροι διεκδικητές. Εξελίξεις αναμένονται μέχρι το τέλος του μήνα για το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών. Πληροφορίες για επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελειώνει η «ναυμαχία» για τις κορβέτες: Ο ρόλος Σκαραμαγκά - Ελευσίνας

Ως το τέλος του μήνα αποφασίζει η κυβέρνηση ανάμεσα στη γαλλική και την ιταλική πρόταση για την προμήθεια των 1,7 δισ. ευρώ, που θεωρείται κρίσιμη για την προσπάθεια ανασυγκρότησης των ελληνικών ναυπηγείων.