ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:09:56 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Belharra - Naval Group
Πηγή: Naval Group

ΥΠΕΘΑ: Οριστική η συμφωνία με τη Γαλλία για τις τρεις φρεγάτες

Ανακοίνωση - απάντηση εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το θέμα των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Τι λέει για τις συμβάσεις με τους Γάλλους.

Ειλημμένη είναι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην προμήθεια τριών γαλλικών Φρεγατών τύπου “Belh@rra”, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Όπως σημειώνεται «όλες οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί ώστε σύντομα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι Συμβάσεις θα τεθούν ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Βουλής προς Ψήφιση».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έρχεται μετά τον σάλο που έχει δημιουργηθεί από τη χθεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που λέει ότι η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε χθες Παρασκευή πράσινο φως στην πιθανή πώληση στην Ελλάδα τεσσάρων φρεγατών.

Να σημειωθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση απάντησε στο LOR που είχε στείλει η Ελλάδα, πριν μερικούς μήνες, με το οποίο και ζητούσε την πώληση φρεγατών από τις ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως ενέκρινε τη δυνητική πώληση των τεσσάρων φρεγατών και του εξοπλισμού τους, αξίας 6,9 δισεκ. δολαρίων. Όλα αυτά τρεις μήνες μετά την υπογραφή στο Παρίσι από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συμφωνίας, που περιλαμβάνει την πώληση τριών φρεγατών Belharra.

Να σημειωθεί ότι η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πώληση φρεγατών από τις ΗΠΑ που είχε κατατεθεί πριν τη συμφωνία με τη Γαλλία.

Η Ουάσινγκτον ενέκρινε επίσης την πιθανή σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ελληνικών φρεγατών κλάσης MEKO, εκτιμώμενης αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η σύμβαση θα συναφθεί «με τον νικητή διεθνούς διαγωνισμού» του ελληνικού ΠΝ για τον εκσυγχρονισμό του υλικού του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε την 28η Σεπτεμβρίου από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ελλάδας δεν είναι οριστική.

Με βάση τη συμφωνία Γαλλίας - Ελλάδας, την οποία η γαλλική προεδρία είχε παρουσιάσει τότε περίπου σαν παρηγοριά για το φιάσκο με τα υποβρύχια που επρόκειτο να προμηθεύσει στην Αυστραλία, θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία τρεις φρεγάτες Belharra, κατά την ονομασία που της εκδοχής των πλοίων αυτών που θα εξάγονται, από τον Naval Group, και θα παραδοθούν στο ελληνικό ΠΝ το 2025 και το 2026. Υπάρχει ρήτρα για την πιθανή ναυπήγηση και τέταρτης φρεγάτας.

Το ύψος της διμερούς σύμβασης, που αναμένεται να υπογραφτεί «ως το τέλος του έτους», είναι «της τάξης των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ», είχε διευκρινίσει το γαλλικό υπουργείο Άμυνας. Πέραν των πλοίων, προβλέπεται επίσης η προμήθεια από τη γαλλική κατασκευάστρια πυραύλων MBDA του οπλισμού τους (αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster, πύραυλοι κατά σκαφών επιφανείας Exocet, τορπίλες) και υποστήριξης για τρία χρόνια.

Τον Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια στην περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται η προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Καμπέρα. Η συμφωνία αυτή, η οποία βαπτίστηκε AUKUS, σήμανε επίσης την ακύρωση της σύμβασης που είχαν συνάψει το Παρίσι και η Καμπέρα για την προμήθεια στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΠΝ της Αυστραλίας, προκαλώντας οργή στη Γαλλία.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Fregata-YDRA
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για την Ερυθρά Θάλασσα αποπλέει η φρεγάτα Ύδρα, με απόφαση ΚΥΣΕΑ

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» η ελληνική φρεγάτα θα φύγει όπως όλα δείχνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδα για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Kyriakos Mitsotakis, Emmanouel Macron, Ellada, Gallia, France
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιστορική συμφωνία με τη Γαλλία για φρεγάτες και αμυντική συνεργασία

Ως ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, με τον Γάλλο πρόεδρο να τονίζει ότι στόχος είναι η στήριξη της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών.