ΓΔ: 957.6 0.63% Τζίρος: 80.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
nisia-tourismos
Φώτο: Shutterstock

Β. Κικίλιας: Ο ελληνικός τουρισμός έχει τεράστιες δυνατότητες

Εστιάζοντας στο 2022 ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε στο 5ο διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας ότι το έτος αυτό θα είναι ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό.

«Ο ελληνικός τουρισμός είναι περισσότερο από ποτέ μια εθνική υπόθεση και έχει τεράστιες δυνατότητες και αυξημένες προοπτικές. Είναι μια εθνική υπόθεση γιατί τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, έχουμε ως χώρα, ανάγκη να είμαστε πρωταθλητές στον τουρισμό». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας που άνοιξε τις εργασίες του 5ου διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας: «Η Φιλοξενία στην μετά covid-εποχή», που διοργανώνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης Xenia 2021.

«Είναι μια εθνική υπόθεση γιατί τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, έχουμε ως χώρα, ανάγκη να είμαστε πρωταθλητές στον τουρισμό και εξήγησε ότι 1 στα 4 ευρώ της ελληνικής οικονομίας, το 25% δηλαδή του ΑΕΠ έρχεται έμμεσα ή άμεσα από τον τουρισμό μας».

Απευθυνόμενος σε επαγγελματίες του κλάδου ο κ. υπουργός στάθηκε στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 151% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν αυξημένη κατά 124,4%.

Στους παράγοντες που συνετέλεσαν στην επιτυχία του 2021, ο κ. Κικίλιας στάθηκε στο γεγονός ότι «πήγαμε καλά γιατί δώσαμε από νωρίς το πλαίσιο βάσει του οποίου θα κινηθούμε. Είπαμε πότε και πώς θα ανοίξουμε, με ποια πρωτόκολλα και με τι μέτρα». Την ίδια στιγμή , η ελληνική δημόσια διοίκηση, η διακυβέρνηση έκανε μια συγκλονιστική προσπάθεια, με αιχμή του δόρατος το υπουργείο Υγείας, ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα προέταξε το αίσθημα της ασφάλειας που αποτελούσε το πρώτο κριτήριο για την επιλογή προορισμού αυτή τη χρονιά, ανάφερε ο υπουργός.

«Παράλληλα χάρη στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την έκδοση ενός ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, διευκολύνθηκε στον μέγιστο βαθμό η κινητικότητα των ταξιδιωτών των χωρών της ΕΕ αλλά και τρίτων χωρών που υιοθέτησαν την σχετική πρωτοβουλία», είπε ο υπουργός.

Εστιάζοντας στο 2022 ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι το έτος αυτό θα είναι ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό και σημείωσε:

«Χωρίς να θέλω να προτρέξω, οι προβλέψεις για το 2022, με βάση τις συμφωνίες που υπογράφουμε με τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και τους tour operators ανά τον κόσμο, είναι πολύ ισχυρές σε σχέση με το 2019. Οι προκρατήσεις του Οκτωβρίου για το καλοκαίρι του 2022, είναι 30% πάνω απ’ ό,τι ήταν τον Οκτώβριο του 2018 για το καλοκαίρι του 2019 - προ κορονοϊού και κρίσης».

Στην παρέμβαση του στο φόρουμ ο υπουργός μετέφερε στοιχεία από τις συμφωνίες με τις αεροπορικές εταιρίες που υλοποίησε το υπουργείο Τουρισμού.

«Στην πολύ μεγάλη έκθεση WTM στο Λονδίνο, συμφωνήσαμε με την EasyJet την αύξηση της διαθεσιμότητας κατά 500.000 αεροπορικές θέσεις για το 2022. Δηλαδή, αντί για 1,1 θα φέρει 1,6 εκατομμύρια επισκέπτες και μπορεί να φτάσει και τα 2 εκατομμύρια, ενώ διατυπώθηκε η βούληση να δημιουργήσει η εταιρία τεχνικές βάσεις στο Ηράκλειο και την Κέρκυρα. Κλείσαμε συμφωνία και με την Jet2, η οποία περιλαμβάνει αύξηση 600.000 θέσεων για το 2022, 270 πτήσεις εβδομαδιαίως προς 15 αεροδρόμια της χώρας μας, έναρξη της περιόδου 1η Απριλίου, νέα δρομολόγια από το Birmingham και το Manchester προς Αθήνα από τις 15 Απριλίου, στηρίζοντας το city break, την πρωτεύουσά μας και την Αττική. Αλλά και η British Airways σχεδιάζει από το Δεκέμβριο να χρησιμοποιήσει, εκτός από το Heathrow, και το Gatwick με 64 πτήσεις προς Ελλάδα. Στη γαλλική έκθεση Top Resa κλείσαμε συμφωνίες μας και με την Air France και την Transavia», είπε ο κ. Κικίλιας.

Για το 2022 το υπουργείο δουλεύει πάνω στα παγκόσμια trends, σημείωσε ο κ. Κικίλιας και είπε ότι οι Digital Nomads ή Ψηφιακοί Νομάδες λόγω και της πανδημίας και της τηλεργασίας, ως trend επεκτάθηκε γρηγορότερα από όσο αναμενόταν. Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι ήδη έχει ανακοινωθεί η πρωτοβουλία για τους ψηφιακούς νομάδες η οποία θα ξεκινήσει πιλοτικά σε πρώτη φάση στις πόλεις Ερμούπολη, Ηράκλειο και Καλαμάτα, σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, καταρχάς με την Wind, και με άλλες εταιρείες αργότερα. Ο κ. Κικίλιας επανέλαβε τους βασικούς πυλώνες που έχουν τεθεί από το υπουργείο οι οποίοι είναι οι εξής:

  1. Αναβάθμιση των υποδομών.
  2. Δημιουργία task force crisis management.
  3. Ψηφιοποίηση του τουριστικού προϊόντος.
  4. Upskilling και reskilling, δηλαδή την αναμόρφωση και αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Με βάση αυτούς τους 4 πυλώνες το υπουργείο, όπως τονίστηκε, θα κινηθεί για να επιτευχθούν οι στόχοι της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, η διάχυση των επισκεπτών σε όλη τη χώρα, ειδικά σε νέες και ανεξερεύνητες γωνιές της Ελλάδας, η προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, η ανάδειξη της κρουαζιέρας, η προσέλκυση επενδύσεων και ο βιώσιμος τουρισμός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Vassilis Kikilias, Ypourgeio Ygeias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη του τουρισμού το 2030

Ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε πως τα 320 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν σε έργα υποδομώ, διαχείριση προορισμών και θα ενισχύσουν το τουριστικό προϊόν ώστε να δέχεται η Ελλάδα πιο ποιοτικούς επισκέπτες.
Vassilis Kikilias, Ypourgeio Ygeias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της χώρας ο τουρισμός

Ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε πως υπάρχουν ήδη συμφωνία με τον μεγαλύτερο tour operator της Σκανδιναβίας ενώ ο δεύτερο μεγαλύτερος tour operator στη Γερμανία, η DER Touristik ζήτησε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για το 2022.
Vassilis Kikilias, Ypourgeio Ygeias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Πρωτοβουλίες για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων

Ο υπουργός Τουρισμού τόνισε πως η ασφάλεια είναι προαπαιτούμενο για να πάει καλά ο τουρισμός και το 2022 και υπογράμμισε πως λαμβάνονται πρωτοβουλίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Kikilias-Vasilis-Tourismos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Μεγάλη η πληρότητα στους χειμερινούς προορισμούς

Αναφερόμενος στους χειμερινούς προορισμούς, ο υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι «η πληρότητα σε τουριστικές περιοχές είναι αυτές τις μέρες στο 100%, αλλά και στις μη τουριστικές περιοχές πάνω από το 80%».